Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

agata19762 19:04, 05 lis 2015

Bożenko jak fajnie było posiedzieć na ławeczce...
u mnie co roku są takie zielone dzięcioły
Kindzia 20:26, 05 lis 2015

agata19762 napisał(a)
Bożenko jak fajnie było posiedzieć na ławeczce...
u mnie co roku są takie zielone dzięcioły

Ale szczęściary Ja pierwszy raz takie widziałam...na zdjęciach u Bogdzi!
anna_t 09:34, 06 lis 2015

Bogdzia napisał(a)

Album Novum osiaga większa wysokosc niz Cunninghams White , choc sa sprzedawane pod ta nazwą(Album Novum) dwa rodzaje , kwiaty takie same ale krzaki juz nie, jedne rosna szybko w górę a inne bardziej wszerz. Polecam też bardzo podobnego w kolorze Eskimo ale jego kwiaty są większe od Album Novum no i trudnego do dostania Peter Tigerstedt, który wraz z Cunninghams White kwitnie wczesniej niz inne.To są najbardziej wytrzymałe odmiany więc jesli je tylko prawidłowo posadzisz to bedą dobrze rosły.Myśle ze lepiej kupic wiosna równiez ze względu na duzo wiekszy wybór ale i na możliwosc przetrwania zimy która nie wiadomo jaka bedzie.

dzwoniałam do ciepłuchy mają te odmiany o których piszesz oprócz Album Novum, powiedz mie jeszcze proszę czy któraś z nich dłużej kwitnie?czy kierowac się juz tylko wyglądem kwiatka bo reszta cech jest podobna. mam wrażenie że Eskimo ma wieksze kwiaty ale Cunninghams White ma ich więcej na krzaczku, dobrze mi sie wydaje? poszukuję 4 jednakowych szt do przedogródka z białym kwiatem bo to strona północna i ta biel troche rozjasni to miejsce.
Ewa777 15:13, 06 lis 2015

Bogdzia napisał(a)

U mnie słonecznych dni w ciągu roku nie brakuje, gorzej z deszczowymi, chetnie wymienię połowe słonecznych na deszczowe.

To może machniom? U nas wczoraj mżawka, a dziś drobny deszcz Słońca ciągle brak
Margarete 16:03, 06 lis 2015

No to nie siedź jeszcze na forum jak nie możesz skoro na okulary za wczesnie...zmykaj, nie czytaj i nie odpisuj..

A tak naprawde to dodam że zatęskniłam za wami wszystkimi - łódxkimi i podłódzkimi ogrodniczkami, dawno sie nie widzielismy, brakuje mi tych spotkan ogrodowo-wyjazdowych i pogaduch, dlatego jak sie ogarne to zaraz jakies spotkanko wymysle, zajedziecie do mnie do domu, trudno, bez ogrodu ale za to w ciepełku i w miłym towarzystwie posiedzimy, pogadamy, posmiejemy sie..
Buziaki!
Bogdzia 19:09, 06 lis 2015

eee_taam napisał(a)

taki pożytek że tyle co do placków świątecznych się użyje ....a potem to pale tym w kominku

bardzo długo się żarzą ...nie spalaja się szybko...bo jak pierwszy raz wrzuciłam to myślałm że fru i po nich ...a jednak nie.....ognisko jak robimy to też dorzucam ziemniaki maja się w czym zrobić....ale to ostatni sezon darowanych orzechów ...orzecha juz tez nie ma

A koło Ciebie nie ma lasu żeby dla wiewiór te orzechy zostawiac zamiast palic? U mnie wiewióry kazdą ilosc zjedzą, ja też lubię i tak konkurujemy o nie.
Bogdzia 19:13, 06 lis 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Myślałam, że komuś ten ptak z klatki zwiał. Ale egzotyka!

Krokusy jesienne - nie mam, mus się poprawić.

Z tymi krokusami jesiennymi jest kłopot . Mnie zakwitł jeden z 10 posadzonych a w innym miejscu mam cała gromadkęi wcale nie kwitną , na wiosne wypuszczą liscie ale jesienią nie kwitna. Myslę że lepiej co innego posadzic niz znosic grymasy tych maluchów. Dzięcioły rzeczywiscie pięknie i jaskrawo ubarwione, kolory jak u papug, prześliczne.
Bogdzia 19:15, 06 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Czyli tak jak ja planuje u samej góry

Fajnie miec kawałek lasu na dzialce , terenu Ci nie brakuje wiec możesz spełniac takie marzenia ale jaki to las będzie? Posadz choc jednego buka , jego cień latem jest nie do zastąpienia.
Bogdzia 19:19, 06 lis 2015

ewsyg napisał(a)
Bożenko, ależ Ty masz wiedzę o ptakach. Ja się dopiero uczę, który jest który. Wstyd mi, że taka stara baba a ptaków nie zna. Dzisiaj dowiedziałam się jak kawka wygląda - chyba to kawka Ale mi wstyd

Pozdrawiam

Nie mam wcale tak dużej wiedzy , trochę wiem z własnych doswiadczeń z ptakami, trochę z ksiązek ale najlepiej się zapamiętuje wiadomosci jak sie w rzeczywistosci człowiek spotka z jakims ptakiem , o innych wiem bardzo mało.Byłam wczoraj u Ciebie i podziwiałam Twoja wiedze o jeżówkach, wspaniale je pokazujesz, tak więc kazda z nas ma wiedze z którą ma stycznosc i może sie nią dzielic z innymi i to jest fajne. Pozdrówka.
Bogdzia 19:20, 06 lis 2015

Kindzia napisał(a)
Posiedziałabym sobie w słoneczku na tej Twojej ławeczce w bajkowym otoczeniu...dziękuję za zaproszenie...wspomnienia wróciły

Moze będzie taka okazja żeby jeszcze sie spotkac na tej ławeczce.Zapraszam.