Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Lawendowy zawrót głowy 19:21, 20 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Wielkie dzięki - no piękna jest - zdrowiutka, cieszę się, że kupiłam

Ja jej w tym roku nigdzie nie widziałam ale Ty taka szperaczka i techniczna jak Kacha123 zawsze znajdziecie ...))
Lawendowy zawrót głowy 19:04, 20 wrz 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Edytko zblizenie

Wielkie dzięki - no piękna jest - zdrowiutka, cieszę się, że kupiłam
Tu ma być ogród :) 19:02, 20 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Moja cała zielona i ma nasionka, ale Ty się u swojej nie doczekasz, za malutkie masz te stipki.

Tym się nie martw, nasiona Ci zbiorę i posiejesz sobie, tylko w przyszłym roku musisz ją posadzić w miejscu bardziej nasłonecznionym.

Uff,to dobrze ze bede mieć nasionka a taraz nie warto ją przesadzac?
Tu ma być ogród :) 19:00, 20 wrz 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
Edyta ta stipa beżowieje to normalne?A ona bedzie mieć w tym roku jakies nasionka czy coś?

Moja cała zielona i ma nasionka, ale Ty się u swojej nie doczekasz, za malutkie masz te stipki.

Tym się nie martw, nasiona Ci zbiorę i posiejesz sobie, tylko w przyszłym roku musisz ją posadzić w miejscu bardziej nasłonecznionym.
Tu ma być ogród :) 18:51, 20 wrz 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Dzięki za inspiracje

I pomyśleć ,że dołączyłyśmy do Ogrodowiska prawie w tym samym czasie,a Ty już taka obczaskana jesteś...Idę się schować..

Iza, to Ci się tylko tak wydaje, a jeśli już, to pewnie przez to, że ja jednak regularnie bywam na O. i się więcej opatrzyłam, a Ty miewasz niezależne od Ciebie przestoje.
Przy okazji trzymam kciuki, żeby było ich coraz mniej.
Mój ogród pod górkę... 18:22, 20 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Niesamowity klimat ma ten Twój ogród Kasiu, rośliny rosną jakby pędzone były!

Co to za drzewo masz przy kompostownikach takie limonkowe, glediczja?

Klimacik górski z nutą śródziemnomorską
Zdziwisz się, ale to drzewo to przechodząca do nas od sąsiadów akacja - nie wiem czemu, ale jest cytrynowa - taki figiel
Biało różowy ogród za płotem. 18:21, 20 wrz 2015

Do góry
na skarpie róże the Fairy, przy murku obwódka z lawendy, a między różami jakieś cisy kolumnowe?
Takie zestawienie zrobiła sobie teraz Olili.

Teren przygotowany fantastycznie, to będzie piękny ogród, nawet jeśli trzeba będzie na niego długo czekać, choć myślę, że wcale tak nie będzie
Mój ogród pod górkę... 18:15, 20 wrz 2015

Do góry
Niesamowity klimat ma ten Twój ogród Kasiu, rośliny rosną jakby pędzone były!

Co to za drzewo masz przy kompostownikach takie limonkowe, glediczja?
Lawendowy zawrót głowy 17:50, 20 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

I u mnie to samo.

Zaraz zrobie fotke trawki
Małymi kroczkami do celu... 14:57, 20 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
A może to jakaś odmiana przebarwiająca się na bordowo, bo to nie wygląda na zasychanie od małej ilości podlewania.

No właśnie on wygląda jakby się przebarwial, nie widać żeby te czerwone żbla usychaly, to ja już sama nie wiem..
Małymi kroczkami do celu... 14:12, 20 wrz 2015

Do góry
A może to jakaś odmiana przebarwiająca się na bordowo, bo to nie wygląda na zasychanie od małej ilości podlewania.
Tu ma być ogród :) 13:10, 20 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ale różom to już nic nie dawaj teraz ... podobno ostatnie nawożenie w sierpniu się robi ... bo w przeciwnym razie mogą przemarznąć

to fakt, już teraz nie ma co ich stymulować do rozwoju, mają się wyciszać.
Tu ma być ogród :) 13:02, 20 wrz 2015

Do góry
Dorotka,

najwięcej o jarzmiankach dowiesz się tutaj:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/402-jarzmianki-kwiaty-jak-broszki

A takie najważniejsze info to: zasadowa gleba, cieniste miejsce, lubi wilgoć.

Jarzmianki dostałam od Malkul, ona ma je zestawione z hortensjami, przy miskantach też fajnie będą wyglądać (tylko z kolei one bardziej wolą słońce)
Tu ma być ogród :) 13:02, 20 wrz 2015

Do góry
frezja napisał(a)

przy sadzeniu staram się im dawkować...zwłaszcza różom,a o przekompostowanym pomyślę..wszak mieszkam na wsi

aktualnie nastawiona z pokrzyw i może ja zużyję do kompostownika.

Warto zagadać z jakimś gospodarzem
Ja też mam pokrzywową gnojówkę, która pójdzie do kompostownika i podleję teren, na którym będzie siany trawnik wiosną.
Małymi kroczkami do celu... 12:55, 20 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
jeśli był już taki jak jak kupiłaś, to może ma znaczenie w jakich warunkach żył w szkółce, może stał gdzieś bez dużego dostępu do światła, albo został przelany i podgniwa, można by sprawdzić jak wyglądają korzenie jak to będzie postępować.
A jeśli nie podlewałaś regularnie i dodatkowo wiało to na pewno sprzyjało żółknieciu.

Czyli odkopac go i sprawdzić korzenie? Na co mam zwrócić uwagę? Czy może lepiej go już nie ruszać i zaczekać do wiosny?
Tu ma być ogród :) 12:42, 20 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Ty Ewa jeszcze jesteś na początku drogi, bo zaczęłaś przesadzanie - kolejnym roślinom dawaj tych granulków w korzenie.
Warto też korzystać z tego co mamy za darmo i robić gnojówki z pokrzyw, skrzypu (ale to już w kolejnym sezonie).

przy sadzeniu staram się im dawkować...zwłaszcza różom,a o przekompostowanym pomyślę..wszak mieszkam na wsi

aktualnie nastawiona z pokrzyw i może ja zużyję do kompostownika.
Tu ma być ogród :) 12:39, 20 wrz 2015

Do góry
frezja napisał(a)

granulowany miałam na myśli..

Ty Ewa jeszcze jesteś na początku drogi, bo zaczęłaś przesadzanie - kolejnym roślinom dawaj tych granulków w korzenie.
Warto też korzystać z tego co mamy za darmo i robić gnojówki z pokrzyw, skrzypu (ale to już w kolejnym sezonie).
Ogród wyrozumiały 12:31, 20 wrz 2015

Do góry
I jeszcze w sprawie takiego zestawienia (rozplenice i rozchodniki) zajrzyj do Ilonki na Łowiecką:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3929-na-lowieckiej?page=141
Małymi kroczkami do celu... 12:26, 20 wrz 2015

Do góry
jeśli był już taki jak jak kupiłaś, to może ma znaczenie w jakich warunkach żył w szkółce, może stał gdzieś bez dużego dostępu do światła, albo został przelany i podgniwa, można by sprawdzić jak wyglądają korzenie jak to będzie postępować.
A jeśli nie podlewałaś regularnie i dodatkowo wiało to na pewno sprzyjało żółknieciu.
Tu ma być ogród :) 12:24, 20 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A suszony to masz na myśli ten w granulkach czy przekompostowany?

Generalnie najlepiej dać w korzenie.

Ja mam dostęp w każdej ilości, o każdej porze roku, więc nie muszę się ograniczać, ale gdybym miała kupować w granulkach to pewnie po ziemi bym nie sypała, choć tak jak pisze Gosia przy opadach to on się powoli rozpuszcza i wchłania w glebę.

granulowany miałam na myśli..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies