Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

System automatycznego nawadniania 08:56, 24 kwi 2020

Do góry
sqymon2 napisał(a)
Dzięki za podpowiedzi,
poniżej poprawiony projekt - zgodnie z sugestiami o spadku ciśnienia wszędzie przyjąłem zasięgi jak dla 2bar

Zwiększyłem zasięgi na sekcji niebieskiej
dodałem 1 zraszacza na sekcji zielonej i czerwonej
na sekcji fioletowej zostawiłem 1 zraszacz rotacyjny (jest on z większą dyszą), nierówność opadu powinna wynosić max 15%, ewentualnie w przypadku kiepskich wyników dołożę 2 zraszacz rotacyjny tak aby wszystkie 4 maiły te same dysze

Na dizś plan robót to wyprowadzenie wody do na ścianę na której ma być zamontowany kolektor

Hej
Projekt o niebo lepszy
System automatycznego nawadniania 08:53, 24 kwi 2020

Do góry
sotte85 napisał(a)
Bardzo proszę o pomoc! Stoję przed podjęciem decyzji dotyczącej założenia nawadniania ogrodu. Nie mały to wydatek (wycena sprzętu na ok.5 tys. zł), a jako laik w temacie nie wiele mogę wydedukować z zaproponowanego mi projektu. Ogród w granicach 600 m2. Poniżej przedstawiam koncepcje projektu i systemu nawadniania. Czy mogłabym prosić o opinie,
-czy projekt jest dobrze skonstruowany,
-czy liczba zraszaczy oraz ich rozmieszczenie będzie spełniało swoją rolę?
-Który ze sterowników jest wart uwagi?
- Czy warto jeszcze dopłacić do istalacji aby dodano system sterowania przez aplikacje (zaleta dostosowania czasu nawadnia na podstawie prognozy pogody)?
- Czy przed zakupem sprzętu powinnam jeszcze dopytać się o jakieś dodatkowe szczegóły tej instalacji?

Parametry źródła wody

Rodzaj źródła wody – wodociąg
Ciśnienie – 3,5 bar
Wydatek – 2,5 m3/h

Koncepcja systemu

- Zraszanie trawy 3 sekcje zraszaczy z dyszami MP ROTATOR (35 sztuk). Magistrala wykonana z rury polietylenowej średnicy ø 25 mm.
Podłączenia zraszaczy z magistralą wykonane rurą ø 20 mm.

- Nawadnianie kropelkowe 2 sekcje linii kroplującej typu Drip-Line CLASSIC.
1 sekcja z emiterami.

- Magistrala wykonana z rury polietylenowej średnicy ø 25 mm.

Sterowanie Automatyczne (sterownik wewnętrzny) wraz z Czujnikiem opadów
Zaproponowano 2 modele z 6 sekcjami.wew.:

1. HUNTER XC 601iE ; eketrozawory PGV ; czujnik deszczu Rain Clik
2. RAIN BIRD ESP-RZXi; elektrozawory HV, czujnik deszczu RSDBEX

Hej.
Projekt wydaje się być OK.
Odnośnie ceny to policz same materiały (tak licząc na szybko wyszło mi ok.2500 zł) plus do tego robocizna - chyba że wycena zawiera tylko materiały to trochę drogo
Projekt wydaje się OK. rozumiem że firma nie chciała pokazać ci wydatków wody na poszczególną sekcję - nie chce mi się liczyc to tego Ci nie sprawdzę. Sterownik 6 sekcyjny OK, jak chcesz bajery to weź ten z aplikacją by zdalnie załączać system. Odnośnie stacji pogody skorelowanej z tym sterownikiem jeśli nie mieszkasz gdzieś w pobliżu lotniska to ta stacja będzie moim zdaniem przekłamywała pogodę (meteo będzie dla innej lokalizacji np. lotnisko Okęcie, lub Modlin tam są takie stacje meteo radiowe... chyba że się coś zmieniło) co do czujników deszczu jak jakoś nie mam szczęścia do nich. Sam mam rain klicka i niestety za dobrze nie działa (pada deszcz a on załącza system.....). Co do tego drugiego nie wypowiem się -nie miałem z nim do czynienia.

Pozdrawiam
A zapomniałem o jednym ważnym szczególe - pamiętaj że system musi mieć możliwość odpowietrzenia układu! inaczej wszystko w zimie Ci zamarznie i trzeba będzie na nowo montować...
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:41, 24 kwi 2020

Do góry
ale mi szybko urosły, już koło 3m
kaliny sztywnolistne
pełno kwiecia

obiecujące piwonie drzewiaste
wszystkie w pąkach, ale te 2 najstarsze najfajniejsze

Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:38, 24 kwi 2020

Do góry
Martaej
masz chyba wiechlinę roczną...
porównaj z tym zdjęciem, słabo to widać na Twoich zdjęciach,
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wiechlina_roczna
musisz to wyrywać inaczej się nie da tego zlikwidować,
ja też to mam, myślałem że przez zimę wymarznie ale nic z tego, tej zimy to w zasadzie tylko przymrozki były

ja swój trawnik też położyłem w ub. roku na wiosnę i po 1 koszeniu była strasznie żółta tuż przy podłożu ale to chyba była wina nowozu z dużą ilością azotu,
zrezygnowałem z takich nawozów, teraz sypie yaramila complex i jest ok.
masz chyba też nierówno posypany nawóz,
podlewasz trawnik...?

możesz kupić sobie 1l tego nawozu w płynie, wlać ok 50 ml do konewki 10l i podlać na próbę 2-3 m2, w ciągu 2-3 dni powinno być lepiej

Miłkowo - sezon 2016-2022 08:33, 24 kwi 2020

Do góry

metasekwoja jest ogromna
pień już konkretny i tak myślę, że ma już koło 8m

peruczek
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:31, 24 kwi 2020

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 08:31, 24 kwi 2020

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
U mojej babci przy lesie kiedys bylo bardzo duzo pierwiosnkow juz chyba z 18 lat nie bylam w tamtym miejscu ciekawa jestem czy nadal tak licznie tam rosną

Pewnie są jak jest las
Jak o pierwiosnkach mowa to omszałe są na 1 miejscu u mnie za całoroczny wygląd i śliczne kwiatuchy

A zaraz po nich te białe, bo jak rozwitają to robią białe kopułki

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:29, 24 kwi 2020

Do góry
To może cos ładniejszego

Blaski i cienie nowego życia 08:25, 24 kwi 2020

Do góry
Milka napisał(a)
No widzisz Ula, masz ten bodziszek, daj go pod brzozę i z głowy, zadarni po całości i mniej pracy. Ja juz tak w wielu miejscach robię

Bodziszka 4 sadzonki dałam więc stopniowo przeniosę rośliny i tak docelowo będzie zmiana. Idę na łatwiznę bo sił mi ubyło a pracy coraz więcej
Tak myślę że szkoda mi tego szpalerku bukszpanowego i chyba zrobię mu stanowisko przy nowej różance. Chyba że ćma zaatakuje to wyrzucę i tyle.

Miłkowo - sezon 2016-2022 08:25, 24 kwi 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Zaczyna pachnieć delikatnie słodko
O tydzień później niż rok temu

Cudo, chyba się skuszę.
Kupiłam bez
Mój zielony świat 08:24, 24 kwi 2020

Do góry
Justyna napisał(a)
Kolejny pupilek, który w tym roku czaruje obfitością, wielkością i długością kwitnienia to - Cornus Venus
Dla zobrazowania wielkości kwiatów dostał broszkę w postaci azalii japońskiej.

[img

Cześć
od zeszłego roku jestem posiadaczką tej piękności i nie mogę doczekań się jej uroku a mam obawy czy przetrwał zimę (choć jej właściwie nie było) proszę napisz kiedy on startuję czy juz powinien okazywać jakieś znaki czy jeszcze czas miszkam w mazowieckim tj. czy najpierw pokazują się listki czy kwiaty, czym go ewentualnie zasilasz i kiedy jak o niego dbać?

z góry dziękuję
Iwona
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:21, 24 kwi 2020

Do góry
Milka napisał(a)

zaczyna Sunsation
boska

Juz przebieram nogami i czekam na swoją
Ona fajnie powoli otwiera kolejne kwiaty
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:20, 24 kwi 2020

Do góry
Zaczyna pachnieć delikatnie słodko
O tydzień później niż rok temu
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:17, 24 kwi 2020

Do góry

Orange Dream

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 08:14, 24 kwi 2020

Do góry
Pomocy
Będę szczera, jestem mieszczuchem mało zorientowanym w roślinności...ale moja mama kocha ogród i pieczołowicie o niego dba. Podczas prac wiosennych odkryła takie owady na swojej sośnie, są ich setki, paprzą na kwiaty pod sosną i pewnie jej też bardzo szkodzą. Pomóżcie proszę w identyfikacji i poradźcie jak się tego pozbyć
Agnieszka z mamcią
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:10, 24 kwi 2020

Do góry

Ogród na glinie 08:00, 24 kwi 2020

Do góry
Malgosik napisał(a)
Wystawiłam kanny na słońce, bo blade w domu.
Rozwary mają się dobrze.
Wystawiam je rano z garażu nawet na 4 stopnie.
Ale boję się posadzić, bo jednak szadź jest rano na trawie.

O fiu, fiu!
ale ty już masz duże canny.A kiedy ty je sadziłaś ??
Rozwary piękne
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 07:55, 24 kwi 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Magnolie będą sobie jeszcze u mnie trochę kwitły mam też te późniejsze
i jeszcze wiesz... czekamy na naszą tropikalną gwiazdę tripetallę

Czas na ogród w towarzystwie klonów

Pink Dwarf

Moje klonowisko

Ale pięknie, klonowo. Prześlicznie
I ja mam od wczoraj jednego , małego
Ogród Małej Mi 2017 07:51, 24 kwi 2020

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Widok ogólny... Więcej zdjęć mam na aparacie...

Trawnik dostał podlewanie to trochę odżył, nie patrzymy jaki suchy jest,tragicznie ale wodę trzeba oszczędzać. Byle na przetrwanie.

Podziwiam piękny widoczek
Pozdrówki też zostawiam
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:48, 24 kwi 2020

Do góry

Witam, w październiku 2019r. Zakładaliśmy trawe z rolki. Trawa była piękna zielona az do pierwszego koszenia po zimie, obecnie wygląda tak, jest żółta i pojawiła sie na trawniku jakaś dzika trawa która kwitnie Czy jest jeszcze nadzieja? Jak uratować nasz trawnik?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies