Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 16:53, 18 sie 2017

Do góry
Prośba o kontakt na pw.

- adresowana do ogrodniczek/ogrodników z Warszawy i niedalekich okolic, którzy mają wątpliwą przyjemność goszczenia w swoich ogrodach rzeczoną ćmę i obserwują jej niszczycielskie działania.

Cel prawie naukowy.

Szczegóły podam na pw.
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 07:32, 15 sie 2017

Do góry
Tess napisał(a)
Ale mam jedno pytanie:

jeśli u mnie nie ma tego diabelstwa, to pułapki wywieszać, czy nie?
Bo jeśli ich nie ma, to feromon może je ściągnąć przecież.
Tess! Nie mam wiedzy, ani doświadczenia w stosowaniu pułapek. Weź to proszę pod uwagę przy czytaniu tego postu

Pułapki mają jakiś obszar oddziaływania. Każda inny. Jeżeli obszar oddziaływania wykracza poza naszą działkę, to pułapki przyciągną na nią ćmy, ale w celu ich złapania. Samiec po zapachu będzie leciał do samicy żeby ją zapłodnić, a zamiast tego wpadnie do pułapki.

Chyba może tak się zdarzyć, że samiec, lecąc do pułapki, spotka samicę i to nią się zainteresuje Ale wydaje się, że ta samica przyciągnęłaby go i bez naszej pułapki.

Samce motyli też wydzielają feromony. W Wikipedii pod hasłem "Motyle" jest informacja, że wabi i jedna, i druga strona. Pewnie tak jest też w przypadku cydalima perspectalis.

Nie wiem, czy duże zagrożenie stanowi fakt, że lecący do pułapki, czy też znajdujący się w niej jeszcze żyjący samiec, mogą, wydzielanymi przez siebie zapachami, przyciągnąć samicę. I czy z tego tylko powodu należy zrezygnować z pułapki? Na pewno trzeba te samce szybko z pułapek usuwać i zabijać.

Pochodząca z Krakowa marta_gora, która jest bardzo zaangażowana w kampanię informacyjną o cydalima perspectalis, stosowała te pułapki i je poleca, więc może warto?

Pułapki feromonowe pełnią 2 role:

1. ograniczają populację szkodnika, gdyż wyłapując samce utrudniają samicom złożenie jaj,

2. pełnią rolę prognostyczną, gdyż po ilości złapanych osobników można określić termin rójki i stopień zagrożenia dla bukszpanów

Ogólne informacje o pułapkach feromonowych można znaleźć tutaj:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pu%C5%82apka_feromonowa

Poszukuję informacji o tym, czy dorosła samica cydalimy perspectalis przez cały okres swojego życia jest zdolna do zapłodnienia, czy też tylko przez pewien czas. Na tę drugą możliwość wskazywałyby informacje Danusi o tym, że są określone pory żerowania gąsienic. Czy znacie odpowiedź na to pytanie?
Ogród pod lasem 15:12, 14 sie 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Bo to tak spontanicznie było - chyba od czerwca zgrać się terminami nie mogłyśmy
Anula zapraszam, ale uprzedzam - każdy kto teraz do mnie przyjedzie, musi wyjechać z piwoniami

Dziękuję, bardzo chętnie się przy jakiejś okazji wproszę do Ciebie Tym bardziej, że bardzo skąpisz zdjęć w tym sezonie, oj niedobra Ty. Tylko nie wiem jak z tymi piwoniami będzie
Ogród pod lasem 10:01, 14 sie 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

O kurka .

Wiedziałam, że to przerażająca perspektywa

Ty nie kurkaj, tylko mi napisz na pw, gdzie w tym zachodnim Twój ogródek, bo to mój rodzimy powiat.
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 09:41, 14 sie 2017

Do góry
Przeraziłam się czytając, że to szkaradztwo już na Bemowie jest.

Wszystko ogarnęłam - zaraz jadę po Proteus i pułapki feromonowe.

Ale mam jedno pytanie:

jeśli u mnie nie ma tego diabelstwa, to pułapki wywieszać, czy nie?
Bo jeśli ich nie ma, to feromon może je ściągnąć przecież.

