Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

anna_t 19:50, 09 lis 2016

margaretka3 napisał(a)

Pszczółko, stawiasz przede mną wielkie wyzwanie Twoje pozytywne spojrzenie na moje działania dodają mi skrzydeł

Zrobiłam plan frontu. Najpierw mapka zagospodarowania działki.
I mój plan samego frontu. Od wjazdu do domu jest spadek terenu, z mapki wynika, że około 0,5 metra.
Parocję widziałabym po prawej stronie wjazdu, a klona naprzeciwko. Przerywana i kropkowana linia za klonem to proponowana linia zamykająca rabatę (czyli żywopłocik z cisa). Jeszcze nie wiem, czy na równo z domem, czy ciut dalej, tak żeby klona widzieć z tarasu (jak już urosną - i klon, i taras).

moim zdaniem bedzie super. i nie za dużo gatunków bo ty raczej w ogród formalny nie idziesz?
a co będzie za klonem?
mira 20:09, 09 lis 2016

Myślę że z klonem będzie ok - klon ma 1 pień czy więcej - w czym ten klon będzie rósł - trawnik, kostka co pod - jaki to klon - tak sobie myślę ile tam drzew się zmieści - zakreśl koronę - chodzi mi o to czy tam nie wejdzie coś jako zagajnik - takie same np.3 O! namieszałam

Jak przyjedziesz doradzisz mi z drzewami bo mam problem. U mnie dla Ciebie rośnie ten liliowiec - nie wykopałam - ale wiosną wykopię bo teraz chyba za późno.

Mi nigdy nie udało się przezimować chryzantemy takiej w doniczce kupionej do ozdoby domu - teraz też mam i zaś spróbuję - zadołuję doniczkę - na razie kwitnie.

pozdrawiam
abiko 10:00, 10 lis 2016

Klon w tym miejscu wydaje mi się, że będzie ok. Pewnie Pszczółka ma rację i dziewczyny, dla mnie ten klon będzie ok w tym miejscu, bo ładnie zrobi Ci pokoik ogrodowy, patrząc od wjazdu. I Gosieńko największy plus.. będziesz go widziała z salonu
malkul 10:04, 10 lis 2016

margaretka3 napisał(a)

Aga, to dzwonek karpacki. Kwitł nieprzerwanie od czerwca do września włącznie, a może nawet października... Tak czy inaczej, zajął w tym roku pierwsze miejsce pod względem długości kwitnienia.

i umnie ten dzwonek kwitnie jak oszalały jeszcze do dziś
malkul 10:04, 10 lis 2016

dubel to całusa sle gosia Gosi
margaretka3 12:34, 10 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Biała z różowawym. Pomarańczowo-miedzianą mam. Ale bordowej nie mam.

Klon (strzępiastokory, cynamonowy) chyba pasuje w to miejsce, tak myślę. Graby i cisy dadzą spokojne tło. I pasuje do parocji, taka drzewiasta konsekwencja. Moim zdaniem.

Mojego pensylwańskiego (mam go zaledwie od roku) zaś trapi jakiś grzyb na pniu.

Cenię Twoje zdanie. Więc zielone światło dla klona w tym miejscu. Przede mną dwa dni w ogródku, może uda się większość jesiennych zadań pokończyć.
margaretka3 12:35, 10 lis 2016

anna_t napisał(a)

no cudne nie moge zaprzeczyć.. grr...
zazdrość powoli mnie zżera..ale dobrze niech zacznie od oponki na brzuchu

oponkę może zeżreć nawet szybko, bo zima idzie, oponki będą się panoszyć...
margaretka3 12:37, 10 lis 2016

anna_t napisał(a)

miotam się parocję sobie sprawie bo naprawdę jest cudna ale w inne miejsce niż to z powodu ktorego była cała rozprawa o wielopniowych. a tam czyli na rabaty środkowe najprawdopodobniej na wiosnę posadzę klony tatarskie. szybciej rosną
a parocje dam kolo placu zabaw czyli za te 20 lat gdy urosnie 2metry już placu nie będzie i bedzie mogła szaleć dalej

Aniu, klony tatarskie to świetny wybór, jak będę mieć miejsce i pomysł na nie, to chętnie bym je widziała u siebie.
margaretka3 12:43, 10 lis 2016

anna_t napisał(a)

Gosia wytłumacz jeszcze raz jak krowie na rowie co zrobic po kolei z takimi chryzantemami z odzysku?

Aniu, masz dwie możliwości, albo przechować doniczki z korzeniami w nieogrzewanym pomieszczeniu (temp. musi być na plusie). Z tymi przechowywanymi w pomieszczeniu jest trochę zabawy, bo od czasu do czasy trzeba je podlać, żeby nie wyschły na wiór.
Albo, druga opcja, jak najszybciej posadzić w gruncie. Jeśli masz te drobnokwiatowe, to jest duża szansa, że na wiosnę będą rosły nadal.
Swoje chryzantemy przesadzałam w tamtym roku w listopadzie, te, co ostatnio pokazywałam na zdjęciach. Kępy są ogromne, największa ma średnicę około metra.
Makao_J 12:51, 10 lis 2016

1 m średnicy?? Toż to kolos.