Dzień dobry, bardzo proszę o radę. Czy przebarwienia na liściach brzozy doorenbos widoczne na zdjęciu to normalne o tej porze roku? Czy powinnam się martwić? Będę bardzo wdzięczna za pomoc
ToDo
Dziękuję za Twój post. Liście na mojej brzozie doorenbos są identyczne ja te zamieszczone przez Ciebie. Przeglądałam właśnie forum z nadzieją że znajdę jakieś info na temat tego co jest na moich liściach.
Pozostaje nadzieja że Ktoś się wypowie...
Mazan HELP!
POZDRAWIAM
Aneta_M
ja już cały internet przefiltrowałam i nigdzie nie znalazłam podobnych zmian. Prośbę o pomoc napisałam w kilku miejscach, ale jak na razie cisza. Jesteś drugą osobą która napisała, że liście na jej brzozach wyglądają tak samo. Może jestem naiwna, ale ciagle mam nadzieję, że to normalne o tej porze roku.
Podpinam się do Twojej prośby
Nie wiem co jest lepsze? Świadomość czyhających zagrożeń, czy słodka niewiedza? Szukając informacji o zmianach na liściach, znalazłam Wasze dyskusje o szkodnikami niszczących pnie. I to mnie przeraziło, ponieważ znalazłam również na swoich drzewach zmiany sugerujące chorobę. Błagam o pomoc! Mam trzy doorenbosy i są to moje oczka w głowie. Mam nadzieję, że usłyszę od Was radę jak im pomóc a nie wyrok: wycinka
MoDo
Moje liście na brzozie teraz tak wyglądają. Zmiana koloru postępuje. Wygląda to na chorobę grzybową, ale 100% pewności nie mam.
Nadzieja że MAZAN pomoże w tej kwestii...
Jejku, co za hałasy. Nawet w izolatce słychać.
Na pniach 'rządzi' ogłodek, na liściach rdza brzozy.
Na marginesie - każda choroba ma swoje fazy rozwojowe, a początkowych nie znajdziecie w sieci lecz te najbardziej widoczne. Pojawiła się nieco wcześniej gdyż nie było zimy czyli "hamulca". O rdzy już tu co roku pisałem.
Witaj Mazan,
Ponieważ z nadzieją na odpowiedź zaglądam tu codziennie dziękuję bardzo za odpowiedź.
Mam Amistar i TOPSIN... Może być?
Inne takie jak Gwarant, czy Mirage ciężko zdobyć użytkownikom nieprofesjonalnym...
Pozdrawiam
Aneta
Bardzo dziękuję za informacje. Rdza na liściach to jak widzę mniejszy problem, ale ten ogłodek! Ze wcześniejszych informacji wyczytałam, że powinnam wyciąć drzewa i spalić! Mazan bardzo proszę potwierdź te informacje. Nie ma dla nich ratunku? Moje serce krwawi. Brzozy rosną u mnie 4 lata, takie ukochane.