Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 08:50, 10 lis 2016

lindsay80 napisał(a)
ten pin z krętą ławeczką bardzo mi się podoba.

Ładne to cudo jest https://pl.pinterest.com/pin/353321533250403683/

Ale chyba wymaga przestrzeni?
Chociaz jak już mam te faliste linie to aż się prosi i krzyczy żeby wykorzystać
ren133 08:52, 10 lis 2016

Sebek napisał(a)

Pomyśl, że ja podobny miałem po zrobieniu chodnika przez ekipę - skułem go do kamienia - i siedzi A bukszpany przylegają do samej ścieżki i nie wyobrażam sobie inaczej

Ja też miałam w jednym miejscu na froncie nadmiar tego betonu i skułam go
ren133 08:53, 10 lis 2016

Iwk4 napisał(a)
Bo tak naprawdę ziemia i korzenie wszystko trzymają na miejscu
Tylko fachowcom wydaje się inaczej

Asekurują się
ren133 08:57, 10 lis 2016

jankosia napisał(a)
Powiem ci Iwonko że w delikatnym szoku jestem chociaż widziałam już takie "kwiatki". Wiem że tak robią na podjazdach z kostki w których nie ma krawężników ale bez przesady. Ja mam wejście z kostki granitowej które tworzą takie jakby szerokie stopnie, platformy czy jak zwał tak zwał i nie mam tyle betonu. I najważniejsze: nie mam go do wysokości kostki tylko pod i kawałek od dołu jest zanurzone to tego nie widać. Poza tym najważniejsza jest podbudowa- jak ona będzie porządnie zrobiona to nic nie ma prawa się rozsunąć. Szlifierką kątową trzeba to chyba ściąć bo przy skuwaniu to mogłoby chyba pęknąć za dużo Tak wysokiego betonu jak u ciebie jeszcze nie widziałam Ale co tu dużo mówić, każdy z nas na pewno ma u siebie coś schrzanionego. Ja mogłabym dłuuugo wyliczać

Monika
No ale myślisz, ze jest nadzieja na taką "poprzerastaną trawnikiem" kostkę? i nie chodzi mi o mech w kostce
ren133 09:02, 10 lis 2016

Iwk4 napisał(a)
Moniko, myślę, że nie tylko u mnie tak to wygląda.
Jest to zbliżenie - ta opaska jest na szerokość kostki na płycie szamba. Zwykle martwe miejsce, ale ja się uparłam trawki posadzić. Mam tam ziemi na głębokość szpadla.
W przypadku Reni ścieżki - musi mieć świadomość, co może ją spotkać. Trzeba "technologię" chyba z panem kładącym kostkę omówić.
U mnie akurat jest to miejsce, gdzie beczkowóz dojeżdża do szamba. Dlatego opaski nie skułam...
W innych miejscach mam obrzeża, więc jest inaczej.

No wąlśnie wszystko zależy od tego co fachowiec na to ... pewnie mnie wyśmieje.
Bo o ile kładzie się płyty betonowe w trawniku z przerwami o tyle z kostką chyba jednak jest inaczej ... plyta jest jedną większą masą a kosteczki są małe ... będą sie rozchodzić ... chyba, że stosuje sie jakieś wzmocnienia blaszane mocowane w ziemi takie a la ekobordy?

Jedno jest pewne trzeba zapytać fachowca
ren133 09:07, 10 lis 2016

makadamia napisał(a)
Przeczytalam calosc
A poniewaz na tablecie musze pisac krotko, to bedzie brutalnie. Z gory przepraszam
Uwazam, ze przerabianie tej sciezki to przerost formy nad trescia
1. Nawodnienie
2. Ta kostke masz na pewno i w innych miejcach. Czyli albo wymienisz cala albo bedziesz miala poszatkowane wykonczenia. Bez sensu obie wersje

Magnolia dala swietna propozycje, ktora z tej sciezki i kolka czyni atut i w tym kierunku bym szla. W srodku kolka mozna nawet postawic donice albo taka rzezbe, o jakiej byla mowa wczesniej - jesli nie przeszkodzi to w komunikacji.
Dwa kolka roznej wielkosci sa lepsze niz trzy takiej samej.
Z murkow wznoszacych zrezygnowac i po calosci okregu polozyc jakas kostke na wysokosci trawnika - Nettka wrzucala inspiracje ze 20 stron temu. Tylko przed hortensjami na linii tego okregu zrobic lawke w postaci bialego murka nakrytego drewnianymi szczebelkami.

Nie znosze pisac na tablecie i telefonie

No nawet nie wiem co napisać ...
Muszę to wszystko jeszcze raz przemyśleć ...
Dziękuję Ci bardzo
magnolia 10:01, 10 lis 2016

Ren, jesli mogę dorzucić swoje.
Trochę bym się bała ostatniego pomysłu , bo choć fajne są te koła przecinające ścieżkę, to jednak układ z 3 kół...wtedy odwraca się uwagę od koła ze świdośliwami, do tego rabaty na brzegach są jednak w dziwnym kształcie ( chodzi mi głównie o tą z 1 śś).

Rozumiem, że nie chcesz koła na ścieżce. Może je stamtąd po prostu usunąć, zostawić samą ścieżkę, a koło duże i tak może mieć punkt centralny w miejscu starego koła ze ścieżki ( tylko do wyznaczenia ten punkt będzie potrzebny)
Można zrobić murek ponad poziom ziemi tylko do ścieżki do strony hortek jeśli to coś ułatwi, a dalej już tylko poprowadzić linię na poziomie ziemi.
Albo tylko wyznaczyć koło taką linię ( wtedy z większych płytek betonowych byłoby fajnie, nie takich typowych kostek brukowych) a murek zrobić tylko dla ławki na fragmencie.
jankosia 11:00, 10 lis 2016

ren133 napisał(a)

Monika
No ale myślisz, ze jest nadzieja na taką "poprzerastaną trawnikiem" kostkę? i nie chodzi mi o mech w kostce

No pewnie że jest tylko trzeba to z fachowcem ustalić i powiedzieć że to ścieżka a nie przejazd dla ciężarówek. Przecież jak się zrobi podbudowę, na to suchy beton, kostka i wmiecienie na centymetr czy dwa znowu suchego betonu, potem niesort dla zakleszczenia i na koniec piasek to kostka trzyma się dołem. Ja rozumiem że się robi szalunki takie jak na obrazku powyżej na podjazdach bez krawężników albo przy ścieżkach układanych bezpośrednio na gruncie- wtedy też krańce muszą być wzmocnione ale przy takiej ścieżce nie widzę powodu. Fachowcem nie jestem chociaż lubię sobie pobrukować Zapytaj ema o to, przecież on też sam układał chyba. Im większa kostka tym latwiej będzie. A ty chcesz mieć płyty betonowe tak? To nie łatwiej by było, zwłaszcza że pojawiają się zaokrąglone kształty, zrobić szalunku bezpośrednio w ogrodzie? Na pewno będzie drożej ale będziesz miała wymiary jakie chcesz. Tylko wiadomo, zbrojenia i te sprawy, przy większej powierzchni dylatacje co by nie popękało nagle.
Zwróć też uwagę na te mniej ładne piny. Trawa przy tych kostkach jest inna. Znam twoją mieszankę jaką masz na trawniku, rajgras między płytami raczej się nie utrzyma, ale masz w niej też kostrzewy czerwone, pewnie częściowo rozłogowe, częściowo kępkowe. Rajgras nie jest wieczny choć daje szybki efekt ładnej zieleni. Kiedy on się zacznie pomału wycofywać, bardziej będzie widać kostrzewę czerwoną - to te igiełki które tak lubię. Jeśli nie będziesz dosiewać to za trzy lata będziesz miała ładne pole golfowe. Myślę że niegłupim pomysłem byłoby dosianie między płytami samych kostrzew czerwonych. Efekt nie będzie błyskawiczny ale trwały. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę bo niby lubię grzebać (czytać) w trawach, ale specjalistką nie jestem- mogę się mylić
kasja83 11:04, 10 lis 2016

Makao_J napisał(a)
No ja też mam taką opaskę tylko tam gdzie ciężarówka z węglem wjeżdża bo na podjeździe osobówką to normalne krawężniki.

Ja to samo...narazie trzyma się to w kupie.
Kawa 12:41, 10 lis 2016

bosssssszzzzzzzzz Ren
przebrnęłam przez Twój wątek
normalnie aż się spociłam

podziwu pełna jestem dla twoich relaizacji normalnie szczęka opada jak się patrzy na te metamorfozy

no świdośliwy, ścianka, reksiowa, grabowa, wgłębnik wszystko wymiata
naprawdę pięknie
i chyba powinnaś tytuł wątku zmienić

i widzisz przez ciebie zakochałam się w ŚŚ chcociaz już kiedyś i Navi widziałam ale jakoś do końca zauroczona się nie poczułam
a szławię z amazon mist zgapiam
i bede mieć u siebie
szałwię mam tylko amazona zobie kupię