Wyrwałam się do miasta dzisiaj bo miałam załatwiania trochę i przy okazji małe polowanie zrobiłam mało jeszcze w sklepach, chyba wiosny nie poczuli jeszcze, ale ja już tak
Dzisiejsze łupy...coś mi się gust zmienia nie wiedzieć czemu pociągnęło mnie w kremowy i róż... Zupełnie jak nie ja chyba dlatego, że zima nie była biała...
Lilie pod okienko na stodole do piwonii w duecie będą
Druga to magnolia March Till Frost - że niby ma kwitnąć od marca aż do przymrozków . Przysłali mi całkiem porządne drzewko o wys. 115 cm, z dużą ilością pąków. Bardzo jestem jej ciekawa
W ogrodzie szykuje się spora zmiana. Będę usuwać część sosen. Zgłosiłam 12 szt do wycinki. Lubię je bardzo, niestety rosną za gęsto i za szybko, 3 szt są za blisko domu. Im większe będą tym trudniejsze i droższe będzie ich usuwanie. Podosadzam w ich miejsce drzewa rosnące mnie energicznie. Oczywiście większość sosen nadal z nami zostaje, będą miały pocięty 1 okółek gałęzi i posusz. Martwię się tą akcją. Pewnie po wszystkim będzie w ogrodzie krajobraz po bitwie, straty w nasadzeniach i zrobi się "łyso".
ja wolę takie puste niż takie
uwaga widoki niezbyt miłe połamane trawy ,resztki z cięcia ….zaczęłam coś tam ogarniać ,ale wiatrzysko mnie wygoniło po 2 godzinach …..
uznałam ,że pozbywam się kamyczków z rabat -serdecznie mam dość roboty z nimi -plewienie i sadzenie roślin w kamyczkach już od dawna mnie wkurzało …..
zaczęłam więc wybierać te kamyczki ze skalniaka ,......jak skończę ( nie wiem kiedy ),to dam korę
taką sobie robotę dodałam
Proszę o pomoc. Co to za roślinka? Okrywowa, długie łodygi ciągną się po ziemi i ukorzeniaja. Byłem pewien że to Barwinek ale liście jakby większe i bardziej okrągłe. Zielone cały rok, środek lutego a roślinka pełna liści i wypuszcza nowe łodygi.
Śliczne masz te serduszka, nietuzinkowe Fajny masz zwyczaj obdarowywania własnoręcznymi gadżecikami Na pewno dają dużo radości obdarowanemu Ale pewnie Tobie też
Jakbyś pamiętała, to bardzo byłabym Ci wdzięczna za tego ciemiernika W zamian mogę się podzielić tymi co rosną u mnie
[img size=640x480]
dzien dobry. na tarasie w najbliższym czasie stanie pergola wielkości 6 na 4 metry. moim celem jest osłonić ten taras gdyż jesteśmy bardzo odsłonięci,poza tym osłona latem od słońca, mam ochotę w dwóch kieszeniach, tam gdzie na zdjęciu są warzywa, posadzić jakieś pnącza. rozważałam milin, wisterię lub powojnik. Danusiu może Ty masz jakąs wizję? Co najszybciej urośnie? z Ogrodowiska znam wady i zalety tych roślin.Nie wiem na co się zdecydować. Może oglądając zdjęcie ktoś podsunie jakiś pomysł. A może zupełnie coś innego? od 11.00 do wieczora świeci słońce w tym miejscu.
Przegladajac watki forumowiczow zmotywowalam sie do wiosennych porzadkow. Stipy i roze jeszcze nie ciete, poczekam jeszcze 3 tygodnie ale wiekszosc hortek i traw przycieta. Ale sie pusto zrobilo w ogrodzie Za to widac ciemierniki, wychodza krokusy i wiele roslin calkiem zielona po zimie. Tego jeszcze nie bylo
Oczar zza plotem
Lampa kula w dzień jest jeszcze za jasna. wzięłam jasny szary i czegoś mi brakuje. Złota też nie do końca była ok. Ale już tak bardzo nie rzuca się w oczy. Nadal szukam koloru zlewają cego się w dzień z rabatą a wieczorem z delikatnym światłem. Takie księżycowe wzorki mi pasują.
Dziewczyny, ogłoszenie parafialne. Szukam takiego dużego i różowego ciemiernika. Sylwia pokazywała w wątku o Gardenii
prawdopodobnie jest to helleborus ballardiae pink frost ale mogę się mylić. Sylwia pisała, że na metce jest helleborus x ballardiae ale to grupa a nie konkretna odmiana.
Chłopaki robią kostkę, kwiatki poustawiane, to kiedyś będzie ładne miejsce do życia
Tutaj przed oknem trójkatna rabata prawie cały czas w cieniu, będą bukszpany, runianka, ciemierniki cuchnace, może zawilce i trawy (chyba za dużo gatunków jednak). Może uda mi się wykopać buksy u Rodziców, bo mam zębologa wieczorem. Średnio się będzie kopało po ciemku, ale może, może?