Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

sylwia_slomc... 21:44, 10 lut 2020

Anda napisał(a)
A którego kopytnika masz? Caudatum czy europeum?

Nie mam pojęcia dostałam na początku znajomości od Kondzia z ogrodu
sylwia_slomc... 21:45, 10 lut 2020

Waclaw napisał(a)

Ławki mam dwie. jedna do odnowienia. Zmieniał nie będę ponieważ obie sentymentalne ( teraz nie będę wyjaśniał). Muszę tylko na nie znaleźć miejsce. Czy przy drodze? Może w innym miejscu? Gdzie? Przy kompostowniku? - warte zastanowienia, jednak chyba dopiero kiedy jakiś płotek zasłoni kompostownik.
Pomysł ze stołem wokół dębu wart zastanowienia tym bardziej, że mam materiał. Jednak stół byłby jedynie na donice bo dąb zasłaniałby osoby siedzące wokoło. A może siedziska zrobić po stronie południowej dębu a na północnej części stołu donice? Taki pomysł - do przemyślenia. Co sądzicie? Byłoby lepiej niż rośliny wokół dębu?
Mogłoby się sprawdzić. Można też zrobić jakby półokrąg , a z drugiej strony pnia roślinyMyśl
https://pl.pinterest.com/pin/215609900891211998/
można też oba pomysły połączyć, zobacz
https://pl.pinterest.com/pin/400679698068426534/
Waclaw 21:49, 10 lut 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Albo taką ławkę
https://pl.pinterest.com/pin/AYQ4P8TvbG7WODFQDwwm0-DVsSQ27VONQPllo1tJka6ypG9l-de_Xeo/
albo taka przesłona kompostownika i oparcie dla ławki jednocześnie
https://pl.pinterest.com/pin/833095631039578556/
tak mi teraz przyszło do głowy, ze jak dąb stary o konary ma mocne to można by na linie powiesić pod nim huśtawkę z deski taką jak Iwonka się w Brzoskwini huśtała

Wzdłuż ścieżek można też celem zabezpieczenia przed przygodnymi osobami i zdeptaniem takie balustradki niskie zrobić....takie konstrukcje nie wyjdą drogo, a wprowadza w przestrzeni urozmaicenie i będą jednocześnie robić za dekorację

https://pl.pinterest.com/pin/204984220512058696/
a drewno do kominka też może robić za dekoracje i hotel dla owadów jednocześnie
https://pl.pinterest.com/pin/448460075380097987/

o jeszcze takie ze stolikiem wokół drzewa znalazłam
https://pl.pinterest.com/pin/50595195787663444/

powiedz stop bo wiesz, że ja pomysłów to mam sporo zawsze i na zawołanie

Może się z tym prześpij co zaproponowałyśmy, to Ty się masz tam czuć dobrze, nie ja

Nowych ławek raczej robił nie będę. Odnowie tylko jedna starą.
Ta osłona ze stempli mniej mi się podoba choć szybciej powstanie niż zielona.

Dąb wytrzymałby obciążenie huśtawki ale z powodu braku chętnych do huśtania nie zrobię jej.
O takim ułożeniu drewna już myślałem i zrealizuję ale w innym miejscu
Rozwiązanie ze stołem wokół pnia dębu mi się podoba jednak czy będzie ładniej wyglądało niż rośliny wokół pnia? Jakie Wasze zdanie?

Ja wiem Sylwia, że Ty jesteś kopalnią pomysłów. Wszystkie zostaną zachowane. Część na pewno zrealizuję. Zdaję sobie sprawę, że na pinach to wspaniale wygląda w praktyce różnie. Jednak zawsze będzie bardziej atrakcyjnie niż obecnie.
Teraz jeszcze "tylko" takiej werwy do pracy i skuteczności jak u Ciebie mi potrzeba
Waclaw 22:03, 10 lut 2020

Wzdłuż drogi fajny pomysł, można wybrać z niższych odmian by nie była zbyt wysoka.
Mam pytanie gdy już zagospodarujesz ten teren ciekawie może się okazać, że sąsiedzi lub osoby przygodne też zapragną korzystać z niego? Bo od tego wydaje mi się wiele zależy. Czy robisz to tylko do własnego użytku czy inni też się tam wproszą?

Jak dotychczas tylko ja opiekuję się tym terenem. Nawet jeśli go upiększę, nie będę miał nic przeciw, jeśli sąsiedzi zaczną korzystać pod warunkiem ,że nie będą szkodzili. Pomoc jak najbardziej wskazana. Jednak, już to opisywałem: dotychczas nikt nie pomógł. Opinia części sąsiadów jest lekceważąca. Nie dbam o to. Robię swoje i upiększam świat.
Jak miło kiedy 87 letnia sąsiadka mówi do mnie: ty masz bzik kwiatowy, tak jak ja, kiedy miałam siły . A druga, również b. wiekowa wciąż prosi mnie o kwiaty które sadzę. No cóż - daję mimo iż właśnie kupiłem. Czy radość ma cenę?
A wracając do Twojego pytania: mam nadzieję, że się nie wproszą i nie zaczną panoszyć ale uprzejmie skorzystają i będą się tym cieszyć szanując to co zrobiłem.
Waclaw 22:08, 10 lut 2020

Anda napisał(a)

Tak, z kilku miejsc. Najlepiej zrób mały dołek na 10 cm i przeciągnij łyżką po brzegu dołka od dołu do góry i tak zmieszaną glebę zmierz w płynie. Zapisz sobie gdzie jakie pH występuje. Jeśli chcesz sadzić rodki to tym bardziej jest to ważne.

Dopiero potem będziemy się zastanawiać nad nasadzeniami. Teraz zdecyduj, gdzie chcesz jakie rabaty. Nie rób wszystkiego od razu. Lepiej kawałek po kawałku

Aaaaa Ewo! A w jakim płynie? Ja myślałem, że muszę wieźć próbki do jakiejś stacji badań a tu słyszę płyn jakiś Jaki płyn? Jest taki w sprzedaży? Jak się nazywa?

Co do kolejności masz 100% racji. Kawałek po kawałku. Ja ( niestety) nie jestem Sylwią. Ona jest w pomysłach i realizacji NIESAMOWITA
Waclaw 22:11, 10 lut 2020

Anda napisał(a)

Wg mnie kopytnik ładniej wygląda od trawy, zwłaszcza tam, gdzie trawa słabo rośnie. Może jednak warto się nad nim zastanowić, skoro tak dobrze rośnie?

"Nigdy nie mów nigdy" może i ja się do kopytnika przekonam. Jednak obecnie kopytnikowi mówię stanowcze nie Włazi wszędzie.
sylwia_slomc... 22:16, 10 lut 2020

Waclaw napisał(a)

Jak dotychczas tylko ja opiekuję się tym terenem. Nawet jeśli go upiększę, nie będę miał nic przeciw, jeśli sąsiedzi zaczną korzystać pod warunkiem ,że nie będą szkodzili. Pomoc jak najbardziej wskazana. Jednak, już to opisywałem: dotychczas nikt nie pomógł. Opinia części sąsiadów jest lekceważąca. Nie dbam o to. Robię swoje i upiększam świat.
Jak miło kiedy 87 letnia sąsiadka mówi do mnie: ty masz bzik kwiatowy, tak jak ja, kiedy miałam siły . A druga, również b. wiekowa wciąż prosi mnie o kwiaty które sadzę. No cóż - daję mimo iż właśnie kupiłem. Czy radość ma cenę?
A wracając do Twojego pytania: mam nadzieję, że się nie wproszą i nie zaczną panoszyć ale uprzejmie skorzystają i będą się tym cieszyć szanując to co zrobiłem.

Trzymam kciuki by tak właśnie było
sylwia_slomc... 22:17, 10 lut 2020

Waclaw napisał(a)

Aaaaa Ewo! A w jakim płynie? Ja myślałem, że muszę wieźć próbki do jakiejś stacji badań a tu słyszę płyn jakiś Jaki płyn? Jest taki w sprzedaży? Jak się nazywa?

Co do kolejności masz 100% racji. Kawałek po kawałku. Ja ( niestety) nie jestem Sylwią. Ona jest w pomysłach i realizacji NIESAMOWITA

E tam
Waclaw 22:17, 10 lut 2020

Wiosenne rośliny będą kwitły bo drzewa liściaste późno puszczają listki jak te już zdążają zawiązać kwiaty, ja tak mam nad rowem na rabacie pod jabłoniąCiemierniki tam mam i narcyzy teraz jeszcze za sprawą Bogdzi przylaszczki

Wiosną OK ale co później przez całe lato? Przylaszczki super wyglądają. Czy ich liście są atrakcyjne przez cały rok? Czy nie są ekspansywne?
Waclaw 22:21, 10 lut 2020

Wacław zamiast dzwonków można użyć dąbrówki tej mojej dronolistnej ciemnej
pieronem w dwa sezony dywaniki zrobi
i kwitnie dwa razy w sezonie

Ona niziutka w niej posadzić ciemierniki
dąbrówka ma to do siebie, że potrafi zmieniać ph gleby na zasadowe, a ciemierniki takie lubią

na dąbrówkę reflektuję. Proszę