Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród bez reguł 23:34, 21 maj 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Byle nie gliniastą w czasie suszy, bo wyszłoby na to samo, co z gruzem,
No widzisz, każdy marzy o tym, czego nie ma, zamiast się cieszyć tym, co ma
Pocieszam się, że już nie ma zbyt dużo miejsc z potencjalnym gruzem - niewątpliwa zaleta małego ogrodu cieszę się tym, co mam

Czy wiesz, że u mnie sałaty i rzodkiewki już idą w kwiaty...? normalnie jemy je teraz na wyścigi... niektóre nawet nie zdążyły jakoś specjalnie dorosnąć...

W moim małym ogródeczku - Dorota 23:15, 21 maj 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Ja ogród mam właśnie dla tych kwiatków, zapachu i koloru.

Taki widok mam z okna

I znowu piękny jak w zeszłym roku. Jakie ma podpory. U ciebie taki kopiec. Może i ja się takiego doczekam
Ogród bez fioletów, błękitów i żółcieni 23:10, 21 maj 2020

Do góry
Witam wszystkich, jestem architektem wnętrz z wykształcenia, natomiast ogrodnictwa się dopiero uczę. Nigdy nie będę profesjonalista, ale mam nadzieję, że chociaż uda mi się utrzymać przy życiu kilka drzew i krzewów Mam nadzieję, że sprawie Wam choć trochę radości pokazując Wam mój powstający dopiero ogród. Mój ogród ma 2000m2, dopiero niewielka jego część jest zagospodarowana. Mieszkamy tu od 2019 roku także, jeszcze wszystko przede mną. Wydaje mi się, że dopiero nowo powstająca rabata jest przemyślana, wcześniejsze nasadzenia były tworzone w przypływie weny twórczej, ale kto z nas nie popełnił ogrodowych błędów niech pierwszy rzuci kamień Zapraszam do ogladania!

Rabata różana

Warzywnik

Przy głównym tarasie powstały też trzy skrzynie na podstawowe warzywa i truskawki. Pierwsze zbiory narazie rzodkiewki się odbyły. Czekam między innymi na bób, groszek cukrowy, marchewkę, pietruszkę, szpinak, sałaty, truskawki, cebulę Rośnie też tu wiąz polny Jacqueline Hillier prowadzony na bonsai. Placyk dookoła skrzyni planuje wysypać kamykiem po zrobieniu tarasów.

Ogród w remoncie 23:09, 21 maj 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Te Pisardii dopiero takie malutkie były... Szok.
U mnie też Meliny po oczach dają kolorem, ale wiosną takie zgrzyty dopuszczam Istotnie, działają energetyzująco!

Asiu, mam jeszcze pytanie z innej beczki - jaki stopień zacienienia daje ta Twoja siatka cieniująca? 90%? Chcę taką założyć na boczne ogrodzenie, aby zasłonić bałagan na tej opuszczonej działce.
Pokażcie swoje trawniki 23:06, 21 maj 2020

Do góry

Prawie idealna, jeszcze tydzień.
Kwiaty we włosach 23:05, 21 maj 2020

Do góry

Ptasi gaj 23:03, 21 maj 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Elu jak zwykle ładnie, memory masz juz taką gęstą?
U mnie trochę kiepsko ale moja na jesień kupowana więc jeszcze młoda (się pocieszam)
Kremowych orlików nie mam.

Kiedy przyciąć derenia, one nie kwitną nie wiem czy jeszcze czy już kupowałem niedawno?

Mam 3 szt Memory i każdy innej wysokości i gęstości. Ta trawa przyznaje wyjątkowa rośnie w gumisie. Najgorzej rośnie zasuszona w zeszłym roku podczas mojego pobytu nad morzem ledwo odratowalam.
Inne trawy tak sobie rosną. Moim zdaniem nie było zimy i trawy dosyć długo były w stanie pobudzenia. Jak ciekami w marcu to były zielone byly związane było im cieplo. Po ścięciu dostały chłodu i zastygly. Zimno w tym roku u nas.
Jutro jadę więc może coś zrobię.

Dzisiaj zrobione fotki kwitnie dużo krzaków między budynkami ciepłej

To chyba jaśmin ten o.malych kwiatach pachnie jak jaśmin

Cały szpaler kaliny sztywnolistnej

Osłonięte od wiatru w pełnym słońcu to pięknie kwitną

Łączka się zmienia

Ogród bez reguł 23:03, 21 maj 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Kurcze, ale ogrodniczki Ja Wam tu pierwszą Edenkę w sezonie serwuję, a Wy się zachwycanie gruzem

Asia, masz na tej swojej działce prawdziwe LRU - Lubuski Rejon Umocnień
A ta ławka wygląda całkiem, całkiem, zacnie nawet bym powiedziała, czemu ona tam stoi???
I serio u Ciebie nic nie popadało???
Ogród w Klein Kottorz 23:01, 21 maj 2020

Do góry

Kwiaty we włosach 22:59, 21 maj 2020

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:54, 21 maj 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Rzeczywiście jasna plama Tam obok są irysy syberyjskie? a z przodu rabaty co jest?
Jak ja bym chciała mieć lepszy wzrok, wada wzroku utrudnia bardzo życie.

Są irysy, są astry, które zakwitną później, są hortensje i trawy. Z przodu rosną kępki dzwonków Poszarskiego.

to samo miejsce w sierpniu

i we wrześniu

po prawej stronie widać derenia- już tak nie świeci
Kwiaty we włosach 22:47, 21 maj 2020

Do góry
Daria judaszowca też kupiłam razem z amanogawami. Pokażę amanogawy. Zrobię fotki.
Muszę plany zrobić co do dalszych nasadzeń.Posdziłam borówki, aronie i jagodę kamczacką.Mam tam bzy.

Pamiętajcie o ogrodach 22:39, 21 maj 2020

Do góry
Elu kwiatki orlików są takie na około 4cm.

To dla wszystkich

https://www.youtube.com/watch?v=p13gx9wnNBc

Ogród w Klein Kottorz 22:38, 21 maj 2020

Do góry

Ogród bez reguł 22:36, 21 maj 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Owszem, pogoda śliczna, tylko trochę sucho... Czekam na deszcz...

Kolor muru pięknie podbija barwę tego powojnik i zieleni w tle.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:34, 21 maj 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Ewa
mam prośbę ….które roślinki Ci się najbardziej sprawdziły w mini oczku wodnym-odgapiłam od Ciebie i zrobiłam sobie i teraz nie wiem co i jak w nich można posadzić
doradzisz ,pliss

ps. fajny projekt basenu

Nie ma sprawy, proszę bardzo:

Natleniające rośliny to podstawa do mini oczka, to wszystkie które rosną pod wodą m.in
- Wywłócznik okółkowy, kłosowy...
- Rogatek sztywny
- Moczarka kanadyjska
- Przęstka pospolita (jest ładna)

Bez ziemi spokojnie sadzisz kosaciec żółty, czy bobowniczek, przęstka, tojeść rozesłana.
Ja sadziłam ze zredukowana ziemią też babki i inne - rosną, może nie giganty - ale oczko mam mini i takie są dla mnie ok . Dużo ziemi specjalnej do roślin wodnych (kupiłam na Allegro) dałam tylko lilii wodnej.

W mini oczku są takie oto roślinki:

Nymphaea „James Brydon” - lilia wodna, grzybień 1 szt.

Scirpus tabernaemontanii „Zebrinus” - oczeret tabernamontana

I takie akcesoria:

Kosz do wysadzania roślin wodnych 28x28 cm
Tkanina jutowa 50x50 cm

Superowo, że robisz mikro oczko. Uwielbiam je

Dziękuję, też mi się ten projekt basenu podoba.
Buziaki!

Ogród bez reguł 22:32, 21 maj 2020

Do góry
Wani napisał(a)

Jeśli ktokolwiek miał wątpliwości czy kolor muru jest odpowiedni to to zdjęcie je definitywnie rozwiewa, cudnie!

Ogród bez reguł 22:31, 21 maj 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Asia normalnie szok …..ale rozróba na całego
brawo dla Was za to wykopywanie -podziwiam ….
każdy krok zbliża Was do celu

a kadr ogrodowy piękny -busz już jest
Madziu, dzięki
Dziś mieliśmy przerwę w tym kroczeniu do celu Zmęczenie materiału

Skarpa w ogrodzie 22:26, 21 maj 2020

Do góry
Posadziłam na skarpie kilka sztuk kosodrzewiny i niestety mimo wszystkich podpowiedzi na forum, nie potrafię zestawić z nią innej rośliny. Rozplenica na skarpie raczej mi się nie uda, ponieważ nie ma tam nawadniania.

Skarpa jest piękna - okolona bardzo wysokim murem, z którego mogłoby się coś zwieszać, ale nie potrafię wymyślić co.

Naprawdę będę wdzięczna za każdą sugestię. Ręce mi opadają i nie wiem co tam zrobić, żeby zagrało, a chcę skarpę zrobić jako tako kompatybilną z resztą ogrodu.

Pomyślałam również, że może do linii z jeżówkami wsadzić po prostu sosnę Varellę z jakimiś kolumnowymi żółtymi cisami, ale cis gryzie mi się z pospolitą kosodrzewiną i chyba za dużo by się działo. Siedzę już kilka lat nad tą skarpą i nie wiem co zrobić, bo najprostsze rozwiązania są najtrudniejsze do wymyślenia. Łatwiej sadzić u kogoś.

Pomyślałam, że skarpa nie będzie ogrodowiskowa, choć wiele lat taka mi się marzyła... Będzie po prostu dzika i leśna, trochę.

Zechciejcie mi napisać co o tym myślicie. Plissss.... Co koło tej nieszczęsnej kosodrzewiny....

Moja wersja wydaje mi się jakaś taka, sama nie wiem, łysawa. W zimę będzie tam dość pusto raczej. Nie wiem jak to zmienić.

Moja wersja. Posadziłabym koło kosodrzewiny

trzy krzaki krzewuszki cudownej Aleksandra lub Eva Rathke
.

Za krzewuszkami byłaby duża plama jeżówki Magnus i trzy brzozy pożyteczne Doorenbos,

plama niebieskiego płożącego jałowca
i

pięć kęp miskantów Morning Light,

koło nich jakiś rodzaj róży okrywowej w różowym kolorze i trzmielina Emerald Gaiety
(drobne listki biało-zielone).

Ogród w Klein Kottorz 22:26, 21 maj 2020

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies