Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 21:22, 13 kwi 2020

Joku napisał(a)
Moje szachownice w tym roku dorodniejsze niż w ubiegłym. Ale raczej ich nie przybyło. Niemniej jednak cieszą. Miłe zaskoczenie bo się ich nie spodziewałam.

Te w przedogródku tak ale w kąciku wypoczynkowym ( zakup w 2015 50 sztuk) zostały tylko dwie kępki.
Takie są. Dobre i to
ryska 21:30, 13 kwi 2020

GorAna napisał(a)
Ależ te szachownice delikatne, przepięknie się prezentują
U mnie też mróz zmroził liście tulipanom

Ładnie je opisałaś. Za tę delikatność je tak lubię
Dziś znów okrywałam hortensje ogrodowe, nowo posadzone ciemierniki, serduszka i te tulipany acuminata.
Pochowałam pelargonie i te mega donice z brugmansjami.
Słabo przechowały mi się dalie. Posadziłam je przed Świętami do gruntu.
Pewnie zgniją.
Twoje tulipany zachwycają
ryska 21:41, 13 kwi 2020

Agania napisał(a)

Piękne tulipanki oby rozmnażały się dalej
Stipa szaleje po cięciu

W szoku byłam jak się stipa szybko zbiera.
W przeciwieństwie do rozplenicy. Dodatkowo dziś po drobnym deszczu gdy okrywałam rośliny to zbierałam ślimaki, które w najlepsze objadały młode, ledwo widoczne przyrosty rozplenicy Hameln.

Tulipany mam przywiezione z Londynu.
Te które kupowałam u nas są tylko wspomnieniem.
Właśnie, piękne były, szkoda, że tylko jeden rok(maj 2016).

paniprzyroda 23:11, 13 kwi 2020

Acuminatą ( chyba to tak można odmienić) zachwycam się u Ciebie zawsze. Właśnie M. Don pokazywał swoje. Szachownice śliczne, foty cudowne, moje sprzed trzech lat znikły, nie kwitnąc w ogóle, za to mam trzy sztuki na krzyż z ubiegłorocznych, ale właśnie w doniczkach.
ryska 18:55, 15 kwi 2020

paniprzyroda napisał(a)
Acuminatą ( chyba to tak można odmienić) zachwycam się u Ciebie zawsze. Właśnie M. Don pokazywał swoje. Szachownice śliczne, foty cudowne, moje sprzed trzech lat znikły, nie kwitnąc w ogóle, za to mam trzy sztuki na krzyż z ubiegłorocznych, ale właśnie w doniczkach.

Widziałam W stipach i w ilościach bogatych. Widok nieziemski.

Szachownice perskie też masz?
U mnie kolejny rok same liście będą. Wydaje mi się, że te zalążki kwiatowe mogły zmarznąć.

Wysiałam tytoń ozdobny.
Pomidory mogłabym już do szklarni sadzić, gdyby nie te spadki temperatury w nocy.
Pomidory do gruntu mają dopiero przylistki. I to jest fajny plan, bo mam w miarę luźny parapet.
Groszki ozdobne w szklarni prawie wszystkie wyrosły. Mogłabym je już przesadzać do gruntu i do donic ale będą małe zmiany przy kąciku wypoczynkowym.
Susza potworna, powinnam codziennie podlewać rabaty.

Wspominki z 2018

paniprzyroda 21:40, 15 kwi 2020

Nie mam szachownic perskich.
Moje pomidorro też duże, właściwie powinnam je już do szklarni wynieść, może jutro, bo dzisiejszy dzień nie zachęcał do spacerów. Wysiewać już maciejkę?
KasiaBawaria 08:40, 16 kwi 2020

ryska napisał(a)

Do tych Light and Dreamy doszły kolejne Purple Prince.
Purple Prince w ubiegłym roku próbowałam przesadzić, bo rosły na obecnym stipowisku.
Przy użyciu szpadla usunęłam zaledwie kilka cebul, kilka przekroiłam na pół (brr) i zrezygnowałam z dalszej dewastacji(poszły bardzo głęboko w głąb).
W tym roku kwitną ładnie te kępki, które nie udało mi się usunąć.
W 2017 roku sadziłam 16 sztuk w 5 kępkach. Widać, że się rozmnożyły.

Te tulipany kwitna ci rok roku?
KasiaBawaria 08:42, 16 kwi 2020

ryska napisał(a)
Stipa po tygodniu od cięcia.
W donicach brugmansje. Wycięłam wszystkie pędy-znów eksperymenty.

Piekna ta twoja stipa. W jakiej ziemi ja posadzilas?
Anda 08:42, 16 kwi 2020

ryska napisał(a)

Te w przedogródku tak ale w kąciku wypoczynkowym ( zakup w 2015 50 sztuk) zostały tylko dwie kępki.
Takie są. Dobre i to

Sliczne są
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agania 08:49, 16 kwi 2020

Cudo szachownice