Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

jotka 23:04, 18 mar 2013

Ktoś chce ruszyć z miejsca podziwiany przeze mnie stolik? Wolne żarty..
Mam propozycję, żeby najpiękniejszemu ze stolików dodać siedziska jak na zdjęciu z czasopisma "Ogrody i Tarasy"

Mala_Mi 23:10, 18 mar 2013

Wrócę, bo już nie doczytałam.... a widzę, że siem dzieje
anipla 23:21, 18 mar 2013

Rabatę przemilczę (nie znam się)ale stolik musi zostać
jotka 23:23, 18 mar 2013

Ach, Ewo, pytałaś o powojnik mandżurski. Moja odp. jest tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2140-moj-kawalek-raju-ii?page=616
Milka 07:46, 19 mar 2013

Pszczółko, stół musi zostac, on jest super! dołozysz cos z mebelków i zrobisz wokół rabatę ze swobodnym wejsćiem, tak to widzę
ale pewnie kiepski ze mnie doradca, sama u siebie błądzę!
magnolia 09:05, 19 mar 2013

ja tez uważam że stolik musi zostać .
Tylko myślałam że jeśli chcesz go wkleić w rabatę to czy można nim suwać.
Ale sprawa jest jasna.
Trudno powiedzieć czy jest sens wyciągać brzuch rabaty aż do niego bo nie widac czy jest tam wąsko, czy szeroko ( po prawej chyba dom, tak?).

Można zrobić go stojącego w łezce, czy w kształcie nerki z hederą i funkiami wokół, wtedy będzie taki jakby lekko zapomniany, zdziczały , a rabatę na jego wysokości wklęsłą, powtarzającą swoją wklęsłością kształt wokół stolika.
Ale Ty chyba nie lubisz rabat- wysp, prawda?

Chyba że stolik ma być użytkowy, wtedy inaczej
Mala_Mi 10:33, 19 mar 2013

Magnolia postawiła zasadnicze pytanie... czy stolik będzie użytkowany czy nie?
Bo do tego trzeba dobrać resztę...
Bo że powinien zostać..to chyba nie ma wątpliwości..
Z tego co pamiętam rabata pod ogrodzeniem nie jest szeroka.... poszerzenie jej do stolika aż?? Tzn do placyku przy stoliku
Łatwo kosić, a można stolik wkomponować z tłem...
Wracam jeszcze raz zerknąć na foto i myślę....
Pszczelarnia 10:45, 19 mar 2013

Zrobię porządny rysunek i pomiary. Żeby nie było, że z kilofem na granit się porywam. On nie jest użytkowy. To jest stolik od wejścia frontowego, widać go z sieni domu, blisko furtki wejściowej dla pieszych.
Gardenarium 10:47, 19 mar 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Mam prośbę o pomoc projektową:
widzicie na tym zdjęciu taki stolik kamienny na kurzej stopce (murowałam sama, dodam od razu). Wtedy miałam wizję, że będzie do siedzenia ale nie jest. Służy do dekoracji sezonowych głównie. Stolik sobie a kształt rabaty sobie. Czy usunąć ten stolik czy też zaokrąglić rabatę do niego i od niego, 2 półkola i czym obsadzić stolik?
W tej chwili próbuję dać mu obrosnąć bluszczem.

Za stolikiem pod domem po prawej rośnie irga ale i jej czas powiedzieć "do widzenia"

Proponuję aby stolik był do dekoracji doniczkowo-konewkowych.

Włączyć stolik w rabatę półkolem i dać mu w stopce futerko z Hakonechloa All Gold, żeby złociła się i rozjaśniało widoki.

Albo, kółko z ciętego bukszpanu - wersja ostrzejsza.

Tylko... czy nie jest ten stolik zbytnio oddalony od rabaty? Tutaj jakoś tego nie bardzo widać. Ile jest na drugą stronę na dom odległość?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:51, 19 mar 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Powinnam uporządkować kształt tej frontowej rabaty, żeby nie było takich cy .... .
Pomiędzy kulkami bukszpanowymi rosną hosty, ciemierniki, bergenie. Krzewy.

Ale można go też zostawić i obrysować kółkiem z pozostawieniem trawnika jednak między rabatą z kulkami. Bo chyba połączony będzie jak babka w ciąży. Może tak wyjść i będzie nieciekawie.
(nic nie mam do babek w ciąży )

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies