Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Lawendowy zawrót głowy

Lawendowy zawrót głowy

deszczowymaj 09:36, 17 wrz 2015

lojalna_ napisał(a)

Wiesz mnie tez sie podoba....ciesze sie ze wpadlas )

Joluś,ja cały czas do Ciebie zaglądam tylko nie zawsze pozostawiam ślad
lojalna_ 09:49, 17 wrz 2015

deszczowymaj napisał(a)

Joluś,ja cały czas do Ciebie zaglądam tylko nie zawsze pozostawiam ślad

Ja dzieci Tobie w tym roku zajelam sie powazniej balkonem mojej mamy i to jest tez wielka frajda
lojalna_ 09:50, 17 wrz 2015

kreska napisał(a)
Jola ja tez się podpisuję pod dziewczynami, CUDNIE!!!!

Oj dziekuje bardzo, ciagle Cie podczytuje i sporo pracujesz i jak reszta dziewczyn namawiam Cie do zalozenia watku
deszczowymaj 09:55, 17 wrz 2015

lojalna_ napisał(a)

Ja dzieci Tobie w tym roku zajelam sie powazniej balkonem mojej mamy i to jest tez wielka frajda

Bardzo mi miło

mam nadzieję,że będzie można zobaczyć efekt prac ?
lindsay80 09:58, 17 wrz 2015

fiu fiu ale piękności!

Miskanty jednak rozplenicami się okazały? Jola może to Viridescens ona dorasta do 100 cm a z kwiatami nawet do 140 cm.
Kupiłam je ale porównywanie byłoby trudne bo moje małe jeszcze, choć kwitną.

Jola a dobrze widzę, że powojnik ma dużo brązowych listków?
Może to uwiąd - trzeba by było działać, ktoś kiedyś pisał o domowej roboty specyfiku na bazie czosnku, ale gdzie to było to nie wiem, spróbuję poszukać.

Dobrze pamiętam, że dziś Sebka gościsz?
lindsay80 10:04, 17 wrz 2015

O i już odnalazłam więc proszę:

Przepis na uwiąd powojników stosowany na wiosnę (ale można też o dowolnej porze roku, byle nie w upał) - podawała Alinak

"Powojniki możesz w marcu podlać jednorazowo miksturą z nadmanganianu potasu i czosnku.
Przepis na wiadro 8l. wody: rozpuść 7 - 8 tabletek nadmanganianu potasu (takiego do kapania dzieci) i pałę czosnku.
Czosnek przecisnąć przez praskę tabletki rozpuścić - wszystko dobrze zmieszać, podlewać wieczorem, nie na słońcu."

lojalna_ 10:06, 17 wrz 2015

lindsay80 napisał(a)
fiu fiu ale piękności!

Miskanty jednak rozplenicami się okazały? Jola może to Viridescens ona dorasta do 100 cm a z kwiatami nawet do 140 cm.
Kupiłam je ale porównywanie byłoby trudne bo moje małe jeszcze, choć kwitną.

Jola a dobrze widzę, że powojnik ma dużo brązowych listków?
Może to uwiąd - trzeba by było działać, ktoś kiedyś pisał o domowej roboty specyfiku na bazie czosnku, ale gdzie to było to nie wiem, spróbuję poszukać.

Dobrze pamiętam, że dziś Sebka gościsz?

Miałas nosa do tych trawiszczy , ja nie wiedzialam ze takie wielkie rozplenice sa

Zaraz szukam o tym powojniku, ja myslalam ze mu sie zaru z nieba tak porobiło..... U sasiadki jest tak samo caly brazowy i jeden kwiat.

Z Sebkiem termin musimy ustalic to dawno bylo .....jak gadalismy widzisz zapomnialam ze czas bylby gosci przyjmowac a pogoda sprzyja )))
lindsay80 10:16, 17 wrz 2015

lojalna_ napisał(a)

Miałas nosa do tych trawiszczy , ja nie wiedzialam ze takie wielkie rozplenice sa

Zaraz szukam o tym powojniku, ja myslalam ze mu sie zaru z nieba tak porobiło..... U sasiadki jest tak samo caly brazowy i jeden kwiat.

Z Sebkiem termin musimy ustalic to dawno bylo .....jak gadalismy widzisz zapomnialam ze czas bylby gosci przyjmowac a pogoda sprzyja )))

Nie chcę Cię martwić ale to będzie raczej choróbsko, ja co prawda w swojej osobistej przygodzie ogrodowej jeszcze powojników nie miałam, ale w ogrodzie mojej Mamy były i uwiąd to był odwieczny problem, kilka lat walki a na koniec i tak 2 padły.
Przydałyby mi się między różami, ale pamiętam te przeprawy z nimi i trochę się boję.

Uschnięte liście poobrywaj, utnij zaschnięte pędy jeśli są i najlepiej spal, albo wywal do kosza, nawet jeśli to by miało oznaczać, że zostanie Ci taki łysolek.

Dziś jest cudnie, lecę do ogródka
Milka 10:19, 17 wrz 2015

Śliczny ten kącik wypoczynkowy zachwycam się twoja lawendą, wszędzie bidy, a twoja taka zdrowa i dorodna.
lojalna_ 10:30, 17 wrz 2015

lindsay80 napisał(a)
O i już odnalazłam więc proszę:

Przepis na uwiąd powojników stosowany na wiosnę (ale można też o dowolnej porze roku, byle nie w upał) - podawała Alinak

"Powojniki możesz w marcu podlać jednorazowo miksturą z nadmanganianu potasu i czosnku.
Przepis na wiadro 8l. wody: rozpuść 7 - 8 tabletek nadmanganianu potasu (takiego do kapania dzieci) i pałę czosnku.
Czosnek przecisnąć przez praskę tabletki rozpuścić - wszystko dobrze zmieszać, podlewać wieczorem, nie na słońcu."

Przeczytalam tez ze Topsin moze byc , jak wroce wieczorem juz wywarow nie zrobie .....

Dzieki Edytko, ze czuwasz co ja bym bez Ciebie zrobila gupia ja )))))