Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:21, 05 sie 2021

Do góry
Rysunek jest mały a napisy są napisane bardzo niewyraźnie, popraw ten rysunek i zrób lepsze (czytelne) opisy. Nie da się pomóc obecnie.

Pomoc w wyborze

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=%C5%BCywop%C5%82oty
Rośliny przypominające egzotyczne, które utrzymają się w polskich warunkach 07:09, 05 sie 2021

Do góry
Phormium mi zimowało i fatsja, ale w tym roku wymarzło wszystko.
Trytoma groniasta zimuje.
Krokosmia zimuje.
Alstremeria nie wiem.
Lilie zimują.
Dalie, mieczyki, kanny - do wykopania na zimę.
Begonia Red Dragon (jednoroczna).
Kleome - jednoroczna z rozsady

Niejasne jest, czy wyłącznie mają być zamienniki przypominające egzotyczne, ale zimujące w Polsce?
Czy autentycznie - egzotyczne? Pewnie i takie i takie.

Poczytaj i pooglądaj zdjęcia https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/407-modna-rabata-w-ognistych-barwach

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:40, 04 sie 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Konewka super się wpisała

Super, to wymarzone dla niej tło ogrodowe
Cieszę się też że namówiłaś mnie na ognistą na froncie, bardzo żywa jest i przykuwa wzrok
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:58, 03 sie 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nom, nie ma, ich zdobycie było dla mnie cudem

W ogrodach angielskich najpiękniejsze widziałam w Rodmarton Manor.

A mi przypominają klimat wioski Bilbo Bagginsa z Władcy Pierścienia
Może nie trafione ale ten mech mi na myśl przywołał tamte sceny i tą naturalność.
Nie zmienia to faktu, że Wasz ogród jest równie wspaniały i być może kiedyś sceny filmu również w nim nakręcą, kto to wie
Mata przeciw chwastom 23:53, 02 sie 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fleszu, bardzo dobry sposób, pokazywałam to w artykule https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/553-sciolkowanie-skoszona-trawa-i-tektura

jednak moja rada jest taka, aby zrobić to estetyczniej, teraz jest nie zachęcająco i brzydko to wygląda a może być ładniej. Tektury nie powinno być widać i trawę wyrównaj aby było ładnie.

Przysypałem to korą tylko musiałem poczekać, aż świeża trawa uschnie i zacznie się kompostować.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:26, 02 sie 2021

Do góry
Konewka super się wpisała
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:22, 02 sie 2021

Do góry
Siatka jest za głęboko, zdecydowanie za głęboko, a co to jest nie wiem, bo nie wiem nawet jakiej wielkości jest ten ślad Na żywo byłoby łatwiej.

U mnie mam takie ślady - identyczne, na rabacie, kopca nie kopie, a ślady są takie same i wiem że to jest kret bo za płotem mam kopce. Kopca nie może wykopać bo głębiej jest siatka więc idzie pod powierzchnią a głębiej nie może.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:19, 02 sie 2021

Do góry
Tutaj nie ma złotego środka, temperatury są ekstremalne, nigdy takich nie było więc nie ma na to rozwiązania.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:48, 31 lip 2021

Do góry
Możliwe że młode siewki często zraszane "ugotowały się" podczas upału. Woda+ słońce i temp. mogło to spowodować takie objawy.
Plamy na trawniku 22:47, 31 lip 2021

Do góry
Niestety bez zdjęć porada jest niemożliwa.
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:45, 31 lip 2021

Do góry
Na jakiej głabokości masz siatkę? Jeśli za głęboko - kret chodzi nad siatką
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:36, 31 lip 2021

Do góry
Prawie wylewał (jeziorko znaczy się), prawie się przelewało.
Teraz opadła, droga nam się zapadała. Naprawiona.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:26, 31 lip 2021

Do góry
Michał wpisze w tym tygodniu. Ja bym chciała tylko w niedzielę, ale nie mam większości
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:22, 31 lip 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

O dosiewce to dopiero pomyśl, jak wzejdzie trawa i będzie po 3 koszeniu, wtedy będzie widać czy w ogóle jest potrzebna.

1. Teraz niczym nie nawozić, teraz podlewać i modlić się żeby ulewy nie było i żeby trawa wzeszła
2. Teraz skrzypu nie zwalczycz, dopiero jak trawnik będzie miał co najmniej rok.
Skrzpu praktycznie żaden herbicyd nie bierze, wyrywać, może osłabną mu siły i pzrestanie rosnąć jak będziesz trawnik kosić.
Zapewne kret buszuje, trzeba było położyć siatkę p. kretom przed posianiem trawnika. Na żadne pytanie nie masz rozwiązania na teraz.

Trawa wzeszła i widać, że jest rzadko posiana.

Siatka na krety jest położona, więc napewno nie jest to kret... Bardziej myślałem, że jakaś nornica lub może turkuć podjadek...
Nawożenie, zasilanie trawnika 00:11, 31 lip 2021

Do góry
Mik napisał(a)
Witam. Mam kilka pytań odnośnie mojego trawnika.

1. Dałem nawóz na trawnik, wszędzie pięknie odżył oprócz miejsca gdzie często sie chodzi. Tam nadal trawa jest żółta chociaż lepsza niż byłą ale nadal jakby wysuszona. Jest na to jakiś sposób czy po prostu nie chodzić po niej?

2. Czy wertykulacje oraz areacje wykonuje się raz do roku czy można na wiosnę i na jesień?

3. Poleca ktoś fajny sprawdzony siewnik do nawozu do ok 200m trawnika?

4. Przy dosianiu trawy jaką glebą ja najlepiej przykryć?

Nie chodzić, allbo zmieniać miejsca chodzenia, trawnik jest udeptany, ziemia zwięzła w tym miejscu, ubita, trawnik nie ma jak przyjmować wody
Wertykulacja jeseinna też jest pożądana

Siewnik ręczny, nie wózkowy
Ziemią do trawników
Nawożenie, zasilanie trawnika 00:09, 31 lip 2021

Do góry
czarny8x napisał(a)
Witam!
11 lipca wreszcie udało się zasiać trawnik.
Niestety źle obliczyłem ilość nasion i będę musiał dosiać.
Po ilu dniach mogę wykonać dosiewkę?

Czy trawnik nawozić? Jeśli tak, to czym? Przed dosiewką czy po dosiewce?

W tej świeżo wysianej trawie, pojawił się skrzyp.
Jak mogę się go skutecznie pozbyć?

W kilku miejscach widać jak coś buszuje pod powierzchnią ziemi. Widać kilka otworów, grubości palca przy tych korytarzach (wrzucam zdjęcia poglądowe).
Co to może być i jak z tym walczyć.

Z góry bardzo dziekuję za pomoc.

O dosiewce to dopiero pomyśl, jak wzejdzie trawa i będzie po 3 koszeniu, wtedy będzie widać czy w ogóle jest potrzebna.

1. Teraz niczym nie nawozić, teraz podlewać i modlić się żeby ulewy nie było i żeby trawa wzeszła
2. Teraz skrzypu nie zwalczycz, dopiero jak trawnik będzie miał co najmniej rok.
Skrzpu praktycznie żaden herbicyd nie bierze, wyrywać, może osłabną mu siły i pzrestanie rosnąć jak będziesz trawnik kosić.
Zapewne kret buszuje, trzeba było położyć siatkę p. kretom przed posianiem trawnika. Na żadne pytanie nie masz rozwiązania na teraz.
Żywopłot mieszany 00:05, 31 lip 2021

Do góry
Nie jestem zwolenniczką aż takiej różnorodności, bo teraz zastanów się, co i jak posadzić przed takim misz-maszem? Ja nie wiem. Wg mnie nietrafiony pomysł.
Chwasty w trawniku 00:01, 31 lip 2021

Do góry
Jednoliściennych Liści mają więcej niż jeden, chodzi o nazwę botaniczną.

Co to są "jednoliścienne'
link
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:13, 30 lip 2021

Do góry
Sadzę, nie mam czasu na zdjęcia Upał, leje się po nosie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies