Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Ogród z pergolą 12:29, 25 paź 2016

Do góry
Ania, ja nie mogę z Tobą!

Myślałam sobie: ogródek Ania ma zaprojektowany, idę w końcu nadrobić inne wątki.
A tu tymczasem takie historie

Aniu, inspirki fajne, zamysł też ALE:
- co z drzewami? przed hortkami chyba już nawet jakieś rosną? Czemu na planie nie zaznaczone? Czy one mają mieć skarpetki na nóżkach czy nie?
- co z rodkami? przesadziłaś je? jaka jest w końcu koncepcja na ten kąt rodkowy? bo ja między rodki cisów bym nie dawała (ani kompozycyjnie tam nie pasują ani siedliskowo) - ewentualnie przed;
- to samo z drugim rogiem - tam miał być chyba taki lesisty kawałek?

Kolejna ważna rzecz: pamiętaj o skali. Co innego malutki ogródek, w którym przechodzisz obok kostek, jak tutaj, a co innego duży ogród - taki jak Twój - w którym te kostki oglądasz z odległości kilku metrów. W dodatku chcesz je dać m.in. koło hortek, które będą miały po 1,5m szerokości każda. Kostka 75x75 przy takiej hortensji będzie po prostu przytłoczona.

Na tej inspiracji dobrze to widać: małe kostki są przy tarasie, gdzie się je ogląda z bliska, a im dalej - tym większe bryły.

Podsumowując - chętnie zagram w zielone, ale proszę o odpowiedź w sprawie rodków i drzew. No, chyba że drzewa też mamy zaplanować
Ogródek Iwony II 22:20, 24 paź 2016

Do góry
Iwonko czytam, że będą nowi, sprawni fachowcy Dobrze, że w końcu się ułożyło
Dobrze też, że się tylko potłukłaś. Moja mama w listopadzie 2014 roku po drodze do mnie spadła ze schodów i tak bardzo połamała nogę, że kilka osób mogłoby sobie złamać, bo i połamana kostka, kość piszczelowa i strzałkowa, skręcony staw, porażka. Operacja, bardzo długa i bolesna rehabilitacja, a teraz od czerwca wszystko od nowa, bo miała operację na wyjęcie drutów, śrub i blach i blizna zarosła nerw, co sprawia, że jest to bardzo bolesna i ma odrętwiałą nogę, Po tej drugiej operacji powinna po kilku dniach normalnie chodzić, a mija kilka miesięcy i dobrze nie jest
Oj ale się rozpisałam, sorki
Piękny masz ogród i tym się ciesz Robota nie zając, nie ucieknie, a Ty teraz wylecz stłuczenia
Ogród z pergolą 17:06, 21 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
I jeden cis to jeden kwadrat czy 4 bo obrazki rożne sa?
Ale fajne to przyznam

serio fajne??? wow ale się cieszę że Ty tak piszesz

ta kostka będzie mieć docelowo 75x75cm i planuję posadzić 4 cisy w kwadrat na jedną
na pierwszym rysunku to projekt Łukasza i wtedy kostki cisowe mialy mieć 1,5x1,5 i są tam gdzie ja mam drzewa. mozna oczywiście tak zostawić a tylko kolejne kostki zrobić mniejsze
Moje początki- i brak doświadczenia :) 21:47, 19 paź 2016

Do góry
Tak Eden Rose. No masz rację, że jednak na całości może ten cis by lepiej wyglądał, czyli tak jak myślałam na początku. Z drugiej strony jak będzie tło to będzie bardziej zimozielo, bo jednak w zimie jak nie będzie róż to by było łyso. Kostka też nie do końca mi pasowała u mnie. Dzięki.
Tu ma być ogród :) 20:13, 19 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Kasiu, na fotkach trochę inna sytuacja. Jak mi ta kostka szczelnie zarośnie to czy tulipany się przebiją ponad nią? Czosnki chyba tak, co do tulipanów mam wątpliwości.

a to nie zrozumialam ze chcesz w samej kostce....to i czosnki moga sie powykrzywiac...
Tu ma być ogród :) 20:08, 19 paź 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5254-madzenie-ogrodnika-cz-aktualna?page=427

Kasiu, na fotkach trochę inna sytuacja. Jak mi ta kostka szczelnie zarośnie to czy tulipany się przebiją ponad nią? Czosnki chyba tak, co do tulipanów mam wątpliwości.
Jak feniks z popiołów 19:41, 19 paź 2016

Do góry
Matylda napisał(a)
Wpadłam z rewizytą, rewelacyjnie czyta się, to co piszesz, hehe uśmiałam się tutaj strasznie. Bardzo podoba mi się Twój front- kostka, linia rabat, płot. Gustownie. A pewnie z Twoim zapałem wnet i ogród będzie zachwycał. Czekam z niecierpliwością na dalsze Twoje poczynania w ogrodzie, pewnie już na wiosnę. No ale rady odnośnie niektórych rabat i mnie się przydają, także będę śledziła.

Witaj Matyldo, krajanko niemalże zza płota
Dziękuję za miłe słowa.
Cieszę się, że wywołuję uśmiech na twarzach czytających. Zastrzegam jednak, że mimo, że często bywa tu komicznie i satyrycznie, to moich rozterek i pytań proszę nie brać z przymrużeniem oka, ale jak najbardziej poważnie.
Tu ma być ogród :) 19:28, 19 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

I to jest najbardziej słuszny argument.
Edytko, ty to widzisz w realu
Najlepiej wiesz, jak będzie dobrze. A w twoje wyczucie nie wątpię

Z okna w kuchni widzę dwie umbry, pierwsza z ta dziś stworzoną kostką obok druga jeszcze z kółkiem i ta kostka zdecydowanie bardziej mi się podoba, wydaje się, że to będzie dobra zmiana
W ogrodzie Lorki za zakrętem 19:02, 19 paź 2016

Do góry
Tworzysz piękny ogórd! Lubie takie klimaty. Dużo już zrobione, a piszesz, że wiekszość tego roku spędziliście na relaksie
Kostka bardzo ładnie położona i nasadzenia roślin przemyślane i ładnie ze sobą współgrają.
Tu ma być ogród :) 18:30, 19 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Tyle ze wersja druga to juz Nie pasek a kostka. Moze przesuń jednak całe Bukszpany przed wiśnie, na skraj rabaty, tak by pień nie był w kostce. Bo o ile on jest na środku kostki to ok ale tak to trochę dziwnie. I moze w tedy na tyłach daj ml i róże a miedzy kostkami trawki jak u reni.
Masz na tyle dużo juz tych boksów w jednej kostce ze rozrosnąć się raczej nuz nie bedą mogły.

Popieram.
Wersja 1 to pasek. Przed umbrami. Buksy nie będą siedzieć w korzeniach umbry.
Wersja 2 zaczyna być podobna do tej u Reni.
Wolałabym bardziej oryginalnie
Ale doczytałam, że posadzone

Jak feniks z popiołów 18:04, 19 paź 2016

Do góry
Wpadłam z rewizytą, rewelacyjnie czyta się, to co piszesz, hehe uśmiałam się tutaj strasznie. Bardzo podoba mi się Twój front- kostka, linia rabat, płot. Gustownie. A pewnie z Twoim zapałem wnet i ogród będzie zachwycał. Czekam z niecierpliwością na dalsze Twoje poczynania w ogrodzie, pewnie już na wiosnę. No ale rady odnośnie niektórych rabat i mnie się przydają, także będę śledziła.
Tu ma być ogród :) 14:16, 19 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Tyle ze wersja druga to juz Nie pasek a kostka. Moze przesuń jednak całe Bukszpany przed wiśnie, na skraj rabaty, tak by pień nie był w kostce. Bo o ile on jest na środku kostki to ok ale tak to trochę dziwnie. I moze w tedy na tyłach daj ml i róże a miedzy kostkami trawki jak u reni.
Masz na tyle dużo juz tych boksów w jednej kostce ze rozrosnąć się raczej nuz nie bedą mogły.

Troszkę jeszcze będę nimi manewrować, bo przede wszystkim z przodu zostaje zbyt dużo wolnego miejsca i dziwnie to wygląda, ale zdecydowanie bardziej mi się podoba z 3 rzędami - pewnie gdybym nie poszerzała rabaty to ta opcja z paskiem lepiej by się wpisywała w całość.

Róż nie ruszam Asia, reszty teraz też nie, nie chciałabym zaszkodzić jeżówkom i szałwiom, będę mieć zimę na myślenie i wiosną dalej będę działać.
Tu ma być ogród :) 14:04, 19 paź 2016

Do góry
Tu ma być ogród :) 22:39, 16 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A może faktycznie rozplenice zamiast miscantów?
Jak dla mnie na pewno bukszpany przed różami odpada chyba, że roże przy umbrach ... ale takie przesadzanie raczej odpada?

Może to i dobry pomysł, ale ja już mam za dużo rozplenic w ogrodzie.

Właśnie ciekawiło mnie dlaczego odrzuciłaś wersję bukszpany przed rózami, ale tak myślę, że Pastella za niska do takiego układu. Artemis jest wysoka, więc taka kostka przed nią o wysokości 40 - 45 cm zakrywała by tylko fragment krzaczka, większa jego część byłaby widoczna.
Ale wersja z kostką przed Umbrami dla mnie jest prostsza do zrealizowania, bo mniej rzeczy do przesadzania.
Hirutkowy raj:)) 21:14, 16 paź 2016

Do góry
Krys napisał(a)

Grab w kostce nr1.środkowy po lewo i prawo kostka zurawek ,kostka pelna bukszpanów i za tą chce dac kostke z runianki,dalej po prawo grab nr 2 w kostce i nr 3 w kostce i nastepne kostki z jakimis trawami i znowu bukszpany,mi wyszlo 9 kostek bukszpanu,

czyli brakuje graba po prawo?
Hirutkowy raj:)) 21:07, 16 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Zaraz zaraz jeszcze raz ... pośrodku jest grab w kostce, po lewo od niego kostka bukszpanowa i kostka z żurawek i grab i dalej po lewo chcesz dać runiankę? I symetrycznie powtórzyc po prawo?

Grab w kostce nr1.środkowy po lewo i prawo kostka zurawek ,kostka pelna bukszpanów i za tą chce dac kostke z runianki,dalej po prawo grab nr 2 w kostce i nr 3 w kostce i nastepne kostki z jakimis trawami i znowu bukszpany,mi wyszlo 9 kostek bukszpanu,
Hirutkowy raj:)) 20:52, 16 paź 2016

Do góry
Zaraz zaraz jeszcze raz ... pośrodku jest grab w kostce, po lewo od niego kostka bukszpanowa i kostka z żurawek i grab i dalej po lewo chcesz dać runiankę? I symetrycznie powtórzyc po prawo?
Tu ma być ogród :) 23:15, 15 paź 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Bukszpany zaaranżujesz myślę na końcu jak obsadzisz tył rabaty... Masz jakieś chciejstwa oprócz miskantów na tę dłuuugą! rabatę?

Wszystko mam na tą rabatę, właśnie te bukszpany mi sen z powiek spędzają, jeśli wygra opcja, że kostka przed Umbrą to mogę nawet teraz to robić (ponoć to dobry czas na przesadzanie bukszpanów). Jeśli wygra opcja druga - buksy przed różami, to czekam do wiosny bo teraz przed różami są i jezówki i szałwie i carexy i berberysy a tego wolałabym przed zimą nie ruszać jednak.

ML mam duże do podzielenia, to też bym robiła już wiosną oczywiście.
Ogród z pergolą 22:22, 13 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

na jakie zakrycie szamba czekałaś? napisz o czym myslisz na to szambo.
zgadza sie szambo mam na froncie. tam ma być trawkowo, biało bylinowo i kostkowo. śś są i większość traw i bylin. zastanawiam sie tylko co z tym szambem bo jakoś mi nie gra zimozielona kostka tak blisko śś, no chyba ze by gdzies sensownie trzecią ulokować..
na tarasie juz mam docelowe stalowe ze szklanym blatem, w altanie bedzie podobnie.

Gdzie szukać foty w szerszej perspektywie i planiku na to?
Ogród z pergolą 22:17, 13 paź 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Ania, rdesty są piękne. Pooglądaj sobie Oudolfa, on niemal w każdej realizacji go stosuje.

Ten kamień niekamień a allegro dla mnie fuj. Czekałam aż wpadniesz na takie zakrycie szamba bo na początku pisałaś o zakryciu roślinami, jakimiś obwódkami czy coś, dobrze pamiętam? To gdzieś tam gdzie masz świdośliwy? I ma tam być biała rabata? Bo tak to pamiętam i chciałam ci wtedy coś o tym szambie napisać ale wiedziałam że mnie pogonisz bo pomysł miał nawiązywać do czegoś czego nie lubisz
A jakie planujesz meble do altany i na taras? Nie pytam o tymczasowe paleciaki tylko ten wybór "na potem".

na jakie zakrycie szamba czekałaś? napisz o czym myslisz na to szambo.
zgadza sie szambo mam na froncie. tam ma być trawkowo, biało bylinowo i kostkowo. śś są i większość traw i bylin. zastanawiam sie tylko co z tym szambem bo jakoś mi nie gra zimozielona kostka tak blisko śś, no chyba ze by gdzies sensownie trzecią ulokować..
na tarasie juz mam docelowe stalowe ze szklanym blatem, w altanie bedzie podobnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies