Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

anna_t 14:16, 05 lis 2015

Bogdziu witaj wiem że Michałowi LOOzakowi polecałaś z białych rhododendronów m.in. odmianę cunningham's white lub album novum. ja właśnie poszukuje odmiany o białych kwiatach dla poczatkującej rododendroposiadaczki mam do Ciebie pytanie czy mogę je sadzić jeszcze teraz czy lepiej poczekać do wiosny?według zszp odmiany te różnią się siła wzrostu, czy mogłabyś powiedzieć mi jeszcze jakieś różnice?
pozdrawiam
ryska 14:22, 05 lis 2015

Bogdzia napisał(a)

Kasiu dziękuje. Zapraszam na ławeczke pod złociste drzewa, znasz to miejsce.

Miłego dnia wszystkim życzę.

Ja nie znam osobiście ale wirtualnie kocham to miejsce a jesienią szczególnie. Również miłego dnia życzę
hanka_andrus 14:28, 05 lis 2015

O! Wstawiłaś moją ulubioną ławeczkę. Szczególnie teraz ona ma swój wdzięk, niepowtarzalny.

Byłam dziś z psem na spacerze w dębowo-grabowym lasku, Poszurałam i on też! Ale tak cudnie nie było, brak słoneczka, niestety,
Ale do buków też muszę się wybrać, może w sobotę, jak pogoda bardziej się nie zepsuje.

Pozdrawiam i życzę zdrowia.
sylwia_slomc... 14:30, 05 lis 2015

Bogdziu las iglasty nie dał by Ci tej feeri barw jesienią Mam pytanie jak ty sobie radzisz z taką masą liści potem, grabisz wszystko czy są miejsca gdzie zostawiasz?
Iwk4 15:24, 05 lis 2015

Musi być cudownie przechadzać się po takich zakątkach nie wychodząc z ogrodu.
Pozdrawiam Bogdziu.
Gabriela 16:23, 05 lis 2015

Kochana Ptasia Specjalistko!

Ledwo wróciłam dziś do domu i zerknęłam przez okno, poleciałam po aparat, bo oto na trawniku, długim, ostrym dziobem zielone "coś' w czerwonej czapce wydziobywało zawzięcie z dziury w ziemi inne, żywe zapewne "cosie".
Cóż to za ptak u nas się pojawił, Ty na pewno wiesz, więc proszę o identyfikację, w chwili wolnej.

Jak widać, jest całkiem dużym ptaszyskiem, myślałam z początku, że to papuga:

I to bystre spojrzenie

Bogdzia 17:04, 05 lis 2015

Gabriela napisał(a)
Kochana Ptasia Specjalistko!

Ledwo wróciłam dziś do domu i zerknęłam przez okno, poleciałam po aparat, bo oto na trawniku, długim, ostrym dziobem zielone "coś' w czerwonej czapce wydziobywało zawzięcie z dziury w ziemi inne, żywe zapewne "cosie".
Cóż to za ptak u nas się pojawił, Ty na pewno wiesz, więc proszę o identyfikację, w chwili wolnej.

Jak widać, jest całkiem dużym ptaszyskiem, myślałam z początku, że to papuga:

I to bystre spojrzenie

Wprawdzie Gabrysia wpisała sie ostatnia ale jakie piękne zdjecia zostawiła. Faktycznie porównanie z papugą jest jak najbardziej uprawnione przy takich kolorach. Gabrysiu to dziecioł zielony , przecydny. Gratuluje takich pięknych zdjęc.Najczęsciej mzna go zobaczyc własnie na ziemii bi żywi sie mrówkami , zima rozkopuje mrowiska a gdy brakuje mrówek może wyjadac pszczoły z ula. Jest ptakiem osiadłym wiec masz szanse jeszcze go zobaczyc. Grztuluję tych cudnych zdjęc i jakbys mogła to wstaw je do wątku o ptakich bo mało kto moze go zobaczyc w naturze mimo że niezbyt jest płochliwy ale pewnie ze wzgledu na sposób odżywiania niełatwo go spotkac. Miałas wiele szczęścia.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1561-poznajemy-ptaki?page=55
Bogdzia 17:07, 05 lis 2015

Nikita napisał(a)
Oj, jak tu jesiennie. Podglądam co słychać.
Buziaki zostawiam!

Niestety w ogrodzie coraz mniej jesiennie a coraz bardziej zimowo , liscie szybko opadają. U mnie nastrój prawie zimowy. Buziaki .
Bogdzia 17:15, 05 lis 2015

anna_t napisał(a)
Bogdziu witaj wiem że Michałowi LOOzakowi polecałaś z białych rhododendronów m.in. odmianę cunningham's white lub album novum. ja właśnie poszukuje odmiany o białych kwiatach dla poczatkującej rododendroposiadaczki mam do Ciebie pytanie czy mogę je sadzić jeszcze teraz czy lepiej poczekać do wiosny?według zszp odmiany te różnią się siła wzrostu, czy mogłabyś powiedzieć mi jeszcze jakieś różnice?
pozdrawiam

Album Novum osiaga większa wysokosc niz Cunninghams White , choc sa sprzedawane pod ta nazwą(Album Novum) dwa rodzaje , kwiaty takie same ale krzaki juz nie, jedne rosna szybko w górę a inne bardziej wszerz. Polecam też bardzo podobnego w kolorze Eskimo ale jego kwiaty są większe od Album Novum no i trudnego do dostania Peter Tigerstedt, który wraz z Cunninghams White kwitnie wczesniej niz inne.To są najbardziej wytrzymałe odmiany więc jesli je tylko prawidłowo posadzisz to bedą dobrze rosły.Myśle ze lepiej kupic wiosna równiez ze względu na duzo wiekszy wybór ale i na możliwosc przetrwania zimy która nie wiadomo jaka bedzie.
Bogdzia 17:18, 05 lis 2015

ryska napisał(a)

Ja nie znam osobiście ale wirtualnie kocham to miejsce a jesienią szczególnie. Również miłego dnia życzę

Cieszę sie ze sie to miejsce podoba bo to moje ulubione szczególnie w upały panuje tu miłutki chlodek.Dzięki za zyczenia milego dnia , niestety nie był dla mnie miły ale cóż , samo życie... Pozdrawiam serdecznie.