Rewelacyjny pomysł I te patery tak samo. Krzyś zdolniacha, talent ma jak mało ktoWąchałaś te cudne tulipany? Wiesz, ze często każda odmiana inaczej pachnie? U mnie jedne różowe pachniały świeżo obranymi orzechami włoskimi, zdziwiło mnie to mocno
I zobacz, jak długo te kwiatki trzymają Lubię niezapominajki, ale przy brunerach to mogą się schować
A wiesz, że u mnie każda odmiana ma inny odcień błękitu?!
MoDo
Moje liście na brzozie teraz tak wyglądają. Zmiana koloru postępuje. Wygląda to na chorobę grzybową, ale 100% pewności nie mam.
Nadzieja że MAZAN pomoże w tej kwestii...
Na szybko pokażę wam nad czym pracowaliśmy od soboty. Donice przy wejściu. Jeszcze mam do wsadzenia tu oczara na pniu - udało mi się dokupić drugą sztukę
Pierwsza część pergoli na leżankę. Miała być zwykła huśtawka ale będzie finalnie kanapa wisząca z poduchami do byczenia się
Cała pergola będzie obita listewkami tak jak mam na tarasie. Nie mogę się doczekać jak skończymy.
Zakochałam się w jej drewnie. Jest z dębu i jest absolutnie piękna.
1. Najpierw bym posadziła 3 szt.bordowej pęcherznicy, później rząd hortensji Vanille Fraise (5) z miskantem Variegatus.
2. Przebarwiająca się hortensja nawiązałaby kolorem do pęcherznicy. Przed tym nie wiem co. Po prostu jakiś rodzaj trzmieliny, np. Sunspot lub bordowa żurawka, lub rozchodniki różowe z jakimś brązowym carexem.
3. Przed pęcherznicą pociągnąć trzmielinę lub wsadzić rozplenicę z jasnymi kotkami. Na zakończenie rabaty z hortensjami dałabym 3x kolumnowo rosnącego cisa w kolorze żółtym, chyba Dawid idzie w żółte, ale to już najmniejszy problem wybrać odmianę.
Cześć.
Czy wiecie jaka to odmiana?
W tamtym roku rozmnożyłem tego przetacznika poprzez podział, po kwitnieniu.
Na chwilę obecną z ok 25 sadzonek tylko 4 ruszyły. Inne nie ale widzę że sadzonka się ukorzenia ponieważ rosną w doniczkach p9
Czy jeszcze coś z nich będzie?
W tym wielkim garze zioła maja się znakomicie i choć są w nim pewnie dopiero ze 2 tygodnie, to mam wrażenie, że troszkę się już rozrosły
w donicy balkonowej truskawki zwisające
herbata ze świeżej mięty i melisy. Smak nie do podrobienia .
W skrzynki też więcej ziół i niski pomidor. Na przedzie w środku werbena cytrynowa super do drinków
w niebieskiej donicy posadziłam groszek cukrowy dla Igi, bo lubi bardzo.
w tym starym wiadrze tez jest (jeszcze nie wylazł) groszek cukrowy i groszki pachnące.
a tu ukorzeniony bez koralowy.\Wsadziłam go do donicy, bo na rabacie zjadały go byliny i chłopina taki wciąż lichutki.
To prawda Gosiaczku, warzywnik cieszy nas ogromnie. Dziś gdybym zakładała ogród od nowa to i warzywnik byłby większy. To nadal jest dla mnie niesamowite, że mogę iść do niego i przynieść produkty na zupę, słatkę, herbatę, czy choćby drinka . A i w tym roku zadbałam o więcej kwiatów, bo oprócz kosmosów, nasturcji i aksamitek będą też nagietki .
Fasolka szparagowa już wzeszła, ale mam ją jeszcze w innej skrzyni i za garażem. Wysiewałam w odstępach, żeby dłużej się nią cieszyć
warzywa będą też we wiadrach i w donicach. To wiadro czeka na miniaturową cukinię, która jeszcze dorasta na parapecie .
tu niski pomidorek. Postawiłam tam pieniek, bo jak ulica pies przechodził, to Nuka latała przy bramie jak poparzona i wszystko tratowała. Tego nie staranuje.
szczypiorek kwitnie. Dziś trochę wylądowało w jajecznicy. Iga sama zrywała. Wie już gdzie co rośnie i wie co jest co
Taki zakątek zrobiłam w tamtym roku za skalniakiem.
Żwirowa ścieżka prowadzi pod rzywopłot z bzu, wewnątrz floksiki a za nimi jeszcze się miejscówka urabia, bo tam był dół i dałam tam mnóstwo gałęzi, ubije się to coś posadzę. Widac tam patyk a przy nim młoda magnolia.
Agata, dziękuję
Dziś udało mi się podjechać na działkę, z ciekawości zabrałam łopatkę, żeby bliżej się przyjrzeć jaki rodzaj gleby u mnie występuje. No ale momo że z wykształcenia jestem biologiem, nie umiem ocenić (na usprawiedliwienie powiem tylko że specjalizowałam się w zwierzętach )
Czy ktoś pokusił by się, żeby z grubsza powiedzieć co to, albo pokierować mnie gdzie to mogę ustalić?
Parę zdjęć, i zdjęcie u sąsiada ziemia z wykopu pod fundament
Zawsze myślałam że to glina, ale pewności nie mam.
No i zielsko znów wybujało, drzewka też rosną
Wstyd mi wstawiać takie zdjęcia, jak się naoglądam Waszych ogrodów