Ta srebrna bylina to czyściec wełnisty, zwany też "króliczymi uszami". Idealna roślina na suche, słoneczne stanowisko. Na innych tez sobie radzi. Teraz się wypiętrza, bo formuje pęd kwiatowy.
A "kurczakowe" rośliny mogą być niebezpieczne wizualnie, jeśli pojawią się za blisko tych bordowoulistnionych. Te moje tawuły przez jakiś czas, za bardzo zgrzytają w duecie z perukowcem. W czerwcu już będzie lepiej. Poświęcam się, z uwagi na ich jesienne walory.
Na pozostałych rabatach "kurczaki" są symboliczne.
Początki żywopłotu węzłowego, już jest przycięty odpowiednio, ale nie zrobiłam jeszcze zdjęć. Mam jedynie robocze w trakcie wykonywania. Chłopakom trudno było się połapać.
A dostałam
Nawet nie 10 cm drzewko ,
W rozwalonej doniczce
Z rozsypaną ziemia,
Owszem opakowanie
( karton ) miał może 80 cm
Masakra ,
Roślinę przesadziłem
I niech rośnie biedulki
Nie wspomniałam jeszcze
O cenie 73 pln.
Cześć,
Mam trawnik z wiechliny, życicy trwałej, kostrzewy rozłogowej i kępowej. W zeszłym roku pojawiły się takie trawy w których rośnie sztywna okrągła łodyga a z niej kwiatostany (lub nasiona...) Co to może być?
Oprócz tego trawnik ucierpiał bo tuż po pojawieniu pojawiła się chwastnica oraz susza
Dzisiaj zrobiłam bobowi oprysk z octu. Sporo czarnych na nim siedziało. Przy okazji spryskałam kalinę angielską. Dam znać, czy dało to jakiś efekt.
U mnie rośliną wskaźnikową skuteczności ekologicznych oprysków są grusze. Dwa lata temu opryski robiłam systematycznie i rdza gruszy wystąpiła symbolicznie na kilku listkach. Rok temu zaniedbałam systematyczne zabiegi i rdza mocno poraziła większość liści. W tym sezonie (odpukać) wszystkie liście są zdrowe.
Szczęśliwa jestem nad wyraz, bo żadnych prac ogrodowych nie mam w planach, a od soboty pada. Co jakiś czas są przerwy i wilgoć ma szansę spływać głębiej.
Po zakończeniu kwitnienia sasanka wygląda nieziemsko.
U Galgasi toczyła się dyskusja na temat turzycy Montana (pagórkowatej). Nie podejmuję się zająć stanowiska. Dzieli je 1,5 metra. Obie sadzone w tym samym czasie. Edit: zapomniałam napisać, że dyskusja dotyczyła tworzenia przez te turzyce rozłogów.
W cienistym zakątku ładnie srebrzy się jasnota plamista.