Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 16:20, 24 kwi 2020

popcorn napisał(a)
Ale u Ciebie kwitnąco Ula! I porządkujesz! Bodziszki i pierwiosnki cuda!

pozdrawiam!

Porządkuję od 8 lat. Końca nie widać

Milka 06:48, 25 kwi 2020

Ula, bo w ogrodzie nigdy nie ma końca, jedno się ogarnie, a już drugie w kolejce. Tez mam tak samo
Milka 06:49, 25 kwi 2020

Urszulla napisał(a)
Pierwsza hakone która u mnie chce rosnąć

Brawo a wiesz że psy je wsuwają, u mnie całe czubki zjedzone
Urszulla 20:45, 25 kwi 2020

Milka napisał(a)
Ula, bo w ogrodzie nigdy nie ma końca, jedno się ogarnie, a już drugie w kolejce. Tez mam tak samo

Bo powinnam mieć ogródek 50m2 a nie połacie.

Takie malutkie bratki mam z samosiewu. Co roku w donicy były więc się wysiewają w stopniach i na najbliższej rabacie.nie przypominają sklepowych bo są mikro

Urszulla 20:51, 25 kwi 2020

Milka napisał(a)

Brawo a wiesz że psy je wsuwają, u mnie całe czubki zjedzone

Tej może nie dosięgną. Ale przy tarasie moje regularnie wcinają turzycę palmową a potem rozplenicę. Na palmową ta mała poluje już w marcu gdy wychodzi na 5cm z ziemii, wręcz na nią czeka.
Milka 06:27, 26 kwi 2020

Czyli, jak u mnie.
Bratki są młode, nabiorą masy
mirkaka 06:33, 26 kwi 2020

Bardzo ładne pierwiosnki te omszałe, nie widziałam jeszcze takich liści, zresztą te zwykłe białe też mi się bardzo podobają. U mnie fioletowe rozrastają się. Lubią ich liście niestety opuchlaki, zresztą czego one nie lubią.
Pod brzozami w zeszłym roku nasadziłam bodziszki korzeniaste, dostałam od Mariolki, podzieliłam i teraz już mam fajne skarpetki pod brzozami
Ciekawe czy w tej tegorocznej suszy poradzą sobie?
Moje hortensje ogrodowe też zmarzły w tym roku. Od 20 lat nie były tak zmasakrowane przez wiosenne przymrozki jak w tym roku. A tak się cieszyłam z łagodne zimy.
Ciekawy ten czosnek kwitnący jesienią, masz może zdjęcie jak kwitnie?
U mnie czosnki mimo że się z nimi cackam to w następnym roku coraz słabiej kwitną, mnożą cebule a kwiatów coraz mniej. Nie wiem co robię źle ?
sylwia_slomc... 10:54, 26 kwi 2020

Te mikro brateczki to twardziele
Urszulla 11:06, 26 kwi 2020

Milka napisał(a)
Czyli, jak u mnie.
Bratki są młode, nabiorą masy

To wsadzę do donicy
A pamiętasz jak jednego roku zbierałam orliki białe i fioletowe. Już niektóre zaczynają. A co lepsze wysiewają się u mnie. Narazie niezbyt ekspansywnie a ja i tak potrzebuję zapełniać nadal puste przestrzenie.
Orliki są idealne przed hortensjami. Potem ścinam albo zostawiam zależy jak mi pasuje, a one fajnie odbudowują zielone.

Urszulla 11:19, 26 kwi 2020

mirkaka napisał(a)
Bardzo ładne pierwiosnki te omszałe, nie widziałam jeszcze takich liści, zresztą te zwykłe białe też mi się bardzo podobają. U mnie fioletowe rozrastają się. Lubią ich liście niestety opuchlaki, zresztą czego one nie lubią.
Pod brzozami w zeszłym roku nasadziłam bodziszki korzeniaste, dostałam od Mariolki, podzieliłam i teraz już mam fajne skarpetki pod brzozami
Ciekawe czy w tej tegorocznej suszy poradzą sobie?
Moje hortensje ogrodowe też zmarzły w tym roku. Od 20 lat nie były tak zmasakrowane przez wiosenne przymrozki jak w tym roku. A tak się cieszyłam z łagodne zimy.
Ciekawy ten czosnek kwitnący jesienią, masz może zdjęcie jak kwitnie?
U mnie czosnki mimo że się z nimi cackam to w następnym roku coraz słabiej kwitną, mnożą cebule a kwiatów coraz mniej. Nie wiem co robię źle ?

Te pierwiosnki dostałam od sąsiadów. Szkoda że w obecnej dobie przesyłki długo idą bo mogłabym podesłać.
A zdjęcia kwitnących czosnków nie mam bo w zeszłym roku się nad nimi pastwiłam i dzieliłam więc kwitły szczątkowo. Ale zobacz w internecie czosnek skalny. Kwitnie na lila- fiolet lawendowy.

Ogrodówkami już się nie przejmuję. Za to rozmnażam co roku bukietowe. Nawet mi idzie. Efekty będę mogła pokazać za rok lub dwa bo narazie sadzonki małe nieatrakcyjne.

U mbine teraz czas drzew owocowych, które aż proszą się o cięcie. A pod nimi jak się stanie to słychać brzęczenie pszczół jak w ulu. Nie pryskam niczym więc pszczółki u mnie mają raj. Pełna ekologia.