Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Katte 23:30, 24 kwi 2020

Moja glina też doprowadza mnie do rozpaczy , znalazłam jedną miejscówkę u siebie z super ziemia czarniutkaą.
Wszytsko tam przeprowadzam , i rabatę sprzed domu trzeba porządnie uzyznic , niby są jakieś dżdżownice ale ziemia sucha jak skala .
A nowe miejsce dla roślin długi pas wzdłuż granicy , aż miło kopać
3/4 roślin juz tam sobie siedzi przekopane z obornikiem na start . Myśle ze sie odwdzięcza .
Chociaż kilka trupów z tej gliny dzisiaj wyjęłam brak wody wypchnął mi rośliny z ziemi i zdechły buuuuuuu.
Sanka 00:14, 25 kwi 2020

Milka napisał(a)

Pwojniki z grupy montana i Summer Snow, są wiecznie żywe

Ożeż Ty a ja mam większość wielokwiatowych i tylko jednego Summer Snow Faul Farges. No to już wiem co kupować.
Dziękuję
Sanka 00:18, 25 kwi 2020

UrsaMaior napisał(a)

O tu zrobiłam już kiedyś wykład u Tar

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8622-ogrod-tar?page=156#post_6

Dziękuję i przepraszam za pytania ale ja nowa jestem i jeszcze do tego blondynka Zaraz doczytam .
Gruszka_na_w... 00:37, 25 kwi 2020

Magara napisał(a)
a zdjęcie mojej glinki jednak zrobiłam:

to tak poglądowo, później usunę

A co na tej działce było, zanim ją nabyliście na cele kwarantannowo-rekreacyjne?

1. gliny nie obrabia się latem (szkoda kręgosłupa)
2. Materię organiczną w postaci korzonków-widać Nie ma to koloru sinawo-niebieskiego, co by świadczyło o martwicy. To dobra wiadomość.
3. Czy kolega małżonek byłby skłonny zakupić piasek rzeczny (szary) lub w wersji droższej żwir?

Krok pierwszy, to byłoby rozrzucenie tego żwirku/piasku. Krok drugi przeoranie jesienią z glebą dosyć głęboko, zostawienie na zimę w ostrej skibie (duże grudy ziemi na wierzchu) Opady i występujący czasem mróz rozbiją te grudy. Wczesną wiosną wyrównanie terenu i wysiew mieszanki nasion na zielony nawóz -żółty łubin, gorczyca, groch suszony, bobik, facelia, żyto
Rośliny zacienią glebę, nie będzie tak obsychać. Kiedy podrosną na wysokość 40-50 cm, ściąć je i przekopać.Przez ten czas między ścięciem i przekopaniem wrzucać na wierzch, co Ci wpadnie w ręce, a jest organiczne- skoszona trawa, słoma, drobne gałązki. Będzie już łatwiej. Zostawić do jesieni. Jesienią dodać tej ziemi z jeziora, wymieszać i sadzić.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 01:13, 25 kwi 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A co na tej działce było, zanim ją nabyliście na cele kwarantannowo-rekreacyjne?

1. gliny nie obrabia się latem (szkoda kręgosłupa)
2. Materię organiczną w postaci korzonków-widać Nie ma to koloru sinawo-niebieskiego, co by świadczyło o martwicy. To dobra wiadomość.
3. Czy kolega małżonek byłby skłonny zakupić piasek rzeczny (szary) lub w wersji droższej żwir?

Krok pierwszy, to byłoby rozrzucenie tego żwirku/piasku. Krok drugi przeoranie jesienią z glebą dosyć głęboko, zostawienie na zimę w ostrej skibie (duże grudy ziemi na wierzchu) Opady i występujący czasem mróz rozbiją te grudy. Wczesną wiosną wyrównanie terenu i wysiew mieszanki nasion na zielony nawóz -żółty łubin, gorczyca, groch suszony, bobik, facelia, żyto
Rośliny zacienią glebę, nie będzie tak obsychać. Kiedy podrosną na wysokość 40-50 cm, ściąć je i przekopać.Przez ten czas między ścięciem i przekopaniem wrzucać na wierzch, co Ci wpadnie w ręce, a jest organiczne- skoszona trawa, słoma, drobne gałązki. Będzie już łatwiej. Zostawić do jesieni. Jesienią dodać tej ziemi z jeziora, wymieszać i sadzić.

Haniu Kochana, On śpi i nie będę go pytać czy jest w stanie zakupić piasek rzeczny albo żwir bo jak zapytam (a jeszcze rzucę hasło, że Hania Gruszka sugeruje) to mogę się jutro obudzić w mega nowej rzeczywistości z kilkoma tonami rzecznego piasku za oknem
Na działce było wielkie NIC - poprzedni właściciele nawieźli trochę "dobrej" ziemki ale nic nie sadzili - my też tak chcieliśmy bezobsługowo, ale jakoś nie wyszło Całą resztę info muszę przetrawić Problematyczne może być to, że te rabaty planujemy robić sukcesywnie, po troszku - na miarę kręgosłupów Więc pewnie się skończy na sukcesywnym mieszanku tego co jest, z tym co nabyte i z dobrociami
Milka 06:45, 25 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Kasia, najwyżej padną młode przyrosty, to się je obetnie i odbiją. A jak ćma obeżre całego buksa, to już nic nie odbije...

Ja kilka wywaliłam najstarszych, inne obżarte. Jeszcze oprysku nie robiłam, na razie nie widzę ćmy, może ją wymroziło w kwietniu?, bo ślimaków jakoś mniej w tym roku.

Magnolie ładnie kwitną, nie ma co narzekać
antracyt 08:27, 25 kwi 2020

jolanka napisał(a)

Zobacz czy to nie była samica szczygła?

Mogła być, tylko całe stadko takie było. Będę na nie polowałam z lornetką
galgAsia 10:39, 25 kwi 2020

Deszczu nie było... Trzeba będzie podlewać, ale jak? - opryski trza zrobić, bo to i ćma, i uwiąd...

Za garncarstwo, jeśli pozwolicie , raczej się nie wezmę, bo mój eM by umarł. Ze śmiechu... Zawsze, gdy coś nowego wymyślę ( a przecież wcale tak często nie wymyślam...), mówi: no to teraz jeszcze tylko koło garncarskie kupić... I na nic tłumaczenia, że glina mnie nie pociąga, on wie swoje... No i jak ja bym wyglądała, gdyby kurier pod drzwi rzeczone koło podrzucił...? no jak zza krzaka
Magara 11:03, 25 kwi 2020

Asia, lepić z gliny można bez koła Jak się schowasz w kąciku to może nikt nie zauważy
tulucy 11:08, 25 kwi 2020

Zawsze możesz powiedzieć, że sam Cię namawiał