Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 08:52, 10 maj 2020

Kasya napisał(a)

Mało eleganckie bo chyba jednak za luźne ciasto wyszło
No baaardzo porządne ciabatki zrobiłaś Brawo

Ciasto jest luźne, baaardzo lużne . Tak że to jest kwestia ogarnięcia pracy z takim ciastem. Ja dodaję troszkę więcej mąki (340g) i zawsze daję pszenną chlebową. Ale jeśli mąka jest zawilgocona, co się niestety czasem zdarza, będzie chłonęła mniej płynu. Wtedy dosypuję jeszcze troszkę mąki, ale bardzo rzadko.
galgAsia 08:57, 10 maj 2020

Kasia_CS napisał(a)

Absolutnie mnie to nie dziwi! Świetne tło dla Twoich pięknych roślin

A ja nie wiem ile się cofnąć w Twoim wątku, bo być tu na bieżąco niemal nie sposób przy moim przysiadaniu do czytania forum z rzadkiego doskoku - to już nawet nie zwykły doskok jest..

Muszę poszukać pokrzyw! Mam gnojówkę ze skrzypu z zeszłego roku niezużytą, należałoby ją spożytkować, ale w sumie to nie wiem, czy na nią jest odpowiedni moment czy jednak na lato czekać?

Dobra, wracam do wątku co nieco nadrobić!
Kasia, po prostu obejrzyj zdjęcia i tyle.

Skrzyp to chyba rzeczywiście później. Kiedyś Polinka zrobiła rozpiskę, jakie gnojówki, do czego i kiedy robić. Teraz zdecydowanie pokrzywa i mniszek

Dzięki za pochwałę muru Człowiek coś robi i wydaje mu się, że dobrze, ale opinia bliźnich jeszcze go w tym mniemaniu utwierdza
Magara 10:13, 10 maj 2020

galgAsia napisał(a)
K
Może wyjdę na głupia i naiwną, ale wydawało mi się, że gminy finansują sterylizację kotów...

Tia, sterylizują, nawet uchwała jest stosowna...
Apetyczne tu się śniadanka serwuje, mus rozważyć zmianę godzin dyżurowania
Kasya 10:25, 10 maj 2020

galgAsia napisał(a)
No baaardzo porządne ciabatki zrobiłaś Brawo

Ciasto jest luźne, baaardzo lużne . Tak że to jest kwestia ogarnięcia pracy z takim ciastem. Ja dodaję troszkę więcej mąki (340g) i zawsze daję pszenną chlebową. Ale jeśli mąka jest zawilgocona, co się niestety czasem zdarza, będzie chłonęła mniej płynu. Wtedy dosypuję jeszcze troszkę mąki, ale bardzo rzadko.

Zrobiłam z maki na pizze bardzo smaczne wyszły
galgAsia 10:43, 10 maj 2020

Magara napisał(a)

Tia, sterylizują, nawet uchwała jest stosowna...
Apetyczne tu się śniadanka serwuje, mus rozważyć zmianę godzin dyżurowania
Grafik zawsze można renegocjować
A pyszności upiec na kolację...
galgAsia 10:45, 10 maj 2020

Kasya napisał(a)

Zrobiłam z maki na pizze bardzo smaczne wyszły
No to wszystko jasne - na pizzę mąka 00, pszenna chlebowa 750 . Zupełnie inna gramatura. Ciasto musiało być luźniutkie
Ale najważniejsze, że wyszło i było pysznie
greg66 10:54, 10 maj 2020

Mnie też brunera zaskoczyła tym bardziej z ew zeszłym roku kupowałem już po przekwitnieniu i nie spodziewałem się takiej obfitości kwiecia w tym roku a do tego takiego zgrabnego
eVka 12:00, 10 maj 2020

Asiu przybiegłam do Ciebie ratować na kszoany a tu pogaduchy o wódce, chlebie, no pięknie pięknie. A jaki Ty masz ogród wiosenny, no cudo jak malowane! Ja chce kokoryczki, powiedz, one muszę mieć dużo wilgoci? Mam cieniste miejsce ale niestety pod drzewami więc suchawe.

Mur w kolorze szarości wymiata, ja swoje brązowe panele drewniane chyba przemaluje i nie wiem czy na biało czy właśnie na szaro... Hmm

No. Dobra a co do pryskania Lepinoxem, ja pryskam wiosną w kwietniu jak tylko zobaczę pierwsze oznaki ćmy czyli mini gąsieniczki. One powinny po porządnym oprysku paść, zasuszyć się w czarne trupki tak po ok. 3 dniach. Jeśli jakieś żyją to oznacza że za słabo opryskałaś i musisz powtórzyć jak najszybciej. To ni jest chemia toksyczna więc buksom nic się nie stanie.
Gosiek33 16:14, 10 maj 2020

taka sesja fotograficzna mi się marzy, sójka żabkę upolowała?

znakomity efekt z pomalowaną ścianą, dobry kolor wybrałaś

jarzmianka kwitnie, u mnie też jedną dziś przydybałam

tyle kwiecia i jeszcze żurawka kwitnie

galgAsia 19:04, 10 maj 2020

greg66 napisał(a)
Mnie też brunera zaskoczyła tym bardziej z ew zeszłym roku kupowałem już po przekwitnieniu i nie spodziewałem się takiej obfitości kwiecia w tym roku a do tego takiego zgrabnego
I zobacz, jak długo te kwiatki trzymają Lubię niezapominajki, ale przy brunerach to mogą się schować
A wiesz, że u mnie każda odmiana ma inny odcień błękitu?!