Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Skarpa przed domem 10:20, 11 kwi 2020

Do góry
Wczoraj pojawiły się nowe roślinki, dopełniają kolorkami

Planujemy obsypać skarpę korą. Obawiamy się jednak, że zsunie się ona. Może ktoś podpowie w jaki sposób zabezpieczyć się przed zsuwaniem kory ze skarp? Myślimy o większych kamieniach.
Mile widziane inspiracje
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:11, 11 kwi 2020

Do góry
Irenko Kasiu

Magnolia zaczyna
Ogród pod lasem 09:57, 11 kwi 2020

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Znalazłam fotkę, na dole widać pąka, taki cytrynek jest. Kwiat po rozwinięciu nie jest jadowicie żółty, tylko taki rozbielony, maślany.

Jest nadzieja, na razie jest bardzo podobny. Ale to nadal pączek.
Wzgórze chaosu 09:57, 11 kwi 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
A co tu będzie ?
Ja nie lubie sprzątania i u mnie to widać

Może nie lubisz, ale wcale tego u ciebie nie widać
A w dołkach będą tuje, ostatnia już przegroda. Krajobraz wokół coraz bardziej się zabudowuje, niestety...
Pamiętajcie o ogrodach 09:55, 11 kwi 2020

Do góry

Pamiętajcie o ogrodach 09:54, 11 kwi 2020

Do góry

Pamiętajcie o ogrodach 09:54, 11 kwi 2020

Do góry
Droga, wierzba sadzona wśród zielonej łąki,
Na której pierwsze jaskry żółcieją i mlecze.
Pośród wierzb po kamieniach wąska struga ciecze,
A pod niebem wysoko śpiewają skowronki.

Wśród tej łąki wilgotnej od porannej rosy,
Droga, ktorą co święto szli ludzie ze śpiewką,
Idzie sobie Pan Jezus, wpółnagi i bosy
Z wielkanocną w przebitej dłoni choragiewką.

Naprzeciw idzie chłopka. Ma kosy złociste,
Łowicka jej spódniczka i piękna zapaska.
Poznała Zbawiciela z świętego obrazka,
Upadła na kolana i krzyknęła: "Chryste!".

Bije głową o ziemię z serdeczną rozpaczą,
A Chrystus się pochylił nad klęczącym ciałem
I rzeknie: "Powiedz ludziom, niech więcej nie płaczą,
Dwa dni leżałem w grobie. I dziś zmartwychwstałem."

Jan Lechoń

Petunia/surfinia z nasion 09:52, 11 kwi 2020

Do góry
Jak wasze tegoroczne wysiewy? To moje petunie wysiewane w lutym.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:50, 11 kwi 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

Dzięki Gosieńko i wzajemności, zwłaszcza zdrowia i powrotu do normalności!
Osobiście wole spokojne, stabilne i przewidywalne wiatry niz takie tornada, ale nie zawsze dzieje się to co chemy. Ten rok też będzie pełen zawirowań, póki co pozytywnych ale z tornadem nigdy nie wiadomo jaki obierze kierunek...
Moja brzoskwinka

Dla tych kwiatków juz warto ja mieć
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:50, 11 kwi 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Cherokie Chief

Piękny!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:49, 11 kwi 2020

Do góry
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:46, 11 kwi 2020

Do góry
Mamy awarię wody po ostatnich mrozach i walczymy z naprawą, w sklepach hydr. ciężko coś kupić, wszędzie kolejki, brak towaru

Chłopaki na razie pomagają Witkowi i jest ta akcja przy okazji wykorzystania czasu oczekiwania na materiały.

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 09:42, 11 kwi 2020

Do góry
Cześć! Miło mi wszystkich poznać
W domu umiem zająć się kwiatami, ale w ogrodzie nie mam pojęcia co jest czym.. a przyszło mi zająć się ogrodem teściów. Jest już stary.. krzewy duże, drzewa też. A mi przyszło się z nimi zmierzyć. Zacznę więc od najpilniejszej rzeczy: rozpoznaniu roślinki której coś dolega patrząc po liściach. Co to za roślina?
Wzgórze chaosu 09:34, 11 kwi 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Iwonka chylę czoła, taka wiotka kobietka, a krzepa za dwóch. Faktycznie teraz dużo lepiej, brawo Kochana.

Kasia ja ze wszystkich prac w ogrodzie to chyba najbardziej lubię ten ciężki kaliber czyli przekopywanie, itp. Nie cierpię wymyślać co posadzić i sadzić też nie lubię. Za to pielęgnacja, sprzątanie... uwielbiam Czasu miałam teraz dużo to mnie poniosło Tu mam 18 dołków wykopanych, nawet nie widać, że aż tyle...
Wzgórze chaosu 09:32, 11 kwi 2020

Do góry
Milka napisał(a)

Oj kawał ciężkiej pracy. Dobra robota. Ja moje gazony zasłoniłam cisami, w końcu ich nie widać, a ich zadaniem było trzymać rabatę, zdało egzamin. W innym miejscu obsadziłam żagwinem, też coraz lepiej. Też ich nie cierpię, ale moje szare

Cisy w tym miejscu to byłoby marzenie. Taki pas dołem z bacatty zamiast tej trzmielinowej pstrokacizny... Przemyślę
Na razie wzięłam się za 8 dużych kul cisowych, które rosną ukryte na skarpie. Olśniło mnie, żeby wziąć je stamtąd w bardziej wyeksponowane miejsce a zamiast nich posadzić krzewy, które stworzyłby brakujące piętro pośrednie .
Ścięłam je mocno w kulę, każda ma ponad metr średnicy. Czytam, że nie mają dużego systemu korzeniowego. Będzie co robić, tylko nową miejscówkę trzeba wymyślić
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 09:30, 11 kwi 2020

Do góry
Z okazji Świąt Zmartwychwstania Pańskiego
Życzę Wam kochane,aby te Święta wniosły do Waszych serc,wiosenną radość i świeżość ,pogodę ducha,spokój,ciepło i nadzieję

Zakładanie trawnika na gruzie-gruzowisku 09:28, 11 kwi 2020

Do góry
Riot napisał(a)
Dzień dobry. Nie wiem czy zakładam wątek w dobrym miejscu, ale jestem zdesperowany i szukam fachowej porady. Nasz teren pod trawnik okazał się zarośniętym "gruzowiskiem". W skrócie, teren był w przeszłości równany czym popadnie i na głębokości 1m mamy przekrój gruzu, ziemi, jakiegoś miału powęglowego? itp. Po budowie domu, ziemię z wykopu rozplantowała z grubsza koparka i już wtedy nie wyglądało to dobrze, kawałki krawężników, cegły, beton, żwir. Mieliśmy jednak ambitny plan wygrabić kamienie i zasiać trawę, przecież wszyscy tak robili, ale okazało się to nierealne. Grabienie powoduje, że coraz to większe kamienie wychodzą spod spodu. Podobnie przy pracy taniej glebogryzarki. Przez rok wszystko zarosło chwastami, kłębkami trawy itp. Kosiłem jedynie kosą spalinową, jest nierówno. Doły i góry.
Zdjęcie poglądowe obecnego stanu

Nie stać nas obecnie na zlecenie tych prac profesjonalistom i chyba tez nie o to nam chodzi. Jedyne co nam przychodzi na myśl to zebrać teraz koparką z 20 cm górnej warstwy i kupić "normalnej" ziemi na uzupełnienie, co wiąże się z dużymi kosztami. Teren ma 400 m2. W okolicy oferują "ziemię pod trawnik" w cenie 30-45 zł/t
Nie potrzebujemy murawy jak na polu golfowym.
Jak to rozegrać z głową, aby nie ponosić niepotrzebnych kosztów, które nie przyniosą dobrych efektów?

Odpowiedź powyżej w postów z lat poprzednich.
Ogród z wilkiem zamkn. 09:24, 11 kwi 2020

Do góry
Basen rewelacja z tym podestem!

A pod magnolką to co kwitnie?
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 09:23, 11 kwi 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Bożenka, super metamorfoza i bardzo ładnie wyszła Ci ta nowa rabatka.
Też lubię te sobotnie prace

dzięki Helen rabatka powoli rośnie w siłę zakwitła magnolia ,troszkę biedniej niż zwykle ale przesadziłam ją w marcu ,i tak się cieszę że to przeżyła Dosadziłam krokusy i moje bidne Umbry kwitną

Wzgórze chaosu 09:22, 11 kwi 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja pierdziu cały ogród przegrzebałaś
Fajnie z gazonami teraz to wygląda bez tych górnych, ale czy anabelki.....przemyśl bo one dość wysokie rosną( przynajmniej u mnie) i mają tendencję do wykładania się, a jak sucho to im dolne liście wiszą smętnie. Tuje urosną, trzeba by pomyśleć o jeszcze dwóch piętrach na tym metrażu. Dałabym tam parzydła leśne przy tujach i przed nimi astry jesienne i paprocie...... masz tam wzdłuż budynku wrzosowisko potem rabatę bylinową. tu by nawiązało do bylin i do jesiennych wrzosów, astry są różnych wysokości i kolorów do wyboru do koloruJedynie na wczesna wiosnę trzeba by cos jeszcze dać.

Przegrzebałam okropnie, a im bardziej kopię tym więcej mam ochotę poprawić. Uwolnią nas to przestanę z łopatą biegać i może zacznie się sadzenie
Z piętrami masz rację, jedyny minus to brak miejsca na nie. Zmieszczą się hortensje i trzmieliny na dole. Wrzosowisko stoi pod znakiem zapytania, coraz więcej tam cienia. Parzydła podobają mi się bardzo, ale one chyba są jak funkie, z pierwszymi przymrozkami znikają. Mnie tam potrzeba bardziej stałej kompozycji, jak najwygodniejszej. Ładnie muszę posadzić tutaj...

To miejsce widzę z okien, parking nie jest aż tak ważny. Na razie to lekkie uporządkowanie przy gazonach mnie cieszy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies