Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z rzeźbą 20:54, 14 lis 2024

Do góry
Haniu nie ma tak pięknie, eM zatrudni "złotą rączkę" Grunt, że ogarnięte

Hortensje już pozasychały, magnolia zrzuciła liście. Zimozielone wnoszą jakieś życie.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:32, 14 lis 2024

Do góry
DariaB napisał(a)
Asia piękne wnętrze uśmiałam się trochę z poprawiana architektów ale jak ciocia zadowolona to najważniejsze Pokażesz jeszcze jakieś wnętrza?

No nie tyle poprawianie, co dobór innych materiałów. Zbyt wyraźne wzory czarno białych płytek mi po prostu nie grały. Ja raczej wolę mniej niż więcej

Pozostałe wnętrza się jeszcze „udomawiają” i z racji, że sporo dopracowujemy osobiście my, to idzie to powoli. Linki lamp nieskrócone itp więc to nie są fotki, które by się nadawały na insta nie porobiłam takich. Mam tylko „sprawozdawcze” z foliami, miarkami itp.

Ogród Basi i Romka 14:20, 14 lis 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
A co powiecie na taką jesień u nas wszystkie barwy i kolory jesieni

Ładnie pocukrowało u Ciebie
U mnie tylko na korze i na dachach się trzymał śnieg.
Rośliny chyba wessały wilgoć
Ptasi gaj 13:53, 14 lis 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Cd

Aż mi oczy wyszły
Czy Ty je kiedyś przycinałaś ?
Zamierzasz?
W kamiennym kręgu od początku 12:29, 14 lis 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Pokaż je proszę jak wykończysz te mikołajki

Mają już wąsy ☺️
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:13, 14 lis 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Ja w tym roku też nie posadziłam żadnych cebulowych. Z tulipanów zrezygnowałam świadomie a przerzuciłam się na żonkile ale w tym roku nie kupiłam nic. Też nie chcę mi się tych dołków kopać.
Za rok coś dokupię

Nie odczuwam wiosną pustki kolorystycznej na rabatach. Cebulowe nigdy nie grały u mnie pierwszych skrzypiec. Były raczej dopełnieniem tego, co rosło wokół.

Być może łany cebulowych sprawdzają się lepiej w ogrodach bardziej nowoczesnych; z rzędami traw i hortensji. Na takich wiosną rzeczywiście może być pustawo i cebulowe w masie się sprawdzą.
Ogród długi 07:43, 14 lis 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

A pokaż ambrowca

Ambrowiec nie przebarwia się w ogóle

Przymrozki też zrobiły swoje.
Blaski i cienie nowego życia 20:59, 13 lis 2024

Do góry
Urszulla napisał(a)
Nie miałam czasu na ogród, tylko uchwyciłam przymrozek poranny

Rany ale śliczny widoczek, no wiem że zimowy ale... piękny z tymi nasadzeniami!
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:52, 13 lis 2024

Do góry
Morze o tej porze roku cudowne, ciche, bez wiatru było więc ciepło, chce się żyć
W kamiennym kręgu od początku 20:51, 13 lis 2024

Do góry
Na tapecie robótki ręczne
W kamiennym kręgu od początku 20:51, 13 lis 2024

Do góry
GorAna napisał(a)
W kąciku przy buku tańczyły sobie komary, było je nawet dobitnie słychać.

Aniu myślę, że to jednak nie komary, raczej ochotki albo jakaś odmiana jętek

Śliczny ten Twój ogród cięcie równie dobre jak Twoje, a Ty jak oceniasz?
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:49, 13 lis 2024

Do góry

Na targu rybnym zakupiliśmy fląderki i pierwszy raz mąż sam usmażył w naszym domku
Grzebiuszka ziemna 20:47, 13 lis 2024

Do góry

Ależ pięknie! Daleko od siebie masz to jeziorko?
Anna i Ogród 2 20:44, 13 lis 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Tak to dobrałam
Różowe i żółte to plon główny
Pomarańczowe przedplon czyli to co mogę wysiać i zebrać przed plonem głównym
Zielone to poplon czyli to co wysieję po usunięciu plonu głównego.

Aniu, za dużo chcesz chyba upchać w tych skrzyniach i obawiam się, że może wyjść z tego chaos.
Skoro to Twoje początki z warzywnikiem, to odpuść sobie te przedplony, poplony i plony główne i zacznij zabawę z warzywami drobnymi kroczkami.
Bób rośnie bardzo wysoko. Dla sensownego wykorzystania ( mniej niż pół kilograma ziarenek co dwa dni) trzeba go wysiać 3-5 rzędów długości ok. 2 m. Sieje się go w marcu, a zbiory trwają do początków lipca. Ogórki wysiewa się w I połowie maja, a zbiory trwają od połowy lipca. Ogórki tworzą długie pędy i w czerwcu zaczęłyby tłumić bób. Może lepiej skupić się na uprawie warzyw, które wykorzystuje się w domu przez cały sezon? Taki warzywnik da więcej radości przez dłuższy czas. Wysiej sobie w marcu dwa rządki marchewki wymieszanej z rzodkiewką, rządek pietruszki naciowej, szpinak, sałatę w odmianach, w kwietniu buraki ćwikłowe (na botwinkę i na bulwę), koper, zrób sobie w domu rozsady porów i selerów (po 10 sztuk) i w kwietniu wsadź je do gruntu. Na początku maja wysiej fasolkę szparagową, bazylię, ogórki. Wysiewy fasolki można powtórzyć do lipca, początków sierpnia, jeśli zwolni Ci się miejsce.

PS. Mnie też kiedyś nęciły kolorowe opakowania w sklepach z nasionami i różne wyfikane nasionka. Teraz już wiem, że szkoda na nie pieniędzy i miejsca, bo ich uprawa nie dała oczekiwanych efektów. Nauczona doświadczeniem wiem, że lepiej wysiać/posadzić mniej, ale cieszyć się długo z udanych plonów.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:40, 13 lis 2024

Do góry
Kolejna wielka akcja będzie za domem. Tu nie było orania bo pełno rur i kabli szło, strach było traktor wpuścić

Mało widać niestety, ale posadzone tu jest 10 sosen (w 2 rzędach co 5 m). Przed sosnami 5 magnoli też w rzędzie. I na wiosnę przywożę z Kraka rododendrony, laurowiśnie i hortensje ogrodowe, wszystko będzie sadzone przed magnoliami.
W zimie jak znajdę czas to zrobie streszczenie roku bo działo się....dużo...
W kamiennym kręgu od początku 20:40, 13 lis 2024

Do góry

W tunelu nadal dojrzewają pomidory
W kamiennym kręgu od początku 20:38, 13 lis 2024

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:38, 13 lis 2024

Do góry
W maju b.r.

Teraz
(rabata po prawej nie skończona, deski na oczko kupione ale nie byliśmy w stanie teraz zabrać - tzn bylibyśmy ale miałam wybór drzewo czy deski - no chyba wiadomy wybór

Przed

Po

Posadziłam też ponad 100 czosnków ozdobnych - innych się bałam czy gryzonie nie wsuną - no zobaczymy czy w ogóle wzejdą.
Kolejny przyjazd w styczniu - kontrola jak domek trzyma ciepło (teraz było rewelacyjnie) i jaki jest stan wilgotności gleby - kolejna zaś inspekcja w marcu, ta już z sadzeniem bylin
Wiejski ogród Magdy 20:37, 13 lis 2024

Do góry
Ech, miałam już nic nie sadzić w ogrodzie, a tu tymczasem... Chwila słabości przy komputerze i bęc - kupiłam pięć sadzonek krwiściągu lekarskiego. Wstyd mi.

Potem, żeby było lepiej, kiedy byłam na mieście, niczym sroczkę przyciągnęły mnie błyszczące bombki z wystawy. Wstąpiłam do sklepu i efektem czego nabyłam takie oto cudeńka:

Chyba jest we mnie za dużo z dziecka, aby się pohamować...

Sezon świąteczny uważam za oficjalnie otwarty
W kamiennym kręgu od początku 20:36, 13 lis 2024

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies