Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bez reguł 17:00, 06 sty 2020

Do góry
W zasadzie wszystkie cebulowe już na wierzchu

Ciemierniki kupuję w tym roku, bez dwóch zdań. Cudne są

Werbena patagońska chyba ma zamiar przetrwać zimę Budleja zielona, jakby już była wiosna

Ogród bez reguł 16:51, 06 sty 2020

Do góry
W ogrodzie zielono, zbyt zielono, jak na moje potrzeby
pokrzywa, pestemon

odętka wirginijska, stipa - w tym roku nie robię sadzonek! Wszędzie jej pełno

Ogród bez reguł 16:41, 06 sty 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Jak masz nasiona kupne, to na pewno nie trzeba stratyfikować. Jak zaczynałam swoją przygodę, to siałam m.in. przegorzan i wschodził bez problemu. U mnie na pewno nie kwitł w tym samym roku, ale może ze względu na porę siewu - maj lub czerwiec tak jak na opakowaniu pisało. Potem już sam się sieje na potęgę.

Absolutnie potwierdzam
A tu siewka z dzisiaj - jest tego więcej

Ogród Małej Mi 2017 16:05, 06 sty 2020

Do góry
Nie mogę zaglądać na internet bo zaraz widzę tragedię w Australii... łzy same lecą z oczu. To nie tragedia to apokalipsa. Niedawno płonęła puszcza Amazońska. Mówią, że jak wygną pszczoły i zginie puszcza Amazońska ..to zginie świat.
Patrząc na zmiany klimatu trudno nie wierzyć w globalne ocieplenia czy inne katastrofy. Widać to nawet i w naszym klimacie. Nie lubimy zimy, ale zima w naszym klimacie jest potrzebna. Mróz regulował populację szkodników, ograniczał choroby. Pogoda zwariowała i z roku na rok jest coraz gorzej.
Ot i takie mam przemyślenia... z nowym rokiem..

Stare powiedzenia i przysłowia..

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 15:14, 06 sty 2020

Do góry
Młodej pokój po pierwszym malowaniu

Osuszacz suszy non stop

Kuchnia pomierzona

Choroba egzotyczna
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 15:07, 06 sty 2020

Do góry
Gosia nic mi nie mów. Ci ludzie mnie załamują. W kółko coś nie halo. Musiałabym tam być i stać nad nimi. Non stop... wydawałoby się że skoro zarabiają tak na cheb, to iedzą co robią? Nic bardziej mylnego...

Wróciłyśmy właśnie do domu, ręce mnie bolą, wygląda na to że lewą ręką też da się obsługiwać wałek buahahaha

Kawałek domu pomalowana, pierwsza warstwa. Myślę że druga jeszcze i wystarczy, grunt działa, wyrównuje chłonność

Ewelinko, lodówka no frost wybrana. Zobaczymy. Tak, ta z kredensem po prawej stronie. Dwa kolory, dąb cortona i szary beton.

W domu mega bałagan, wszędzie wełna, resztki wełny, styropian, rusztowania, śmieci, kurz, resztki tynku, masakra.

Sniegołapy zamontowane

Działeczka Asi :) 14:08, 06 sty 2020

Do góry
A tymczasem w szklarni

Pozdrawiam wszystkich Już nie mogę się doczekać wiosny, a Wy?
Działeczka Asi :) 14:06, 06 sty 2020

Do góry

Działeczka Asi :) 14:04, 06 sty 2020

Do góry
SEZON 2020

Kilka fotek z dzisiaj

Bylinowa łąka 13:52, 06 sty 2020

Do góry
A taką rabatkę popełniłam przy okazji przesadzania ciemierników. W lecie zawisła tam ławeczka i trzeba było trochę uatrakcyjnić otoczenie. Pasuje jeszcze pomiędzy wsadzić jakieś wiosenne cebulowe.

Tak wygląda za plecami. Liczę, że dzikie wino zarośnie w końcu całą kratę i powstanie tam cienisty zakątek.
To część starej drewnianej stodoły, ta poniżej parteru, po której zostały słupy fundamentowe i ta ściana.

Pozostaje dopracować skarpy w głębi i widoki przed ławeczką.

Bylinowa łąka 13:38, 06 sty 2020

Do góry
Barwinek wariegata ładnie zdobi.

Owoce róż wnoszą trochę koloru.

Znalazłam też kwitnący krwawnik i stokrotki.

Bylinowa łąka 13:33, 06 sty 2020

Do góry
Wprawdzie zima, ale rośliny tego nie czują. To zdjęcia poświąteczne z podwórka u mamy. To jakiś chwast - nie znam.

Ciemierniki przesadzane w listopadzie - jak widać nie zaszkodziło im to.

Gailardie dalej zielone, a jedna nawet kwitnie.
Moja działka na Dębowym Lesie 12:44, 06 sty 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Hmm tak wygląda styczniowy ogród.

Wczoraj nawet nie wytrzymałam i ciuteńkę popracowałam w ogrodzie ( w styczniu !!) i porządkowałam i spalałam trochę badylków z rabat.

Bardzo ładny styczniowy ogród
Aż chce się po nim pospacerować. Cudowne te twoje hortensje. I pomyśleć, że to nie były moje ulubione kwiaty. A teraz się zachwycam. Upodobania jednak są zmienne. Zresztą, wszystko w życiu się zmienia, to co ja się dziwię
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:10, 06 sty 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

jeszcze szczeniara jest

Jest piękna.
Pokazuj ją częściej
Ania -Spełnione marzenie 12:06, 06 sty 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Wioluś byliny odpowiednio wcześnie wysiane zdążą zakwitnąć jeszcze w tym roku ..ja już za chwilę będę wysiewać
Na dowód dołączam zdjęcie jeżówek wysianych w styczniu ... we wrześniu już tak pięknie kwitły

I link z podpowiedziami
https://www.youtube.com/watch?v=hRtVpGeGN40

W filmiku jest wysiew w lutym ..ja robię ciut inaczej,bo wysiewam w styczniu ale na miesiąc wystawiam doniczki z nasionami na zewnątrz (w celu przechłodzenia nasion) w lutym zabieram na domowy parapet.

O Super - Zielone Pogotowie uwielbiam
Muszę w tym roku spróbować z bylinami. Siałam w czerwcu, nic mi nie wyszło. Ale trzeba próbować. Chociaż ostatnio mam ogrodową obsuwę i ogólne zniechęcenie. Przyjdzie wiosna obudzę się
Ogród bez reguł 10:15, 06 sty 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)
Asiu, ja też pochodziłam po Twoim królestwie. A trafiłam do niego od Hani. Ale chodziłam tak cichutko, że mnie nie było słychać tzn. bez wpisywania się.
Zegar i postument piękne. Lubię takie rdzawe przedmioty. Takie prezenty to każdy chciałby dostawać.
U mnie mąż zrobił z drutu takie ozdóbki na pikach, gwiazdki, księżyce, serduszka, kwiatki. Też już zardzewiały a mają jeden rok, niecały. Siedzą w skrzynkach, na opasce pod ścianami domu.
Ja też mam zbiorniki wody deszczowej ale nie pod ziemią. Stoją przy ścianach i przy rynnach. Gdzieś są na zdjęciach.
Zaraz Asiu zajrzę do Hani w sprawie tego klona. Mam chęć go posadzić u mnie. Pozdrawiam.

Basiu, witaj już oficjalnie w moich skromnych progach .

Beczki na wodę mam dwie, w tym jedna podłączona , druga czeka... To duże beki, takie po 360l, więc razem dają spory zapas. Dokupię jeszcze 1-2, jak już ustalę miejsce "postoju" i chyba będzie dobrze

Klon ussuryjski chyba szybko rośnie. Swojego wsadziłam do ziemi w czerwcu ub. roku i do końca sezonu przyrósł jakieś 40-50cm.
Z innych klonów, odgapionych od Hani , mam 2 ściętolistne i ginnala. Absolutnie polecam

Tak wyglądał mój ussuryjski we wrześniu

Ogród do odnowy 10:04, 06 sty 2020

Do góry
Co to za zima bez śniegu Gdyby nie trawy byłoby fatalnie, zbyt mało mam w ogrodzie zimozielonych, a raczej na razie są zbyt małe by cokolwiek w ogrodzie pokazać

Piękna zimą - Vernonia

Ogród do odnowy 10:00, 06 sty 2020

Do góry
Słoneczko przez chwilę znowu się pokazało

jakiś ptasi duch?

Ciekawa jestem czy zatrzymane w rozkwicie pąki kaliny Bodnanteńskiej to wina suszy? Oczary mają tylko małe pączki i wcale nie szykują się do kwitnienia
Ogród do odnowy 09:57, 06 sty 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Gosia, spokojnych, szczęśliwych Świąt Ci życzę

Bardzo dziękuję za pamięć

od listopada tak kwiaty trzyma

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 00:30, 06 sty 2020

Do góry
Magara napisał(a)
przy okazji "rozbierania" choinki zmiotłam z podłogi całe wiaderko igiełek świerkowych, które się z niej posypały - podpowiedzcie czy wrzucić je do kompostownika?
przejrzałam swoje notatki z forum i znalazłam sprzeczne informacje - jedna wersja taka, że resztki iglaków (igły z choinki do takich chyba się zaliczają) jak rozdrobnione to można dodawać do kompostu, a druga wersja taka - że dopiero po spaleniu, jak są spopielone...
na logikę wydaje mi się, że to organiczne i "drobne" więc nie ma przeszkód żeby dorzucić do kompostownika, ale trochę zgłupiałam

Możesz dorzucić albo kompostować osobno np w worku foliowym i zużyć pod kwasoluby jeśli masz w ogrodzie. Albo rozrzucić od razu na rabacie z rodkami, hortensjami. Ja mam zimą wszystkie rabaty szczelnie przykryte gałązkamj świerkowymi jako ochronę m in przed gawronami, które mi dziubią wychodzące tulipany i jak już zbiorę te gałązki, to zostaje mj mnóstwo igliwia na rabatach. Mieszam je z ziemią pazurkami i za jakiś czas wszystko się ładnie rozłoży

Tu widać jak miałam grubo gałązek.
Takie wyblakłe straszyły do połowy marca.
Dopiero wtedy gawrony odlatują

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies