Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 06:49, 25 kwi 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)
Pierwsza hakone która u mnie chce rosnąć

Brawo a wiesz że psy je wsuwają, u mnie całe czubki zjedzone
Jeżówkowe-Love 06:37, 25 kwi 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Ależ przestań Asiul ..ja nic takiego nie robię ..serio machnę łopatą to tu to tam i tyle

wczoraj odrobinę popracowałam ..zbyt wiele oczywiście nie zrobiłam,bo jak zawsze jechałam późno .. człowiek dopiero co rozgrzeje łopatę a już ciemność się zbliża

eM w tym czasie szykuje stelaż pod foliaka

I tak.. miejsce docelowe aaa lilak został przesadzony

Powybierałam kamyki z kółka ( Madziu Pozdrawiam) i pierwsze przekopki
Jest późne popołudnie i nadal słońce ..miejsce idealne
Dzisiaj muszę przesadzić trzmielinki i szafirki i będzie próba przesunięcia skrzyni ..pełnej ..jak się nie da, to opróżnię buhahaaa
Mimo suszy w tym miejscu ziemia jest bardzo wilgotna

Ziemia boska, moja taka była, teraz przez suszę i wiatr i chyba drzewa, jakaś jałowa, jak piasek. Działasz ostro
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 06:20, 25 kwi 2020

Do góry
vita napisał(a)

Pełni wiosny nadal nie widać, chociaż maj tuż tuż.
Kwiaty na kamieniu jednak kwitną

cdn.

Ale słodko i niewinnie wyglądają.
Czytam, że bluszcz brzozy niemal zniszczył, jestem tym zaskoczona. U mnie po wielu drzewach wspina się i nic się nie dzieje. W mieście też wiele drzew porośniętych bluszczem i w kondycji.
Jedno jest pewne, z bluszczem jest sporo cięcia, rośnie jak szalony, wysiewa się jak szalony, nawet lubię je, choć nie wszędzie, ale mąż mój nie.
Miałam 3 podejścia do pustynników, wszystkie nieudane, twoje są mega dorodne.
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 00:40, 25 kwi 2020

Do góry
Pola napisał(a)
Nie dajemy włókniny, chcę by woda spokojnie przesączała się do ziemi, koło kominkowego mamy już żwirek i z praktyki widać że chwasty sieją się z góry. A dlaczego trawnik, kamienna ścieżka to zawsze było moje marzenie, przekonało męża to, że utrzymanie nieskazitelnego trawnika to spory koszt i mnóstwo wody. W części drugiej zostawiliśmy trawnik.
Pytałam o włókninę nie tyle pod kątem chwastów ale o wbijanie się żwiru z czasem w ziemię i w rezultacie "wyłażenie" ziemi między żwir
Mam w planie podobną ścieżkę i tak sie zastanawiam...
Kamienna ścieżka wijąca się w trawniku to też kiedyś moje marzenie Ścieżka powstała... ale po jakimś czasie zmorą jest włażenie trawy na kamienie i wypiętrzanie się jej pomiędzy kamiennymi płytami. Kilka dni kilka godzin powalczyłam na klęczkach z ta moją ścieżką
A jakie dajesz obrzeża wzdłuż ścieżki?
Będę obserwować i słuchać Twoich opinii
Ciekawa jestem jakie zasadziśz roślinki wzdłuż ścieżki
Ogród Basi 00:38, 25 kwi 2020

Do góry
I tu też.

Ogród bez reguł 00:37, 25 kwi 2020

Do góry
Magara napisał(a)
a zdjęcie mojej glinki jednak zrobiłam:

to tak poglądowo, później usunę

A co na tej działce było, zanim ją nabyliście na cele kwarantannowo-rekreacyjne?

1. gliny nie obrabia się latem (szkoda kręgosłupa)
2. Materię organiczną w postaci korzonków-widać Nie ma to koloru sinawo-niebieskiego, co by świadczyło o martwicy. To dobra wiadomość.
3. Czy kolega małżonek byłby skłonny zakupić piasek rzeczny (szary) lub w wersji droższej żwir?

Krok pierwszy, to byłoby rozrzucenie tego żwirku/piasku. Krok drugi przeoranie jesienią z glebą dosyć głęboko, zostawienie na zimę w ostrej skibie (duże grudy ziemi na wierzchu) Opady i występujący czasem mróz rozbiją te grudy. Wczesną wiosną wyrównanie terenu i wysiew mieszanki nasion na zielony nawóz -żółty łubin, gorczyca, groch suszony, bobik, facelia, żyto
Rośliny zacienią glebę, nie będzie tak obsychać. Kiedy podrosną na wysokość 40-50 cm, ściąć je i przekopać.Przez ten czas między ścięciem i przekopaniem wrzucać na wierzch, co Ci wpadnie w ręce, a jest organiczne- skoszona trawa, słoma, drobne gałązki. Będzie już łatwiej. Zostawić do jesieni. Jesienią dodać tej ziemi z jeziora, wymieszać i sadzić.
Ogród Basi 00:37, 25 kwi 2020

Do góry

Trzmielina oskrzydlona.

Żurawkami to jestem rozczarowana. Mam je trzeci rok i już wyglądają na zestarzałe.

Ogród Basi 00:34, 25 kwi 2020

Do góry

Ogród Basi 00:33, 25 kwi 2020

Do góry
Aniołek popękał ale dał się skleić.

Pierwiosnki ząbkowane.

Potrzebuję pomocy ! 00:22, 25 kwi 2020

Do góry
Reszta zdjęć

Wzgórze chaosu 23:39, 24 kwi 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Raczej po kwitnieniu musisz dzielić, przez lato do jesieni przyrosną i wiosną będą cieszyć kwieciem. Tylko te dzikie żółte zanikają po kwitnieniu.
Na razie cieszy mnie się się przyjęły, co w dobie suszy jest sukcesem Posadziłam je między tymi trzema brzózkami, tam najczęściej ostatnio siadam, będzie co oglądać na przedwiośniu
Wzgórze chaosu 23:32, 24 kwi 2020

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
O matko no to chcę ją mieć i też móc wąchać

Ty masz śliczną malutką magnolię, tę jasną, już teraz ma przepiekny pokrój. Dostrzegłam też magnoliowego olbrzyma w tle jednej z fotek. To twoja? CUDO
Moje już powoli zaczynają przekwitać, ale kwitły w tym roku partiami i jeszcze niektóre fragmenty na drzewku są nadal ładne.
Wzgórze chaosu 23:25, 24 kwi 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Moja nowa i jedyna jak dotąd magnolka, sadzona w tym roku biała Wada's Memory, już całkiem zbrązowała... Te nocne przymrozki były bezlitosne. Teraz rozglądam się za jeszcze jedną, tylko taką późniejszą odmianą, najchętniej ciemnoróżową, niedużą. Może będzie dłużej cieszyć kwiatami.

Twoje drzewa magnoliowe cudne .
A z glediczji zrezygnowałam. Wyszło mi, że nie mam jej gdzie posadzić. Docelowo przecież to spore drzewo.

Wadas Memory podobna do mojej Stellaty, śliczna na zdjęciach w necie.
Magnolie to loteria z kwitnieniem, ale mają też piękny pokrój i liście, więc warto ryzykować
Też czytam Kasiu o różnych odmianach, wiem, że Nigra jest ciemna, ale nie wiem jak z rozmiarem.
Wybrałaś piękne Kanzany, mój sąsiad chyba ma, kwitnie teraz obłędnie. Muszę jutro sfocić to zobaczysz
Tymczasem jeszcze moje kusicielki
Dwa ogrody 23:23, 24 kwi 2020

Do góry
a te sprawiły mi niespodziankę
są o pojedynczych kwiatach, podwójnych, potrójnych, a te mają po pięć kwiatków na jednej łodyżce, dopiero zaczynają kwitnąć, przyszły późno i posadziłam w doniczki, będą miały nową miejscówkę, ciekawa jestem ich ostatecznego wyglądu

Dobrej nocy.
Wzgórze chaosu 23:17, 24 kwi 2020

Do góry
MartaCho napisał(a)
Patrząc na zdjęcia, które wrzuciłaś to teraz kuszą magnolie
Twoje podsumowanie glediczji było bardzo pomocne. Faktycznie duże drzewko rośnie, ale bardzo mi się podoba i myślę, że będzie tam pasować...
Martusia z doświadczenia wiem, że jak coś kusi i to przez dłuższy czas to warto zaszaleć Jak mawiała Scarlet O'Hara o problemach pomyślę "jutro"

MartaCho napisał(a)
Piękne te magnolie! Dają popis w tym roku. Muszę też jakąś mieć- dobrze poczytać u Was, które są sprawdzone i niezawodne
Magnolie mają w tym roku przepiękną pogodę. Pecha miały te wcześniejsze z powodu przymrozków. Moje jakoś się uchowały. Deszcz ich nie zniszczył, słoneczko jest, noce chłodne - dzięki temu trzeci tydzień czarują.
Biegam po wątkach i zbieram info o odmianach. Już mi się w głowi kręci od tych chciejstw
Na dobranoc zostawiam moją dla ciebie

Dwa ogrody 23:17, 24 kwi 2020

Do góry

Dwa ogrody 23:13, 24 kwi 2020

Do góry
dużo radości sprawiają mi narcyzy, niektóre pięknie pachną, jedne przekwitają, inne są w pełni kwitnienia, kolejne dopiero zaczynają, czekam jeszcze na babcine i botaniczne

Dwa ogrody 23:07, 24 kwi 2020

Do góry

Wzgórze chaosu 23:06, 24 kwi 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Piękne magnolie i ich właścicielka uwielbiam te drzewa
Magnolie piękniejsze Co roku maja szansę na nowy czar Właścicielka już nie
Rozczuliła mnie ta magnoliowa parka, niezłe przytulasy

Dwa ogrody 23:05, 24 kwi 2020

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies