no to i ja nadgoniłam, zeszytu trochę zapisałam i Twoje rabatki przemalowałam sobie ku pamięci , może cosik u mnie się przyda.
gratuluję 600
a planujesz gdzieś jeszcze róże czy Cie nie kręcą?
to fakt zimą szału nie bedzie. okno ma 4m szer, taras 6m, pergole myslałam dać tak 2,5m szer (od lewej strony tarasu)a na końcu altana ok 5m obsadzona oczywiście rabatami.
na spotkania mocno liczę
dzwoniałam do ciepłuchy mają te odmiany o których piszesz oprócz Album Novum, powiedz mie jeszcze proszę czy któraś z nich dłużej kwitnie?czy kierowac się juz tylko wyglądem kwiatka bo reszta cech jest podobna. mam wrażenie że Eskimo ma wieksze kwiaty ale Cunninghams White ma ich więcej na krzaczku, dobrze mi sie wydaje? poszukuję 4 jednakowych szt do przedogródka z białym kwiatem bo to strona północna i ta biel troche rozjasni to miejsce.
Album Novum osiaga większa wysokosc niz Cunninghams White , choc sa sprzedawane pod ta nazwą(Album Novum) dwa rodzaje , kwiaty takie same ale krzaki juz nie, jedne rosna szybko w górę a inne bardziej wszerz. Polecam też bardzo podobnego w kolorze Eskimo ale jego kwiaty są większe od Album Novum no i trudnego do dostania Peter Tigerstedt, który wraz z Cunninghams White kwitnie wczesniej niz inne.To są najbardziej wytrzymałe odmiany więc jesli je tylko prawidłowo posadzisz to bedą dobrze rosły.Myśle ze lepiej kupic wiosna równiez ze względu na duzo wiekszy wybór ale i na możliwosc przetrwania zimy która nie wiadomo jaka bedzie.
Bogdziu witaj wiem że Michałowi LOOzakowi polecałaś z białych rhododendronów m.in. odmianę cunningham's white lub album novum. ja właśnie poszukuje odmiany o białych kwiatach dla poczatkującej rododendroposiadaczki mam do Ciebie pytanie czy mogę je sadzić jeszcze teraz czy lepiej poczekać do wiosny?według zszp odmiany te różnią się siła wzrostu, czy mogłabyś powiedzieć mi jeszcze jakieś różnice?
pozdrawiam
Pawlus, kasia_w, Kuba, abiko, Ewik, Madzenka, lojalna, anna_t, elzbieta_g - dziękuję za ciepłe słowa - rankiem rzeczywiście fajnie to słońce operuje i zdjęcia wychodzą nieziemskie, nawet takiej amatorce jak ja
Słońce nadal co rano czaruje - codziennie obserwuję to jak wychodze do pracy - mam nadzieję ze poczeka na mnie do soboty
Lojanta, (spodobało mi się ) - miedzy brzózkami posadzone były czosnki Purple Sensation, ale je wykopaąłm w tym roku bo dosadzałam bukszpany - wsadzę je tam znów ale nie wiem co z tego wyjdzie bo mnóstwo cebulek sie porozmnażała i całych nie mam tylko takie ząbki, jak czosnek taki do jedzenia rozdzielamy...
Ja mówię pergola na to co ty mówisz altana
Ale tak czy inaczej ty pewnie będziesz pierwsza wiec będę podglądac
To co ty chcesz zrobic czyli pergola jako przejście tez mi sie podoba
ale wg mnie powinna to być minimalistyczna konstrukcja, jak najprostsza,
nie za gęsta, zostawione większe odstepy, taka wg mnie będzie miała nowoczesny charakter
Cieszę sie ze przekonalas sie do klonów
Ale popatrz jeszcze na jarząby np Flanrock lub Dodong
są bardzo ozdobne i zmieszczą sie wszędzie
dzięki za opinię Kasiu (?)
zajrzałam do ogrodu Agani, rzeczywiście klony robią wrażenie. Chyba zamienię katalpe na klon
pergola razem z altana na wiosnę, mam nadzieje że nie zmieni mi się wizja. Próbuje sobie wyobrazić taka dłuugą pergolę (ok 15m) na końcu altana. Taras będzie zadaszony żaglem i altana też a pomiędzy nimi pergola porośnięta roślinnością.
Zagladalas do ogrodu Agani ? Teraz tam królują klony..
Ja tez chciałam kiedyś katalpe ale Juz mi przeszło
To bardzo ładne drzewko ale do dużego ogrodu. Robi sie bardzo rozlozysta i późno startuje i zdarza jej sie przemarznac
Ambrowiec jest śliczny, klony tez, można wybrać kompaktowe, poza tym jablonki "rajskie" polecam i jarząby
I z niecierpliwioscią czekam na twoja pergole bo ja tez planuje podobna, ale może jeszcze za rok najpierw taras
Teraz, tymczasowo role pergoli pełni u mnie polokragly namiot ogrodowy