Witam serdecznie , we wrześniu 2019r posadziliśmy tuje ( teren piaszczysty, tuje z doniczek ) od jakiegoś czasu zaczęły wyglądać tak jak na zdjęciach . Jest ktoś wstanie mi napisać co się z nimi dzieje i jak ew postępować ?
Pozdrawiam
Dziewczyny, odpowiem zbiorczo .
Dziękujemy za uznanie, staramy się ogarnąć ile się da . Każdy ogarnięty fragment bardzo cieszy.
Dziś dokończyliśmy rabatę przybasenową - zostało do ogarnięcia miejsce pod basen. Musimy to wyrównać i przykryć ładnie czarną matą.
Powstała też trzecia kwaterka w warzywniku, jutro chcę wszystkie trzy przekopać z obornikiem i ziemią ogrodową z próchnicą.
Żeby nie tylko było, że ciągle o klonach mogę... czosnki zaczynają . Cieszy mnie to bardziej niż chyba tulipany by cieszyły. W tle kloniszcze oczywiście.
Niedługo chyba huśtawka stanie w ogródku i z szerszych kadrów będą nici. No ale cóż - ogródek nie tylko mój jest.
Pierwsze dzwonki Bengala i pąk Vater
Kalina Mohavik
[img
Stare tulipanki
size=360x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/201/2014636/original.jpg[/img]
Miało padać. Nie pada. Wieje okrutnie, a w powietrzu sam kurz przynoszony z wiatrem z okolicznych pól. Pochłodniało. Czekam na wieczór, żeby podlać warzywa.
Ogród wyraźnie się zagęszcza. Magnolia już zakończyła kwitnienie. Gdyby spadł deszcz, to wszystko nabrałoby rumieńców. teraz ta wiosenna zieleń jakaś taka przygaszona.
Z tych wyższych bez Black Lace Eva, lilaki węgierskie (kompaktowe, nie dają odrostów), kalinę koralową Rozeum, derenie jadalne (drzewka na niskim pniu), irge pomarszoną. Z tych średnich tawuły wczesne i nippońskie, pęcherznice bordowolistne, lilaki Palibin, berberysy,krzewuszki, derenie różnej maści, hortensje cięte bardzo wysoko, parkowe róże.
Ten żywopłot jest dosyć specyficzny, bo tam, gdzie jest wąsko są krzewy i wąskokolumnowe drzewa, tam, gdzie jest szerzej jest stopniowanie poziomów- można było wpleść byliny, trawy i niskie krzewy.
Z tej różnorodności jesienią ma się dodatkowy bonus.