Ogród pod lasem 22:16, 13 sie 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Teresko, czy obciąć im liście ?

Możesz obciąć. I tak pewnie nie są ładne.
Ogród pod lasem 22:12, 13 sie 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Bo to tak spontanicznie było - chyba od czerwca zgrać się terminami nie mogłyśmy
Anula zapraszam, ale uprzedzam - każdy kto teraz do mnie przyjedzie, musi wyjechać z piwoniami

O kurka .

W Gąszczu u Tess 22:11, 13 sie 2017

Do góry
Za spotkanie podziękowanie przyjmuję. Mnie też jest szalenie miło, że Was poznałam. Jesteście super!
A za rośliny nie dziękujemy
Madżenie ogrodnika sezon 2017 22:08, 13 sie 2017

Do góry
Proteus chyba?

Ogród pod lasem 22:03, 13 sie 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Ale jesteście niedobre koleżanki, nie zabrałyście mnie do Tesi

Ogród pod lasem 21:58, 13 sie 2017

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Dziewczyny, dziś byłam u Tess, ale napasłam oczy! Wyniosłam jej pół ogrodu, dary fantastyczne, między innymi przywrotnik, którego na oczy wcześniej nie widziałam. Aż żal było wyjeżdżać.

Teresa, jeśli czytasz to pięknie dziękuję jeszcze raz za wszystko i za gościnę! I małżonka też pozdrawiam licząc, że mnie nawiedzicie niedługo!

Dziewczyny, nie wierzcie w: "wyniosłam jej pół ogrodu". Tylko kilka roślin.
Przywrotnik alpejski, mam go od dziesięcioleci.
Małżonek dziękuje i ubolewa, że więcej roślin nie wywiozłyście
Oczywiście, że Cię nawiedzę (bez małżonka, on ma swoje przyjemności)

Bardzo mi miło, że mnie odwiedziłyście. Bardzo było mi miło. Szkoda, że tak szybko czas minął.
Ogród pod lasem 19:01, 13 sie 2017

Do góry
Haha nie martw się, jeszcze raz się będziemy z Tess łapały niebawem
Ogród pod lasem 15:59, 13 sie 2017

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Anula, ale jakie kępy!!! No szok po prostu. Jeszcze jedna roślina wpadła mi w oko, też wielkie kępy, muszę zaraz kliknąć, bo zagadała do mnie niemożebnie.

Potwierdzam, tak dużych nigdy wczesniej nie widziałam. U Tess rosliny przepraszają, ze male nie mogą rosnąć.
Ogród pod lasem 14:31, 13 sie 2017

Do góry
Gosia, cudne są, chyba spróbuję z białymi. Dziś widziałam u Tess cu-dow-ne!

Anula, brawo

Dziewczyny, dziś byłam u Tess, ale napasłam oczy! Wyniosłam jej pół ogrodu, dary fantastyczne, między innymi przywrotnik, którego na oczy wcześniej nie widziałam. Aż żal było wyjeżdżać.

Teresa, jeśli czytasz to pięknie dziękuję jeszcze raz za wszystko i za gościnę! I małżonka też pozdrawiam licząc, że mnie nawiedzicie niedługo!
Ogrodowe szaleństwo ... 10:48, 13 sie 2017

Do góry
A to kilka fotek dla Tess (wiosną dostałam od niej sadzonki) większość przyjęła się. Teresko dziękuję.
Lawendy

Juki

Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:07, 07 sie 2017

Do góry
Ale koszt takiej usługi jest znaczny - nie wydaje mi się, żeby tuje były go warte.

Odnośnie pomysłu podkrzesania i podsadzenia: Tess zrobiła coś takiego u siebie z bardzo dobrym skutkiem, ale pisała też, że te rabaty musi mocno podlewać. Ja jestem sceptyczna w stosunku do tego pomysłu, bo tuj masz dużo - pewnie tworzą kłębowisko korzeni - trudno będzie tam coś posadzić. Do tego, żeby podkrzesanie miało sens, trzeba by było podciąć je bardzo wysoko - tak, żeby odsłonić okno. Zostaną same czapy.

Podsumowując - wydaje mi się, że Gruszka miała dobry pomysł: wyciepać środkowe i zobaczyć co dalej
Kamienny ogród patykiem malowany 00:18, 15 lip 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Hej, psze Pani, minęły nie tylko dni, ale i tygodnie.
Wracaj, bo chcę wiosnę w Twoim ogrodzie zobaczyć.
Bo jak nie, to sama do Ciebie pojadę I nakopię

Twój wpis mnie zadeptał....uśmiałam się do łez....a na wykopki zapraszam w dowolnym terminie

sylwia_slomczewska napisał(a)
Hej kochana, odezwij się Rosin Ci mam nadzieję nie poniszczyło bo może drzewa osłoniły, ale strasznie tu pusto bez Cię

Złamało mi świerka 20 letniego w połowie, przewróciło sosnę i takie tam...parawanik się kurczy.

iwka napisał(a)
też zaglądam

A ja się cieszę

polinka napisał(a)
Hej Jak tam ogród po przymrozkach? Czekam na wiosenne zdjęcia
Buziaki

Po przymrozkach położyłam krzyżyk na hortce okrytej z resztą....nie pomogło...sczerniała.....a teraz jednak się okazało, że będzie kwitła.
Nawet pampasowa dała radę, a stipy zeszłoroczne też coś tam pokazały....tragedii nie ma.
Acha...i jeszcze jedna miła niespodzianka...obudziło się Oxytree...a myślałam, że nic z niego nie będzie.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Za chwilę maj śmignie , a Ciebie dalej nie widać. Widać musisz być zabiegana, albo w ogrodzie działasz na całego

To pierwsze...w ogrodzie busz i kretowiska.
Dla odmiany czas na zmiany... 12:54, 13 lip 2017

Do góry
Cześć Tess
Widzę ze konkrety Cię interesują ...pewnie czasu jak na lekarstwo
To bordowe drxewo to śliwa wiśniowa. ..mam je dwie w ogrodzie...
Jeśli chodzi o klona to ten okaz ma jakieś 150cm. ..
Dziwna sprawa z tym co o nim podają. ..bo niektóre źródła podają ze w naszych warunkach rośnie Max do 10 m...A z kolei na etykiecie ma napisane większy krzew/małe drzewko dorasta do 4 M...A rośnie ponoć powoli...
Nie boję się tej wysokości. ..W planie miałam tam grujecznik ale się wzięło mu i odeszło. ..świec Panie nad jego Zielona duszą. Zdaje się że ona podobnych gabarytów są. ..
Szczerze to ta mała "ozdobne "drzewka mnie trochę wkurzja w ogrodach. ..Ale to takie moje
Tess a ja poproszę zdjęcie tych grabów w bidxisxkach
Dla odmiany czas na zmiany... 12:31, 13 lip 2017

Do góry
Ogród zmężniał i dojrzał.
Lubię, a tak go dawkujesz.

A teraz lista pytań

1.Co to za drzewo?
beta napisał(a)
nowy "look" cienistej

2. Pan Cynamonowy ile miejsca u Ciebie dostał? (dałabyś jakąś dalszą perspektywę.)
Muszę w końcu zdecydować sie na jakieś drzewa w nowej części. Strzępiastokory mi sie podoba, ale gdfzieś czytałam że on do dużych ogrodów. Jak duży rośnie i po ilu latach taki będzie (bo jedni podają, że 12 metrów, inni, że max 9).

3. ile Twój strzępiastokory ma wysokości?
Mirkowy ogród (początki) 20:37, 05 lip 2017

Do góry
Tess napisał(a)
O, masz naturalny zbiornik wodny na działce? To niespodzianka.
Wystarczy oczyścić, może powiększyć i będzie cudnie. Może wierzbę na brzegu wsadzisz?
Hahaha Tereniu dla nas to też niespodzianka.Plan powiększenia jest ale najpierw haszcze em wycina.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies