Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 10:20, 17 wrz 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Rzeczywiście u Miki wygląda to pięknie może i u mnie doczekam się takiego efektu, fakt że elata jeszcze słabo rozrośnięta i rzadko posadzone, może jeszcze muszę poczekać, dzięki

Przy jakich rodkach je masz?

Ta trawa potrzebuje chyba sporo czasu zanim zacznie ładnie wyglądać, ale jak już się zaklimatyzuje to piękna jest.

Ma ją jeszcze na pewno Tess, AnaArt, Syla tylko w innych kompozycjach.
Lawendowy zawrót głowy 10:16, 17 wrz 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Miałas nosa do tych trawiszczy , ja nie wiedzialam ze takie wielkie rozplenice sa

Zaraz szukam o tym powojniku, ja myslalam ze mu sie zaru z nieba tak porobiło..... U sasiadki jest tak samo caly brazowy i jeden kwiat.

Z Sebkiem termin musimy ustalic to dawno bylo .....jak gadalismy widzisz zapomnialam ze czas bylby gosci przyjmowac a pogoda sprzyja )))

Nie chcę Cię martwić ale to będzie raczej choróbsko, ja co prawda w swojej osobistej przygodzie ogrodowej jeszcze powojników nie miałam, ale w ogrodzie mojej Mamy były i uwiąd to był odwieczny problem, kilka lat walki a na koniec i tak 2 padły.
Przydałyby mi się między różami, ale pamiętam te przeprawy z nimi i trochę się boję.

Uschnięte liście poobrywaj, utnij zaschnięte pędy jeśli są i najlepiej spal, albo wywal do kosza, nawet jeśli to by miało oznaczać, że zostanie Ci taki łysolek.

Dziś jest cudnie, lecę do ogródka
Ogród wyrozumiały 10:10, 17 wrz 2015

Do góry
Lawenda jako obwódka to lepszy pomysł, byłoby pięknie.
Iza te róze tak szybko rosną, że już w przyszłym roku nie będzie ziemi widać, mi się wydaje, że nawet jakbyś kilka mniej posadziła to też będzie dobrze.

A nie wydaje Ci się, że dobrze by było dać tam coś co sprawi, że ta rabata nie będzie taka płaska?

Jakieś drzewko na nóżce, jakiś stożek?
Pokażesz to miejsce z dalszej perspektywy jeszcze?
Lawendowy zawrót głowy 10:06, 17 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
fiu fiu ale piękności!

Miskanty jednak rozplenicami się okazały? Jola może to Viridescens ona dorasta do 100 cm a z kwiatami nawet do 140 cm.
Kupiłam je ale porównywanie byłoby trudne bo moje małe jeszcze, choć kwitną.

Jola a dobrze widzę, że powojnik ma dużo brązowych listków?
Może to uwiąd - trzeba by było działać, ktoś kiedyś pisał o domowej roboty specyfiku na bazie czosnku, ale gdzie to było to nie wiem, spróbuję poszukać.

Dobrze pamiętam, że dziś Sebka gościsz?

Miałas nosa do tych trawiszczy , ja nie wiedzialam ze takie wielkie rozplenice sa

Zaraz szukam o tym powojniku, ja myslalam ze mu sie zaru z nieba tak porobiło..... U sasiadki jest tak samo caly brazowy i jeden kwiat.

Z Sebkiem termin musimy ustalic to dawno bylo .....jak gadalismy widzisz zapomnialam ze czas bylby gosci przyjmowac a pogoda sprzyja )))
Lawendowy zawrót głowy 10:04, 17 wrz 2015

Do góry
O i już odnalazłam więc proszę:

Przepis na uwiąd powojników stosowany na wiosnę (ale można też o dowolnej porze roku, byle nie w upał) - podawała Alinak

"Powojniki możesz w marcu podlać jednorazowo miksturą z nadmanganianu potasu i czosnku.
Przepis na wiadro 8l. wody: rozpuść 7 - 8 tabletek nadmanganianu potasu (takiego do kapania dzieci) i pałę czosnku.
Czosnek przecisnąć przez praskę tabletki rozpuścić - wszystko dobrze zmieszać, podlewać wieczorem, nie na słońcu."

Lawendowy zawrót głowy 09:58, 17 wrz 2015

Do góry
fiu fiu ale piękności!

Miskanty jednak rozplenicami się okazały? Jola może to Viridescens ona dorasta do 100 cm a z kwiatami nawet do 140 cm.
Kupiłam je ale porównywanie byłoby trudne bo moje małe jeszcze, choć kwitną.

Jola a dobrze widzę, że powojnik ma dużo brązowych listków?
Może to uwiąd - trzeba by było działać, ktoś kiedyś pisał o domowej roboty specyfiku na bazie czosnku, ale gdzie to było to nie wiem, spróbuję poszukać.

Dobrze pamiętam, że dziś Sebka gościsz?
Tu ma być ogród :) 23:16, 16 wrz 2015

Do góry
magdziam napisał(a)

trawnik odrzył, wlaśnie skosiłam go pierwszy raz po tych strasznych upałach, jest jeszcze kilka placków z sucha trawą. Co do wizyt w klinice w K-cach to zeczywiscie sprawnie to idzie, nie trzeba czekac w kolejkach, ale i tach caly dzien rozbity. pozdrawiam

Widziałam fotki, jest już całkiem przyzwoity, jednak trawa to jest niezniszczalna.

Odkąd się wrzesień zaczął to coraz więcej mam takich rozbitych dni, wakacje się skończyły, na nowo trzeba się zorganizować i ogarnąć wszystko logistycznie.
Tu ma być ogród :) 23:14, 16 wrz 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
Musze sprostować u Ciebie również. Limki u mnie mniejsza odległość niż metr - niestety, więcej vanilki. Włączył mi się plan przeniesienia aby dać większy odstep.

Dziękuję za trafną uwagę. Masz bystre oko a Ja za to mam robotę

Nie ma ich tam dużo więc szybko poleci, zawsze to lepiej i prościej wprowadzać poprawki jak rośliny mniejsze.
Tu ma być ogród :) 23:11, 16 wrz 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Edytko czyli walka z nornica , sadzenie cebul i widze jeszcze u Ciebie wyjazd na plantacje sie kroi ()

Zgadza się, ale to wszystko trochę się rozłoży w czasie, a z cebulowymi nie bedę się spieszyć, w zeszłym roku sadziłam w listopadzie i było ok, teraz wg mnie jeszcze trochę za wcześnie.
Tu ma być ogród :) 23:09, 16 wrz 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

może to właśnie kule świadczą o sukcesie, ja oo prostu posadziłam rodki w szpalerze a przed nimi elatę i wygląda jakby brakowało kropki nad i masz jakąś inspirację z tym połączeniem albo ktoś z forum tak ma?
zdjęc raczej w tym miejscu nie robię bo nie wygląda a dosadzenie elaty do rh doradzila Toszka więc musi być jakiś sposób na nie

Wydaje mi się właśnie, że ciemna zieleń liści RH i seledynek Elaty ładnie się bedą komponować.
U Milki jest coś takiego:

Mały ogród Kasi 22:31, 16 wrz 2015

Do góry
Ale Ci fajnie, bardzo bym chciała być na Twoim miejscu i zobaczyc ogród Marzenki
Ogród wyrozumiały 20:36, 16 wrz 2015

Do góry
Witaj Lindsay80,u Ciebie to już tak pięknie,że mmmm błogo się robi.
Tak, jeszcze doczytałam o tych różach ,ze rosną do ok. metra (promień),więc chyba tylko je porozsuwam równo i same posadzę....?Chyba,że obwódkę z lawendy..
Ogród wyrozumiały 20:23, 16 wrz 2015

Do góry
Też bym się obawiała, że zasłonią lawendę.
Moja mama ma The Fairy ale na stromej skarpie to ciężko powiedzieć jak z ich wysokością, bo po prostu opadają sobie w dól.
Fajnie, że jesteś i jak widzę nowe zakupy to wiem, że lepiej się czujesz bo ze złym samopoczuciem to nawet na kupowanie nie ma chęci.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 20:11, 16 wrz 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

I jeszcze raz ta sama fotka na prośbę z podpisem.
Miscanthus sinensis ,,Morning Light".

Piękny jest ten ML jak kwitnie - moje sadzone późną wiosną podwoiły swoją wielkość ale na kwitnienie to pewnie nie ma co liczyć w pierwszym roku prawda?
A czy teraz mogłabym je przekroić na pół i zrobić sobie więcej sadzonek?
Tu ma być ogród :) 19:23, 16 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Cieszę się, że się przydało, ale jeszcze raz podkreślam, że te porady jeżówkowe nie mojego autorstwa ja tylko je tu przekleiłam - podziękowania należą się Marcie i Ani.

No to trochę mnie zmartwiłaś, że RH i Elaty nie wyglądają razem dobrze.
Jakoś nie widziałam u Ciebie takiej fotki, nakierujesz gdzie jej szukać?

Wstawię zdjęcia tej rabaty jak będzie kompletna, ale to jeszcze trochę potrwa bo potrzebuję na nią kule bukszpanowe.

może to właśnie kule świadczą o sukcesie, ja oo prostu posadziłam rodki w szpalerze a przed nimi elatę i wygląda jakby brakowało kropki nad i masz jakąś inspirację z tym połączeniem albo ktoś z forum tak ma?
zdjęc raczej w tym miejscu nie robię bo nie wygląda a dosadzenie elaty do rh doradzila Toszka więc musi być jakiś sposób na nie
Tu ma być ogród :) 15:11, 16 wrz 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Sposób na jeżówki kopiuje do siebie, niech się rozsiewa Fajne zakupy Ja też już sporo zachomikowałam.

Po kiego grzyba, za przeproszeniem, zmieniasz rabaty z miłorzębami? Są śliczne, brakuje tylko jakiś kwitnących łebków zza bukszpanów, moim skromnym zdaniem.

Kasia, zmiany muszą być bo obie rabaty mają być tak samo obsadzone a na tą chwilę na każdej jest co innego.
Nasadzenia były robione ubiegłej jesieni, zimą okazało się, że bukszpanowa obwódka cierpi od spadającego w rogu lukarny śniegu, więc musi zostać zastąpiona czymś innym.

Inne przypadkowe rośliny też musza się przesiedlić, licze na to, że zmiany wyjdą tym rabatom na lepsze.

Mały ogród Kasi 15:03, 16 wrz 2015

Do góry
no sama jestem ciekawa na co ostatecznie padł wybór bo propozycji padło tyle, że kręćka można dostać.

Przepis na jeżówki śmiało można kopiować, co najwyżej szkółkarze nie będą zadowoleni jak ogrodowiskowa społeczność sama sobie będzie jeżówki rozmażać
Trudny teren - dużo pracy! 14:45, 16 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Jeśli więcej niż 1 m to będzie ok, na zdjęciu to trochę inaczej wygląda.

A ta trawka to wydaje mi się, że Carex muskingumensis (turzyca palmowa) - jeśli by się to potwierdziło, to będziesz musiała kiedyś zrobić te koszyczki dużo wieksze, bo ona spora rośnie.

Musze sprostować. Limki mniejsza odległość niż metr - niestety i juz włączył mi się plan przeniesienia aby dać większy odstep.

Dziękuję za trafną uwagę. Masz bystre oko a Ja za to mam robotę
Tu ma być ogród :) 14:38, 16 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

My skończyliśmy rehabilitację 04.09 - nawet sprawnie to szło, jedynie te poranne wyjazdy były męczące.

To czekam aż będziesz miała troszkę więcej czasu i się umówimy

A jak tam Twój trawnik, odżył po tych deszczach?

trawnik odrzył, wlaśnie skosiłam go pierwszy raz po tych strasznych upałach, jest jeszcze kilka placków z sucha trawą. Co do wizyt w klinice w K-cach to zeczywiscie sprawnie to idzie, nie trzeba czekac w kolejkach, ale i tach caly dzien rozbity. pozdrawiam
Tu ma być ogród :) 14:27, 16 wrz 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
gdzie kule bedziesz kupowac, masz upatrzone?

ponoć na plantacji w Dolnośląskim, gdzie dotychczas dziewczyny jeździły w tym roku kul się nie dostanie, a ja prawie same kule potrzebuję.
Jest jeszcze jakaś mała plantacja w Świętokrzyskim i tam pewnie pojadę, ale nigdy tam jeszcze nie byłam, nie wiem co zastanę, także okaże się na miejscu czy wrócę z zielonym załadunkiem czy bez.

Ale deszcz musi solidnie polać żeby wyprawa w ogóle miała sens.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies