Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:32, 03 mar 2017

Do góry
Hortensja napisał(a)
no to się zacznie szał na Ogrodowisku Supeer!

podpowiedzcie proszę jaki ukorzeniacz powinnam kupić do bukszpanów? w tym roku planuję dorobić się kilku własnych bukszpaników

Może półzdrewniały?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:06, 03 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sezon 2017 uważam za otwarty

Nareszcie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:21, 03 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Niewiasta po prysznicu wpadła w błogostan )
Buk pospolity - Fagus sylvatica 14:41, 03 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Żeby odpowiedzieć na to pytanie trzeba widzieć drzewo i jego stan. To zbyt odpowiedzialne aby na słowo dać poradę. Pytanie dlaczego nic nie wypuścił? Dla mnie to bardzo dziwne.

Pak liściowy, ale co jeden pąk? czy wszystkie pąki. Pokaż jakieś zdjęcie. No to tak jakbyś kazała komuś amputować rękę przez telefon nie widząc pacjenta

Tak , mogłam od razu umieścić zdjęcia.
Wygląda to tak:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:10, 03 mar 2017

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:03, 03 mar 2017

Do góry
Ale nie wiem o które zdjęcie chodzi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:49, 03 mar 2017

Do góry
magdaw napisał(a)
Danusiu a one pod te bukszpany tak poupychane w tych malutkich doniczkach? U mnie ma byc w czwartek plus 2 w dzień i snieg czy one by przeżyły? czy poczekać tydzień?

Twoja rabata kulowa mnie zachwyca! Tak tam przytulnie ciasno a u mnie jakoś pustawo może dołożyć kul?

Nic nie poupychane, wszystko postawione w jednym miejscu Bo myję taras.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:18, 03 mar 2017

Do góry
Byłam na przeglądzie samochodu i po drodze kupiłam, ale można się przejechać.

Gosia, kazałam umyć buty Sam nie wpadł na to
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:07, 03 mar 2017

Do góry
Poszłam w pierwiosnki o wyglądzie miniaturowej eustomy

I inne, na nóżkach

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:06, 03 mar 2017

Do góry
Pierwsze skromne kwiatki, pełne prymulki

Wystawiłam kordyliny z garażu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:04, 03 mar 2017

Do góry
Witek rozpoczął pracę od umycia kaloszy

Teraz rozpracowuje system oświetleniowy

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:50, 03 mar 2017

Do góry
Od rana praca wre i idzie mycie i sprzątanie. A ja sobie nawet kwiatki małe zrobiłam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:19, 03 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam plan wywalić wszystko, zmienić kolorystykę, pracuję nad tym, zmienić donice, nie powiem na jaki kolor, bo zrobi się szum straszny

Tylko czy odwagi starczy?

Twojej odwagi jesteśmy pewni, ale ......
Architektura domu, ścieżki i stałe nasadzenia, które z pewnością zostaną, ewentualnie ciut zostaną skorygowane, powierzchnia ogrodu no i TWÓJ ZNAKOMITY GUST (z umiłowaniem "angielszczyzny") narzucają pewien styl Twojemu rajowi. Nie sądzę, byś mogła z tego całkiem zrezygnować .
Radykalnej rewolucji chyba nie zrobisz, ale wszystko możliwe, wszak projektanci mają różne pomysły a teraz modne łączenie stylów.
A co do koloru ..... biały już był, czerwony modny, ale troszkę niepokoi - to kolor walki i emocji, żółty za ciepły na upały letnie. Typuję granat i niebieski z dodatkiem bieli .
Bardzo ciekawa jestem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:56, 03 mar 2017

Do góry
Pchle targi nie wchodzą w grę, bo te rzeczy są nowe
Cis - Taxus 07:55, 03 mar 2017

Do góry
Można ciąć cisy w suchą pogodę, bo w mokrą to nie spadną gałązki.
Obserwowanie wątków 07:51, 03 mar 2017

Do góry
Nie wiem. Zapytaj Ronina.
Ale co, nie dostajesz powiadomień na maila?

Czy nie ma żadnych plusików? Od tego tematu jest admin, to już dla mnie niestety nie do ogarnięcia jest.
Katalpa - Catalpa 07:49, 03 mar 2017

Do góry
Rabatę poszerzyć i katalpy posadzić nieco z przodu, a nie pomiędzy cisami

Katalpa Nana ma kulistą koronę, zwykła rozłazi się na boki. W jakiej odległości posadzić - zależy jaką odmianę chcesz posadzić. Nie piszesz o tym wysokość pnia to nie wszystko. Poza tym katalpę można ciąć, więc odmianę 'Nana' możesz posadzić np co 4 metry. Ale skoro piszesz, że ma mieć szansę rozrosnąć się na boki, to tylko dwie sztuki się tu zmieszczą. W dodatku na środku trawnika. A to już niedorzeczne.

Cisy prowadź jako żywopłot formowany, kiedyś się zrosną w ścianę, teraz są za rzadko. Żadnego nie usuwaj, bo to nic nie da. Katalpa między nimi jest złym pomysłem

W ogrodzie nie tylko się sadzi, ale też drzewa trzeba "prowadzić" czyli w miarę potrzeb korygować, przycinać.

Moje zdanie i rada, katalpa nie jest dobrym wyborem, potrzebujesz drzewa o mniejszych liściach, nieco mniejszej koronie i bardziej przewidywalnego niż katalpa która wymarza np. połowa korony wypadnie i zostanie taki krzywulec

Katalpa - Catalpa 07:43, 03 mar 2017

Do góry
pelasia napisał(a)
Witam. Bede ogromnie wdzieczna za porade. Zalaczone zdjecie wykonane jesienia dwa lata temu...ale do rzeczy. Wzdluz ogrodzenia mamy nasadzone cisy w odstepach ok 60-70cm. Obecnie cisy maja ok 80-100cm wysokosci. Zalezy mi jednak by dosc szybko odgrodzic sie od bloku, ktory pobudowany zostal dwie dzialki dalej. Cisy dorosna do max 2,5 m ale to dopiero za 10 lat...wiec pomyslelismy zeby pomiedzy cisami posadzic katalpy szczepione nana. I tutaj pojawiaja sie pytania:
1. Czy to dobry wybor? Zwazywszy na to, ze chcialam kupic katalpy na wysokim pniu...min 2m
2. Czy moze pomyslec o innym drzewie?
3. Cel-zwlaszcza (a moze tylko) w okresie letnim zaslonic sie przed sasiadami, ktorzy moga widziec bezposrednio nasz taras...zatem moze cos innego?
4. Jesli katalpa to w jakich odleglosciach je posadzic, by korony sie ze soba stykaly, ale nie byly bardzo ciasno-mialy szanse pieknie rosnac?
4. Czy moge posadzic katalpy pomiedzy cisami, czy powinnam usunac co ktorys cis?
5. Cisy obecnie sa posadzone w linii ok 20-30 cm od ogrodzenia...czy to odpowiednie miejsce dla katalpy?
6. Poki co dzialka przed nami jest nieuzywana, ale kiedys wlasciciele moga chciec sie budowac...czy moga kazac nam wyciac drzewka jesli korona bedzie przechodzic na ich strone?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:35, 03 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A może wcale nie będzie? Plany swoje wyjawiłam mężowi. Przeraził się. Ale byście mieli rozrywkę tutaj

Myślę że różowych donic nie wprowadzisz, a reszta kolorów do przyjęcia
Już widzę co się będzie działo na plich targach i sklepach ogrodniczych jak pokażesz efekt
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:33, 03 mar 2017

Do góry
Ja nie widziałam saletry wapniowej w płynie (???).

Saletrę wapniową najlepiej kupić w granulkach, są leciutkie, wspaniale się rozsypują i szybko rozpuszczają. Te granulki mają postać jakby krystaliczną. Bo widziałam też granulki takie co by mi się nie podobały, ale te leciutkie są ok.
W postaci pylistej nie kupuj. Ja w każdym razie też nie widziałam pylistej, zawsze granulki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies