Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:29, 13 kwi 2020

Do góry

Agatko pięknie to u Ciebie się zlewa. Magnolia gwiazdorzy. Jest piękna

Pozdrawiam wiosennie.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:28, 13 kwi 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)

Aha, Dorotko, znam ten Dursban. Okropna chemia, aż dusiła kiedyś gdy mąż polewał nią trawnik. Chyba pierwszy i ostatni raz to robił. Tam w lesie to nie będziemy lać chemii. Mąż dookoła rabatek jakieś blachy ma wkopać na 0,5 m w głąb ziemi. Ciekawe czy to wystarczy.
Miłego świętowania.
Dziękuję i nawzajem. Masz rację paskudnie to śmierdzi. Z kretami to trudna sprawa, ja z nimi toczę nierówną walkę wiele lat.

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 21:27, 13 kwi 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Dziewczyny zdjęcia z przed godziny. Burza,grad. Tulipany i czosnki zmasakrowane

o kuźwa!
Dwa ogrody 21:25, 13 kwi 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
Moze mi sie uda kupic, widzialam, ze jedna z moich ulubionych szkolek ja ma.
Wogole potrzebuje wiecej sasanek, pokochalam te kwiatki

Biale szafirki mi zginely i jeszcze tekie jasnoniebieskie mialam i tez nie widze. Tylko te zwykle mnoza sie na potege.
Ja pieke hleb taki z zakwasem (suchym z torebki) i drozdzami, latwy jest i zawsze sie udaje.

Izo, nasion zwykłych sasanek, a mam je w różnych odcieniach, mogę Ci nazbierać do bólu i wysłać. Białe szafirki to ubiegłoroczny nabytek kilkudziesięciu cebulek, sadziłam kępkami. Jasnoniebieskie trochę późniejsze są, dopiero będą kwitły, trochę słabiej w tym roku bo je przesadzałam.
Mam jednego różowego szafirka i nie chce się mnożyć, ale nie zanika oraz zielone, te jeszcze też nie wystartowały.
Tu różowy, sorry za jakość

Podwórkowa rehabilitacja 21:22, 13 kwi 2020

Do góry
Joku napisał(a)
Moje szachownice w tym roku dorodniejsze niż w ubiegłym. Ale raczej ich nie przybyło. Niemniej jednak cieszą. Miłe zaskoczenie bo się ich nie spodziewałam.

Te w przedogródku tak ale w kąciku wypoczynkowym ( zakup w 2015 50 sztuk) zostały tylko dwie kępki.
Takie są. Dobre i to
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 21:18, 13 kwi 2020

Do góry
Witaj Bożenko

Przepiękna ta Twoja królowa

Pozdrawiam

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 21:16, 13 kwi 2020

Do góry
Cześć, proszę o poradę co za choroba zaatakowała moje tuje Aurea Nana. Nie zaobserwowałam szkodników, igły o zmienionym kolorze są suche. Tuje mają ok. 10 lat, nieprzesadzane. Objawy zaobserwowałam na 2 z 3 szt.
Dwa ogrody 21:14, 13 kwi 2020

Do góry
GorAna napisał(a)
Mariolka, podziwiam Twoją biało niebieską rzeczkę, bardzo mi się podoba. Muszę dokupić moim niebieskim szafirkom białych kumpli
Czy u Was też taka susza jak u mnie?
Pozdrawiam poświątecznie

Aniu, masz dużo terenu, sadź . Mam je w różnych miejscach i jestem nimi oczarowana. Łagodna zima chyba sprzyjała dobremu ukorzenianiu się ich, bo czytałam różne opinie o ich fochach i marnych wschodach.
Susza okropna, młody podłamany.. kolejny rok w plecy może być. Spadło dziś 1mm , a następny opad przewidują w maju.
Na noc stulają płatki
Podwórkowa rehabilitacja 21:13, 13 kwi 2020

Do góry
ryska napisał(a)

Do tych Light and Dreamy doszły kolejne Purple Prince.
Purple Prince w ubiegłym roku próbowałam przesadzić, bo rosły na obecnym stipowisku.
Przy użyciu szpadla usunęłam zaledwie kilka cebul, kilka przekroiłam na pół (brr) i zrezygnowałam z dalszej dewastacji(poszły bardzo głęboko w głąb).
W tym roku kwitną ładnie te kępki, które nie udało mi się usunąć.
W 2017 roku sadziłam 16 sztuk w 5 kępkach. Widać, że się rozmnożyły.

Piękne tulipanki oby rozmnażały się dalej
Stipa szaleje po cięciu
Dwa ogrody 21:07, 13 kwi 2020

Do góry
Poziomka napisał(a)
Mariolu dzisiaj przy świątecznym śniadaniu towarzyszyła nam znajoma kurka z pisklakiem.
Pozdrawiam świątecznie Jasia

Jak cudownie było Cię dziś zobaczyć i mój ulubiony przedogródek, uroczy koszyk na furtce zapraszający dalej... Wiesz, że jestem nieustającą fanką Twojego ogrodu
A kurka to miłe wspomnienie

wczorajsza spóźniona kalina

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 21:06, 13 kwi 2020

Do góry
Dziewczyny zdjęcia z przed godziny. Burza,grad. Tulipany i czosnki zmasakrowane

W kamiennym kręgu od początku 20:57, 13 kwi 2020

Do góry
ryska napisał(a)
Raj dla oczu. Cudnie masz Aniu

Przyznaję się bez bicia, że i mnie cieszy ten barwne kalejdoskop. Narazie rozwija się powoli, ale już za momencik, będzie można dostać barwnego oczopląsu
Dwa ogrody 20:57, 13 kwi 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)

nie masz przypadkiem jakiegos nasionka dla mnie. Najepiej z opisem jak i kiedy wysiewac. Tak by mi pasowala roslina o takiej nazwie na muzyczna rabate (ktora tworzy sie narazie w mojej glowie i do ktorej zbieram juz roslinki. Mam juz dzwonek Sarastro wiec papageno by super tu pasowalo

Izo, z największą przyjemnością obdarowałabym Cię nasionkami tej sasanki, gdybym ją miała. Chyba trzeba będzie uśmiechnąć się do Agnieszki W. Nasionka wysiewamy zaraz po zbiorze. Jeśli wróci wszystko do normalnego stanu, może uda mi się jeszcze raz je kupić.
Sasanki tegoroczne o połowę mniejsze, obecna susza już dała się im we znaki.

Dwa ogrody 20:52, 13 kwi 2020

Do góry
Malgosik napisał(a)
Ładne kolorki u Ciebie. Hiacynty faktycznie dają fajne białe plamy.

Nie tylko hiacynty świecą bielą na rabatkach

Dwa ogrody 20:45, 13 kwi 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

Mariolko, daj jakieś fajne przepisy

Kasiu, najzwyklejszy chlebek na drożdżach z mąki pszennej. Daleko mi do zakwasu i takich wypieków, jakie pokazujecie

Dwa ogrody 20:42, 13 kwi 2020

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Mariolu, same śliczności u Ciebie Dekoracje świąteczne też są

Ps, sasanki z Twoich nasionek "papageno' zwiększyły się do 5, nawet może 6 krzaczków

Agnieszko, bardzo cieszę się, że udały Ci się wysiewy. Ja swoje papageno chyba straciłam, przynajmniej będą rosły u Ciebie.

Dekoracji świątecznych w tym roku żadnych nowych nie robiłam, ale w pewnym momencie pomyślałam, że nie zdołuje mnie to paskudztwo w moim własnym ogrodzie

Ogród wśród pól i wiatrów 20:39, 13 kwi 2020

Do góry
A ja się w końcu zmobilizowałam, by zrobić roztwór tymolu (RT). W efekcie połowę soboty (Wielkiej zresztą) spędziłam biegając po ogrodzie z opryskiwaczem. Opryskałam agresty, porzeczki, gruszki, jabłonie, winogrona i graby. W zamiarze mam jeszcze sporządzenie propanianu wapnia (PW). Może jutro mi się uda. Sama jestem ciekawa jak mi się te eko-metody sprawdzą.

Hortensjowo 20:37, 13 kwi 2020

Do góry
Dziewczyny, mam pytanie projektowe
Proszę tylko o szczere wypowiedzi, nawet gdyny dla gospodyni miały być przykre.
Chodzi o to miejsce tuż przy tarasie. Zaczęły mnie denerwować te trzmieliny, bo non stop pożarte i hortensja ogrodowa, która drugi rok z rzędu porządnie przemarzła i pewnie nie będzie kwitnąć.

Czy:
1) próbować podkrzesać trzmieliny i zrobić je niby na pniu a z boku dosadzić miskanty?
2) czy usunąć / przesadzić trzmieliny i posadzić miskanty?
3) czy eksmitować hortensję a na jej miejsce posadzić jakąś kalinę, małą magnolię, derenia, klonika lub inne małe drzewko do 3-4 m lub duży ażurowy krzew?
Co uważacie?
Dwa ogrody 20:31, 13 kwi 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Pięknie! I bardzo mądre słowa

pozdrawiam Mariolko!!!

Karolino, ja też ciepło pozdrawiam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies