Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 10:20, 17 wrz 2015

Kuba napisał(a)
Rzeczywiście u Miki wygląda to pięknie może i u mnie doczekam się takiego efektu, fakt że elata jeszcze słabo rozrośnięta i rzadko posadzone, może jeszcze muszę poczekać, dzięki

Przy jakich rodkach je masz?

Ta trawa potrzebuje chyba sporo czasu zanim zacznie ładnie wyglądać, ale jak już się zaklimatyzuje to piękna jest.

Ma ją jeszcze na pewno Tess, AnaArt, Syla tylko w innych kompozycjach.
Kuba 10:55, 17 wrz 2015

lindsay80 napisał(a)

Przy jakich rodkach je masz?

Ta trawa potrzebuje chyba sporo czasu zanim zacznie ładnie wyglądać, ale jak już się zaklimatyzuje to piękna jest.

Ma ją jeszcze na pewno Tess, AnaArt, Syla tylko w innych kompozycjach.

Ja mam cunningham's white a Ty jakie planujesz?
lindsay80 10:57, 17 wrz 2015

te same, no to będziemy mogły kiedyś wymieniać się doświadczeniami.
Dajesz do tego zestawienia jakieś cebulowe, bo myślę co by tam dorzucić?
Kuba 11:04, 17 wrz 2015

Cebulę koniecznie
Myślałam o czarnych tulipanach bo podobały mi się czekoladowe kosmos w elacie u AnaArt, nie wiem czy uzyskamy podobny efekt ale chociaż spróbuję
lojalna_ 11:12, 17 wrz 2015

Fiu fiu jaki dizajn Wam sie dziewczyny rodzi
Toszka 11:33, 17 wrz 2015

Kuba napisał(a)

może to właśnie kule świadczą o sukcesie, ja oo prostu posadziłam rodki w szpalerze a przed nimi elatę i wygląda jakby brakowało kropki nad i masz jakąś inspirację z tym połączeniem albo ktoś z forum tak ma?
zdjęc raczej w tym miejscu nie robię bo nie wygląda a dosadzenie elaty do rh doradzila Toszka więc musi być jakiś sposób na nie

Carexom trzeba dać czasu na ukorzenienie się i wypuszczenie rozłogów. Drugi, trzeci sezon i można oceniać sprawę
Inna opcja pod rodki to liriope. W wersji kontrastowej variegata. Ale i do niego trzeba cierpliwości jak do np. konwalnika. W sumie to taki zielony, ew. zielony z paseczkami konwalnik. Tylko większy i ma większe kwiaty. Też fioletowe.
Kuba 12:08, 17 wrz 2015

Ale mi się elata sama w sobie bardzo podoba i na razie czekam na efekt, jak trzeba będzie to poszukam jeszcze dla nich coś do towarzystwa
lindsay80 12:17, 17 wrz 2015

Kuba napisał(a)
Cebulę koniecznie
Myślałam o czarnych tulipanach bo podobały mi się czekoladowe kosmos w elacie u AnaArt, nie wiem czy uzyskamy podobny efekt ale chociaż spróbuję

a ja z kolei dam białe cebulowe, będą i narcyzy Cheerfulness i tulipany (nie wiem jeszcze tylko czy wybiorę White Wings pomieszanie z Marylin czy niższą Casablance) - na razie nie kupiłam
lindsay80 12:21, 17 wrz 2015

Toszka napisał(a)

Carexom trzeba dać czasu na ukorzenienie się i wypuszczenie rozłogów. Drugi, trzeci sezon i można oceniać sprawę
Inna opcja pod rodki to liriope. W wersji kontrastowej variegata. Ale i do niego trzeba cierpliwości jak do np. konwalnika. W sumie to taki zielony, ew. zielony z paseczkami konwalnik. Tylko większy i ma większe kwiaty. Też fioletowe.

Toteż na razie im wybaczam, że są takie mizerne.

Liriope mi się podoba, ale z kolei ta niepewność co do zimowania, no i jeszcze jego niekontrolowany rozrost w różnych kierunkach - po zimie z 2 zostało mi jedno, przesadziłam w lepsze miejsce i potroiło swoją wielkość, ale odrosty popuszczało zupełnie nieragularnie, fajnie by było gdyby pozostało zwartą kępą, ale chyba to nie jest cecha tej rośliny.

Kuba 12:21, 17 wrz 2015

Biały też mi się tu widzi ja z kolei mam białe krokusy ...