Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

mrokasia 16:07, 02 mar 2025

Hej Magda . Ależ Ty masz przestrzeń, dziewczyno! Piękny krajobraz.
Margo2 11:10, 04 mar 2025

Podziwiam osoby, które chcą uprawiać ogród z dala od domu.
Szczególnie jeśli nie ma do dyspozycji samochodu.
Naprawdę jestem dla Ciebie pełna podziwu.
Teren masz bajeczny.
Będę z wielką chęcią obserwowała jak będziesz urządzała ogród po swojemu
Ichigo 11:55, 04 mar 2025

Gosia, Kasia - dziękuję za dobre słowa. No, dosyć trudno utrzymać ogród bez samochodu i z dala od domu... Wymaga to dużo samozaparcia. Z wielu rzeczy muszę też rezygnować, dlatego ogród nie do końca wygląda tak, jakbym tego chciała. Czasami mam ochotę rzucić to w cholerę. Na szczęście po zimie mam podładowane baterie i więcej optymizmu w sobie niż jesienią
Monika83 10:53, 05 mar 2025

Ichigo napisał(a)
Ciekawe, że też orzechy nie chcą się u Ciebie przyjąć...
Też wyczekuję róż, ale jeszcze trochę czasu minie, nim zakwitną. Na razie czeka mnie to, co przed, czyli przycinanie i nawożenie. Dużo wiosennej pracy. Zastanawiam się, czy nie posadzić kolejnych, ale chyba skupię się w tym roku na poszerzeniu rabat. Mam już kilka bylin, na które się czaję
Magda koniecznie poszerz rabaty,widać że działkę masz dużą to i rabaty muszą być większe..
Ichigo 20:02, 05 mar 2025

Monika, poszerzę, ale nie jakoś bardzo. I tak nie wyrabiam z odchwaszczaniem tych rabat, które mam teraz . Zresztą rabata 'czerwona' jest cały czas nieukończona, poszerzam ją sukcesywnie, w miarę sił i możliwości.
Ichigo 22:39, 05 mar 2025

W końcu musiał nadejść ten dzień - jak zaplanowałam, byłam dzisiaj na wsi, więc tegoroczny sezon ogrodowy uważam za oficjalnie otwarty
Przespacerowałam się po ogrodzie i sprawdziłam rośliny, co wypadło, a co ma się dobrze. Chyba nie jest źle. Klony japońskie, o które tak się martwiłam, nie przemarzły. Z ziemi wygląda coraz więcej cebulowych. Na razie prawie nic nie kwitnie, w sumie nic się tutaj nie zmieniło od miesiąca. Nadal kwitnie jeden ciemiernik i przebiśniegi. Na innym ciemierniku mróz zważył pąki kwiatowe i raczej nic z nich nie będzie... Straciłam jedną różę, którą przesadzałam jesienią - jakiś "szczur" ładnie obgryzł jej cały korzeń. Ciekawe, bo do tej pory gryzonie moich róż się nie czepiały.

Budleja jest cała zielona i aż żal ją przycinać.

Ichigo 22:49, 05 mar 2025

Tyle zostało z róży Herzogin Christiana...

Zakwitł pierwszy krokus.

A to mój ogrodniczy zeszyt. Zapisuję w nim wszystkie rośliny, które posadziłam w ogrodzie wraz z ich opisem oraz jakie prace wykonałam w danym dniu. Prowadzę go od 2022 roku.

LIDKA 06:45, 06 mar 2025

Madzia
Straty róży współczuje. Jak postanowisz zawalczyć ze szkodnikami chemią to jest preparat skuteczny ale nie eko.
Odezwij sie wtedy na priv.

Ja bym im róży nie darowała.
Mam co roku nornice i krety.
One burdel robią i czasem coś podeschnie jak wisi w powietrzu.

A zeszyt masz piękny.
Wafel 07:10, 06 mar 2025

Porządna ogrodniczka z pięknym zeszytem
Pozbądź się zwierza.
Narsilia 08:32, 06 mar 2025

Piękne te ładny przebiśniegów , zeszytu zazdroszczę , co roku obiecuje że taki założę i jakoś nie wychodzi ale przynajmniej etykiety od roślinek zbieram bo takto to za rok dziura w głowie co ja sadzilam.

Róży bardzo szkoda