Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 20:44, 18 kwi 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Aniu, sasanka biedna, susza z ub.lata prawie ją wysuszyła. Dobrze, że chociaż zakwitła, może trochę nasion zbiorę. Czas odmłodzić, chyba 20 lat w jednym miejscu siedzi.
Pierwiosnki też jakieś skromne. Czyżby dopiero się rozkręcały?

Mam taki sam problem i sasankami i pierwiosnkami, ubiegłe suche lato i jesień wykończyły je, jedna biała sasanka całkowicie zniknęła
Ogród Cioci cz. 3 20:44, 18 kwi 2020

Do góry
W ogródku emerytki 20:44, 18 kwi 2020

Do góry
gogo napisał(a)
Wacku, ja zrobię to jutro, będę tak siać, żeby nie pikować

Wiem na pewno, że różę załatwił karczownik
Znalazłam korytarze, na szczęście nie biegną na posesję
A może już został złapany przez koty i po problemie.
Tak wyglądają dziury do korytarzy.

Niestety znam skutki działania karczownika. Na działce w lesie wyciął wszystkie jabłonie
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:42, 18 kwi 2020

Do góry
Dziś też zaczęliśmy podlewać, nie było innej rady

Mój ogrodowy pamiętnik 20:40, 18 kwi 2020

Do góry
Zielona siatka w końcu ściągnięta dzisiaj. Tuje dostały wreszcie słońca. Trawnik jak widać wyleniały i podeschnięty. Podlany dzisiaj chociaż trochę.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:39, 18 kwi 2020

Do góry
Haniu ale to rozwija się w ekspresowym tempie pomimo przymrozków w nocy

Hortensjowo 20:39, 18 kwi 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Jak już rozrabiam to na całego

Czy nie mogłabyś tej rabaty powiększyć? Problemem są cisy, które są nieproporcjonalnie duże w stosunku do wielkości rabaty. Niezależnie od nasadzeń będzie to zawsze kuleć, ze względu na brak odpowiednich proporcji. Dlatego masz taki problem z dobraniem odpowiednich roślin w to miejsce. Zwłaszcza, że to miejsce jest ważne, ze względu na widok na sąsiadów.

Mniej więcej takie powiększenie ułatwiłoby planowanie

Poza tym masz tam dziurę. W narożniku rośnie co prawda magnolia, ale pomiędzy cisami a magnolią brakuje czegoś wyższego.

Ok, skończyłam rozróbę i obiecuję już być grzeczna

Powiększenie rabaty niestety nie będzie możliwe, bo trawnik ma założone podlewanie. Więc się nie da. Już nie mówię o eMie i Jego chorobliwym zaangażowaniu w obronę trawnika.

O dziurze, o której piszesz, z drugiego zdjęcia, też już myślałam żeby zagospodarować wyższymi formami. Jak to ja, chciałam tam zmieścić 3 kolumnowe drzewa. Może buki. Zaraz Asia mnie skoryguje, hi, hi.
Długość tej rabaty to około 4,5 m.
Ogrodowo zakręcona. 20:35, 18 kwi 2020

Do góry
No dobra, przyznam się: ja to narysowałam już wczoraj, ale te rysunki mi się nie podobały i miałam nadzieję, że wyślę coś lepszego. Nie wymyśliłam.
Za to doszłam do wniosku, że to co na rysunku wygląda jak groch z kapustą, to w rzeczywistości będzie wyglądało lepiej. Jakby nie było - to ta rabata ma powierzchnię ok. 50 m2. Tego nie da się ogarnąć paroma krzaczkami
Pasy rozchodników czy seslerii mają po 50 cm szerokości, więc na dwa rzędy roślin.

Pierwsza wersja jest ze ścieżką poprowadzoną tak jak wczoraj narysowałam:

część pod żywopłotem jest dość wąska, a część pomiędzy ścieżką a trawnikiem szeroka, więc ją przedzieliłam dodatkowym żywopłotem (tak ok. 1,5m wysokości). Zrobi się bardziej... intymnie, a żywopłot powinien być na tyle niski, żeby z tarasu było widać, co jest za nim.
Ale myślę, że lepiej przesunąć ścieżkę na środek rabaty, wtedy będzie po 3m z każdej strony:

Zasadniczo trzymałam się roślin, o których mówiłaś (szałwie, rozchodniki, seslewie, miskany, hortensje), dodałam tylko gatunki bardziej cienioznośne (bergenie, hakone, jarzmianki).

Dałam też krzewy: w 1 wersji tawuły, w 2 - kaliny kilimanjaro. Ale w zasadzie myślę, że krzewów powinno być więcej - są mniej pracochłonne, co przy takiej powierzchni ma znaczenie.

Można krytykować do woli

Aaa (narysowałam też wersję bardziej minimalistyczną, która na rysunku lepiej wygląda, ale myślę że w rzeczywistości byłaby beznadziejna; nawet nie pokazuję)
Ptasi gaj 20:34, 18 kwi 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
Moj magnolka zmrozona. Nawet nie zdarzylam porzadnej fotki zrobic i po kwiatach. Bzom mroz chyba nie szkodzi.

Bzy tez czasami potrafią być zmrożone w zeszłym roku mi zmroziło. W tym roku mają dużo pąków, ale dmucham żebym chociaż raz doczekała pełnego kwitnienia o dzisiaj zrobiona fotka.

Mój ogrodowy pamiętnik 20:33, 18 kwi 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Ślicznie masz na tarasie. Donica też śliczna. Betonowa czy z tworzywa?
Fajny masz ten szpaler, powtarzam się, ale jestem fanką

Donica betonowa, dość ciężka.
Dzięki za szpaler . Też go lubię na swój sposób .
Teraz to restauracja dla bzyczków.

Osiedlowy ogródek 20:33, 18 kwi 2020

Do góry
Aż prosiłoby się wstawić za dużym bukszpanem jeszcze jedna tuję szmaragd, żeby były 3 (nieparzyście) ale chyba się nie zmieści bo tam zaraz za jest chodnik. eM twierdzi, że przecież są 3 tuje, licząc z żółtą, te eMy
Mam do dyspozycji 3 kulki tujowe na pniu, czy tam pasuje np jedna?

Moje tujki, bez zapożyczonego krajobrazu.
Zapomniałam, że w tej luce rośnie duży Miskant Graciella, dać coś przed miskantem?

Ogród Cioci cz. 3 20:29, 18 kwi 2020

Do góry
Ogród Cioci cz. 3 20:27, 18 kwi 2020

Do góry
Ogród Cioci cz. 3 20:25, 18 kwi 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Małgosiu

Jak ty to wszystko robisz ładnie w domu, czysto wypielone w ogrodzie i jeszcze ubierasz się w ten sexi stroj. To trzeba mieć krzepe.
Uważaj na siebie licho nie śpi.

Pozdrawiam zdrowia zycze

Uważam kochana
Dzisiaj ogrodowanie
Rabata przed domem -raczkująca w ogrodzie 20:20, 18 kwi 2020

Do góry

Produkcja trwa
Ogród Tosi 20:17, 18 kwi 2020

Do góry
Bardzo ładne kompozycje, ogród bardzo zadbany. Robię aktualnie małe zmiany w ogrodzie i szukam inspiracji na forum bo niestety z głowy nie da rady, nie mam do tego daru . Nabyłem właśnie trzy trzmieliny na pniu i szukam trawy, którą mógłbym za nią posadzić. Chciałem rozplenice litlle bunny ale nie wiem czy nie będzie za mała. Trzmieliny mają około 140 cm. Mam pytanko co to za trawa koło Twoich trzmielin?

Drugie pytanko dotyczy tego zdjęcia

Jaką nazwę mają te fioletowe czy różowe kule ? Super są. Pozdrawiam
Sezon 2017 u Hanusi 20:17, 18 kwi 2020

Do góry
Aniu, sasanka biedna, susza z ub.lata prawie ją wysuszyła. Dobrze, że chociaż zakwitła, może trochę nasion zbiorę. Czas odmłodzić, chyba 20 lat w jednym miejscu siedzi.
Pierwiosnki też jakieś skromne. Czyżby dopiero się rozkręcały?

Osiedlowy ogródek 20:15, 18 kwi 2020

Do góry
Dziś ciąg dalszy mało widocznych tetrisów

Tuja szmaragd rosnąca pod modrzewiem, poszła na miejsce tujowej kulki na pniu. Doszła jako 6 do tujek rozrzuconych na rabacie słonecznej. Kulka też się przemieściła obok pissardi bo nie mam na nią pomysłu...
Pewnie Anitka kiwa głową, że sadzi się nie parzyście i jak ją tam zmieściłam ale myslę, że jest dobrze

Na jej miejce przyszła malutka Tuja 4 ever goldy, która rosła obok w cieniu i prawie wcale się nie wybarwiła na żółto

Na koniec podzieliliśmy Gracki i z dwóch mamy 4 sztuki trochę nas zasłonią od bloku

Jeszcze 3 Miskanty Morning Light muszą się gdzieś (gdzie?) przenieść bo są obok gracków
Ogród na balkonie 20:09, 18 kwi 2020

Do góry
Trochę zaniedbałem wątek... A teraz wzięło mnie na wspomnienia z zeszłego roku.

Doniczki stojące na dole. Moje wymyślone kompozycje: goździki, hebe 'Magic Summer' i wilczomlecz.

Nawet raz motyl przysiadł na kwiatku.

Okno kuchenne wychodzące na balkon, nasturcja większa i groszek pachnący.

Moja balkonowa kratka zmieniająca się z każdym miesiącem, brzoskwiniowa róża w towarzystwie fioletowych powojników.

No i pelargonie bluszczolistne w dwóch odcieniach różu.
Osiedlowy ogródek 19:56, 18 kwi 2020

Do góry
Wykulkowałam wrzośce. Jakoś kiepsko zakwitły w tym roku po jesiennej przeprowadzce, jeden padł na amen, drugi ledwo dycha, może da radę...

Teraz wykulkowane wrzośce po lewej, pasują do wykulkowanych tymianków po prawej

Wrzośce

Tymianki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies