Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Blokersi w ogrodzie 22:56, 02 lut 2013

Do góry
Niezła wiosna już u Ciebie! Magnolia pancerzyki pogubiła.....Oj będzie piękna!
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:31, 02 lut 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Piękna Magnolia,Ania ASC taką ma
Pozdrawiam Konstancjo-Izo

Rene ... ja już dawno zrozumiałam i fiem, że jak mi sie jakiś kfiatek spodoba to na pewno Ania go ma ... albo miała tylko sobie zaszkodził i wyciepała ... albo będzie miała ... jeżeli jakimś cudem się drań uchował i go u Ani nie było ... i za tez ją kofffam ... też bo nie tylko ))))

Święte słowa jak nie ma u Ani Asc i Monteverde, to znaczy że taki kwiatek nie istnieje
Zakładam ogródeczek 20:12, 02 lut 2013

Do góry
Ja swoje horti, też nie ścinam, ale spotkałam się już z taką opinią, że komuś też się nie podobały, mnie osobiście bardzo się podobają, ale to przecież kwestia gustu, jeśli miałabyś ścinać to nie sadź na przód, bo będziesz miała pusto przez długi czas. Róże i nie tylko będą ci rosły, ale nie będą tak piękne i duże jak na stanowisku słonecznym, mogą częściej chorować, gdyż dużej po deszczu będą miały mokre liście na przykład, to tylko taki obraz, żebyś zrozumiała o co chodzi, dlatego dziewczyny doradzają Ci inne rośliny dla których takie warunki będą idealne. Masz dużą działkę róże możesz mieć przecież gdzie indziej, a horti też można gdzieś indziej w komponować. A nie myślałaś o rododendronach wielkokwiatowych, są zimozielone tak jak lubisz, jak byś wybrała jakieś takie sztandarowe odmiany z tej grupy, rosną duże i przysłoniły by ci okna z czasem, można też pomyśleć o iglakach, kulki z cyprysika czy żywotnika dałyby radę, oczywiście z cisa najlepsze, ale trudno dostępne- może jakieś dwie na pniu pod oknami skoro chcesz przysłonić, albo pod jednym oknem coś liściastego- np. magnolia, tylko z tych mniejszych do 3m, a z drugiej ze dwie kulki na pniu (cyprysik, żywotnik), jedna wyższa, druga niższa, pod nimi kulki z bukszpanu a między nie żurawki w kolorze limonki- też są zimozielone. Takich kombinacji jest bardzo dużo, tylko zdecyduj się na mniej gatunków, bo będziesz miała chaos, a miało być reprezentacyjne. Trzymam kciuki na pewno coś ładnego ci wyjdzie
Zakładam ogródeczek 14:36, 02 lut 2013

Do góry
Witaj..

Twój projekt, jak zuważyła Nieszka jest zdecydowanie nie na Twój ogródek. Cyprysiki, jałowce, berberysy to wszystko słońcolubne rosliny. Jasne, że można je posiadzić tylko nie licz na ich ładne wybarwienie i dobry wzrost.
Szukaj raczej: cis, bukszpan, rododendron, hortensje, trzmielina(ja bym przetestowała najpierw), ostrokrzew, magnolia, tawuła, kaliny, ogniki, derenie... pachysandra, żurawki, hosty, hakonechola, przywrotnik, tawułki, brunery, bodziszki, jarzmianka, paprocie....

Blokersi w ogrodzie 14:28, 02 lut 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
.Pozdrów go ode mnie.....piwko z Kowala już się burzy.....

Ach, piwko z Kowala - marzenie

Do naszego ogrodu zawitala wiosna!
Co prawda co do niektorych roslin nie mamy pewnosci
czy to chwasty, czy to cos pozytecznego ale i tak sie cieszymy,
ze cos sie zaczyna zielenic
Zobaczcie

Piwonie puszczają pędy - a bałam się, że nie odbiją bo chorowały latem ...

Cebulki wzeszły i rosną, mimo, że zaatakował je mróz jakoś czas temu.

Chwasty to czy nie chwasty??? Oto jest pytanie!

I na koniec:

Magnolia budzi się do zycia
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 12:17, 02 lut 2013

Do góry
Rench napisał(a)

Rene ... ja już dawno zrozumiałam i fiem, że jak mi sie jakiś kfiatek spodoba to na pewno Ania go ma ... albo miała tylko sobie zaszkodził i wyciepała ... albo będzie miała ... jeżeli jakimś cudem się drań uchował i go u Ani nie było ... i za tez ją kofffam ... też bo nie tylko ))))
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 12:11, 02 lut 2013

Do góry
anna_studio napisał(a)
Coni...dziękuję...
Za troskę...
leżę pod kołderką...
Piękne...zdjęcia...to nic...że nie Twoja...

magnolia z sąsiedztwa ... moje zdjęcia i mój kolage ... ta magnolia mnie dręczyła mentalnie pewnej wiosny aż w końcu doszłam z nią do ładu ... uwierzyłam wtedy w mowę kwiatów

a to co wykoncypowałam sobie wówczas o magnolii

"Poszukałam i znalazłam swoją odpowiedź … w sztuce magicznej kwiaty magnolii służą do czarów miłosnych … kładzie się je pod łóżkiem kochanka żeby pozostał wierny … w filmie Linda wyrzuca sobie wyrachowanie i niewierność wobec umierającego męża … on sam w konfrontacji ze śmiercią żałuje tego jak żył … zostawił żonę i syna w najtrudniejszym dla obojga momencie życia …

... w mowie kwiatów magnolia szepcze „wstyd mi” … „przepraszam” … a żółty dla przeciwwagi wnosi dążenie do wolności, uwolnienia intelektu … rozwoju … oświecenia … może to nadzieja dla zadających sobie pytanie bohaterów „czy jest jeszcze dla nas ratunek … „ … może to podpowiedź …
"
Mój mały skrawek ziemi 08:14, 02 lut 2013

Do góry
Witam,
ten krzew to magnolia , niestety nie widać tego , ponieważ mój psiak uparcie go co roku skraca .
będzie przekopany w inne miejsce , na razie poczekam na wiosnę i zobaczę czy zakwitnie .
studnię pokaże wieczorem , ponieważ w tym komp nie mam . Pozdrawiam

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 00:14, 02 lut 2013

Do góry
Ogród w lesie, projekt, pomożecie ? 21:57, 01 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z drzew może magnolia? np. gwiaździsta.

to przemyślę plan, naniosę jakieś rośliny na to zdjęcie, i zobaczymy jak to będzie wyglądało.
Ogród w lesie, projekt, pomożecie ? 19:53, 01 lut 2013

Do góry
Z drzew może magnolia? np. gwiaździsta.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:44, 01 lut 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
czapla piękna, daje się ja rozpoznać na zdjęciach. Jak to jest z nimi- one zimują u nas?
U nas też bywają.Kiedyś M. widział nawet czaple białą na sąsiedniej łące.

Czytałam wczoraj, że część zimuje, zwłaszcza te na zachodzie kraju, więc ta chyba "nasza" na stałe. A łudziłam się, że wiosnę na skrzydłach niesie
Czapla biała, nawet nie wiedziałam, że taka istnieje.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 16:52, 01 lut 2013

Do góry
kolejna setka ... ... Madżenka a jak tempo oszaleje wraz z wiosennymi zmianami to co to będzie

a to magnolia dla której wysiadłam w połowie drogi ... bo żółta była ...

Roztoczańskie klimaty 13:21, 01 lut 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

można spróbowac carex morovi np variegata - teoretycznie strefa 5, ale nie mam doświadczeń w donicach. Byłby fajny

I tak samo z Imperata Red Baron- strefa 5. Tu do Danic zielonych byłaby czerwona, wzniesiona Imperata i niebieskawe lawendy. Tylko trawe dość gęsto, żeby nie była zbyt azurowa
Z traw wytzrymają też - carex aurea, C Beatles, c. montana ( a Agniechy piękna, u mnie raczej daleko jej do piekna), Owies wieczniezielony- podbije Ci szarość lawendy, więc coś jeszcze można 'dosypać' w kolorze.
I seslerie- np careulea
I kostrzewy
i molinia Variegata- ale ona jak zakwitnie, może być za wysoka ( a może jednak dobra?)
no to lecę sprawdzić te wszystkie nazwy ....dzieki magnolia ....chyba Ci wyślę jakiegoś szampana pocztą w podzięce za cierpliwość na moje narzekanie

dzięki dobra kobieto. troszkę słońca w paczce bym wolała

No ja niestety też mam dosyć tej zimy na maxa
A ze słońca mam to....

Cieplej ?????

Roztoczańskie klimaty 12:59, 01 lut 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
może być na przemian. Ja bym zrobiła je jednak nierówno jakby ktos 'sypnał'. W ład i porządek daje lawenda. Tak lubię bardzo

Mnie się też to Twoje sypnięcie podoba będę chyba miała wszystkie rabaty sypnięte
Roztoczańskie klimaty 12:58, 01 lut 2013

Do góry
Zeta napisał(a)

można spróbowac carex morovi np variegata - teoretycznie strefa 5, ale nie mam doświadczeń w donicach. Byłby fajny

I tak samo z Imperata Red Baron- strefa 5. Tu do Danic zielonych byłaby czerwona, wzniesiona Imperata i niebieskawe lawendy. Tylko trawe dość gęsto, żeby nie była zbyt azurowa
Z traw wytzrymają też - carex aurea, C Beatles, c. montana ( a Agniechy piękna, u mnie raczej daleko jej do piekna), Owies wieczniezielony- podbije Ci szarość lawendy, więc coś jeszcze można 'dosypać' w kolorze.
I seslerie- np careulea
I kostrzewy
i molinia Variegata- ale ona jak zakwitnie, może być za wysoka ( a może jednak dobra?)
no to lecę sprawdzić te wszystkie nazwy ....dzieki magnolia ....chyba Ci wyślę jakiegoś szampana pocztą w podzięce za cierpliwość na moje narzekanie

dzięki dobra kobieto. troszkę słońca w paczce bym wolała
Roztoczańskie klimaty 12:56, 01 lut 2013

Do góry
może być na przemian. Ja bym zrobiła je jednak nierówno jakby ktos 'sypnał'. W ład i porządek daje lawenda. Tak lubię bardzo
Roztoczańskie klimaty 12:52, 01 lut 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Wg mnie też nie zmieści się to wszystko, co dziewczyny proponują... Ja bym zaczęła od ocieplenia donicy. A nasadzenia - jeśli masz dostęp do taniej lawendy - jak najbardziej, tylko pół donicy Ci zajmie. Moja po jednym sezonie miała kępę prawie 40cm szer. Ja jestem za opcją: 2 rzędy lawendy, a pomiędzy nimi 3-5szt czegoś kulistego na pniu - co masz dostępne i niedrogie (w razie corocznego wymarzania). Jak Ci za mało - pomiędzy lawendy traffki jakieś (carex frosted curls?).
Albo potraktuj donicę na nasadzenia jednoroczne - czyli co roku po zimie (wymarznięciu) zmieniasz kompozycję na nową

fajnie. Tylko Carex Frosted c. rzcej jako jednoroczny, ale i tak warto.
Albo daniki w lawendę, i troche trawek i tyle.- tylko ja bym tak nie układała na środek i brzegiwokół, za wąska ta donica.

A ja bym chyba tą danicę tak na przemian . * . * . *
Hihihihihi
Roztoczańskie klimaty 12:51, 01 lut 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

I seslerie- np careulea
I kostrzewy
Roztoczańskie klimaty 12:49, 01 lut 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Wg mnie też nie zmieści się to wszystko, co dziewczyny proponują... Ja bym zaczęła od ocieplenia donicy. A nasadzenia - jeśli masz dostęp do taniej lawendy - jak najbardziej, tylko pół donicy Ci zajmie. Moja po jednym sezonie miała kępę prawie 40cm szer. Ja jestem za opcją: 2 rzędy lawendy, a pomiędzy nimi 3-5szt czegoś kulistego na pniu - co masz dostępne i niedrogie (w razie corocznego wymarzania). Jak Ci za mało - pomiędzy lawendy traffki jakieś (carex frosted curls?).
Albo potraktuj donicę na nasadzenia jednoroczne - czyli co roku po zimie (wymarznięciu) zmieniasz kompozycję na nową

fajnie. Tylko Carex Frosted c. rzcej jako jednoroczny, ale i tak warto.
Albo daniki w lawendę, i troche trawek i tyle.- tylko ja bym tak nie układała na środek i brzegiwokół, za wąska ta donica.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies