Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:48, 27 cze 2024

Do góry
antracyt napisał(a)

Za różyczki dziękuję
Widziałam, że nówka orientalna też już w kwiatach. Daj znać, jak długo się one na krzaczku utrzymują. Moja już skończyła pierwszy rzut kwiecia i zbiera się bidula po ataku jakiegoś szkodnika, który masakryczne podziurawił jej liście.

Jak wyglądają u Ciebie cebule? Moje już mają suche szczypiory. Czyżby czas na wyrywanie? Znowu będzie dylemat co dać w ich miejsce

Póki co róże u mnie jeszcze zdrowe, choć bardzo odchorowały ten dziwny sezon zimowo-wiosenny. Wciąż odkrywam kolejne suche gałęzie i pędy wewnątrz krzaczków.
O kondycji róż perskich dam znać. Na nówki zawsze zwracam szczególną uwagę.

Aktualny stan cebul jest taki; szczypior zaczął się łamać, więc pewnie na dniach będę je wykopywać i podsuszać. Chyba wykopię czosnek i cebulę hurtowo.

żółta

czerwonej zostało niewiele, bo sukcesywnie jest wykorzystywana w kuchni.

Czosnek już zasycha.

Możesz wysiać w ich miejsce facelię. Będziesz miała dwa w jednym: zielony nawóz i piękną łączkę kwietną z pożytkiem dla pszczół.

Warzywnik spisuje się nieźle. Staram się pilnować podlewania.
fasola tyczna i pory z własnych sadzonek

selery i buraki

fasolka szparagowa

To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:35, 27 cze 2024

Do góry
Magara napisał(a)
Róża perska wygląda ślicznie, zadowolona z niej jesteś czy to tylko jeden kwiatek póki co i nie masz jeszcze zdania?
Róż chcę więcej, ale nie wiem kiedy znajdę czas na "brzuszkowanie" W tych upałach nawet planowanie średnio mi wychodzi Jak pada też mi w2ychodzi średnio

Wiosną wsadziłam dwie róże perskie gołym korzeniem. Krzaczki nie były jakoś specjalnie wypasione.
See you in pink była drobniejsza. Teraz jest taka

Druga to Orienta Magnolia. Ta w ciągu dnia ma trochę więcej słońca. Ma mnóstwo pączków, które lada moment się rozwiną.

Magara napisał(a)
Noszenia drewna w tych upałach współczuje - też mnie czeka przeniesienie 6 metrów pod wiatę, ale czekam na lepszy moment

Rano, kiedy pan przywiózł drewno, byłam nieco przerażona. Rozładunek odbywa się na płachcie rozłożonej na podjeździe do garażu. Ułożenia drewna nie można odkładać, bo zostalibyśmy wykluczeni komunikacyjnie. Wbrew moim obawom nie było tak źle. Zachmurzyło się i zaczął wiać wiatr. Pracowało się w miarę normalnie; trzeba było tylko dbać o nawadnianie.

Tyle ułożyłam- to będzie drewno na sezon 2025/286

Od zeszłego roku suszy się drewno na ten sezon. Jest już srebrne.

Magara napisał(a)
Informacja o trawniku - szokując trochę, przecież u Ciebie jednak trochę padało???
Ale dziś zrobiłam sobie spacer po rabatach - zdziwiło mnie, że niektóre rośliny ewidentnie domagają się wody. U nas padało ostatni miesiąc, praktycznie dzień w dzień. Ostatni, mocny deszcz był w sobotę, w niedzielę poprawka mżawkowa. Mamy środę. jak to możliwe, że rośliny zwisają???

Ostatni solidniejszy opad deszczu miałam 3 czerwca. Potem zdarzały się jedynie pokropienia. Glina po wysuszeniu tworzy dosyć twardą skorupę. Potrzebuje czasu, żeby namoknąć i przepuścić wilgoć głębiej.
U Ciebie padało, ale pod wpływem ciepła ta wilgoć szybko odparowuje. Duchota pewnie ma wpływ na to omdlewanie.
Małymi krokami-Ogród Wioli 10:11, 27 cze 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Wiola, co to za roślinka. Może pisałaś, ale nie mogę znaleźć.
Zestaw roślin przy kropelce robi szał! Nabrałam ochoty na tą szłwię PR. Hummelo mam, ściągam połączenie. Mam do zmiany fragment rabaty, to może zastosuję. Do kiedy ta szałwia kwitnie max.?
Ogród prawie wymarzony … 10:06, 27 cze 2024

Do góry
Zakwitła moja róża Charming Piano
Jest malutka ale piękny ma kwiat
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:41, 27 cze 2024

Do góry
Kupiona trojeść bulwiasta --Paż Królowej---pod specjalnym nadzorem/hasają dzikie koty moje utrapienie/

W tym samym kolorze.

Małymi krokami-Ogród Wioli 09:19, 27 cze 2024

Do góry

Małymi krokami-Ogród Wioli 09:14, 27 cze 2024

Do góry
Fotki kiepskie bo robione w pełnym słońcu
Na żywo ładniej

Zieleń, drewno i antracyt 08:58, 27 cze 2024

Do góry
Jarmarczna(już nie pamietam, czy tak ją nazwałam ) mini rabata na razie jest słodko-cukierkowa. Czerwono-żółta róża skończyła, malutka Westerland ma pierwsze pąki, reszta kwitnie, ale wokół i tak dominują różne odcienie różu i fioletu. W przyszłym roku powinnam uzyskać efekt docelowy, ale chyba nazwę zmienię na bardziej pasującą
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:51, 27 cze 2024

Do góry
Biforki i afterki wszyscy lubimy ,więc wrzucam parę fotek z metamorfozy wjazdowej

Przed
10 maj

Po
25 maj

Jeszcze brakuje 2 świdośliw ,które posadzę jesienią.

To była super szybka i bardzo udana zmiana
Mam spokój z laniem hektolitrów wody na trawnik i z jego pielegnacją

Roślinki mimo , że późno dzieliłam i przesadzałam ,fajnie się przyjęły. Niektóre trawy musiałam przyciąć nisko, ale grunt że się przyjęły.

Za rok liczę tutaj na buszzzz
Bo żadnej kory nie będę kłaść,bo tu wieje bardzo.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:16, 27 cze 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Lada dzień będę wykopywać sadzony jesienią czosnek. Bobu i agrestu starczy jeszcze na jeden seans filmowy. Na szczęście zaczyna owocować cukinia. Lubię ja wykorzystywać w kuchni. Na pomidory i ogórki trzeba jeszcze trochę poczekać.

Różyczki dla Ciebie, bo lubisz.

Wciąż nie wiem, czy to Kimono, czy nie. Jedno jest pewne. Wciąż zachwyca mnie jej kolor.

Za różyczki dziękuję
Widziałam, że nówka orientalna też już w kwiatach. Daj znać, jak długo się one na krzaczku utrzymują. Moja już skończyła pierwszy rzut kwiecia i zbiera się bidula po ataku jakiegoś szkodnika, który masakryczne podziurawił jej liście.

Jak wyglądają u Ciebie cebule? Moje już mają suche szczypiory. Czyżby czas na wyrywanie? Znowu będzie dylemat co dać w ich miejsce
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 08:06, 27 cze 2024

Do góry
52 ogórki z 1 krzaka I 1wszy z innego

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:44, 27 cze 2024

Do góry

Kontonaogrod napisał(a)
Dzien dobry

Dzień dobry

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 06:11, 27 cze 2024

Do góry
Miało być na dobranoc ale usnęłam
Ogrodowe skarby 01:37, 27 cze 2024

Do góry
Fotki mocno popołudniowe, wiec w niezbyt dobrym świetle...ale spotkania są tak absorbujące, że nikt wcześniej nie myśli o zdjęciach Dobrze, że Beatki eM cyknął nas jeszcze w dobrym świetle

Ogrodowe skarby 01:26, 27 cze 2024

Do góry

Ogrodowe skarby 01:20, 27 cze 2024

Do góry

Ogrodowe skarby 01:16, 27 cze 2024

Do góry

Ogrodowe skarby 01:11, 27 cze 2024

Do góry

Ogrodowe skarby 01:08, 27 cze 2024

Do góry
Urocze miejsca do posiedzenia i podziwiania otoczenia:

Ogrodowe skarby 01:03, 27 cze 2024

Do góry
Dobrze, że w realu miałam znów szansę oglądać Twój ogród Beatko, bo tu coś nie można doczekać się na fotki Coś Beatka ostatnio ukrywa przed nami swoje Ogrodowe skarby

Wprawdzie ze sporym opóźnieniem ta relacja, bo spotkanko było na początku czerwca, ale lepiej późno niż wcale!?
U Beatki ogród jak zwykle wymuskany, przystrzyżony, poukładany! ... ona nie ma czasu poleżeć na swoim leżaczku

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies