Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podwórkowa rehabilitacja 20:01, 22 cze 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Mam Calamintha nepeta 'Triumphator' i kwiatuszki ma malutkie, wygląda jak chmurka gdy kwitnie. Kwitnie bardzo długo i owady ją też uwielbiają. Chyba za nektar, bo jest sterylna, więc pyłku nie daje. Dziwne trochę

Coś te owady wabi do nich
Zrobiłam zdjęcie porównawcze z kocimiętką tyle, że nie znam odmiany. Calamintha jakby nieco większa.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:54, 22 cze 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Cudowne miejsce .
Do raju daleko - u Ewy 19:52, 22 cze 2024

Do góry
Leonardo da Vinci

Widok ogólny na rabatę

Do raju daleko - u Ewy 19:51, 22 cze 2024

Do góry
Dereń kwiecisty Rainbow

Róże Heidi Klum

Bodziszek żałobny

Do raju daleko - u Ewy 19:47, 22 cze 2024

Do góry

Do raju daleko - u Ewy 19:45, 22 cze 2024

Do góry
Nadrabiam zaległości. Nie pokazałam Wam jak kwitły w tym roku moje piwonie.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:35, 22 cze 2024

Do góry
Piwonie z kłączy. Te które były ładne wyglądają tak

Ale kilka mam też takich które wypuściľy 1 listek. I tyle

Ropuszka miniaturka nas dziś odwiedziła

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 18:41, 22 cze 2024

Do góry
Dzień dobry
To mój pierwszy post i jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o ogrodnictwo, dlatego proszę o wyrozumiałość
Mam mały ogródek przy bloku mieszkalnym, 24m2 trawy, odebranym 2 lata temu od dewelopera.
Trawa z rolki, podłoże baardzo gliniaste i twarde.
Pada od kilku dni a mam problem z wbiciem się w glebę areatorem.
Mam kilka pytań:

1. czy po podziurkowaniu całego trawnika powinienem czymś te dziury zasypać?
Jeśli tak to czym? piaskiem? jakim? Czy mieszanką piasku i czegoś jeszcze? ile tego kupić na 24m trawnika?

2. czy to dziadostwo - areator - sie czymś ostrzy? Ta ziemia za rzadko wypada z niego, więcej wbijam tej kliny/ ziemi niżej, niż wypada.

3. Na widocznych zdjęciach są 2 placki ziemi. Tydzień temu wykopałem z nich koniczynę, uznałem że skoro tylko tyle jej mam to wykopuję. Tyle że trawę i koniczynę wyrzuciłem, przekopałem tą glinę wyrzucając większe kawałki, pozostałe się skruszyły, dosypałem ziemię do kwiatów (chyba niezbyt rozsądnie) i posiałem trawę - pierwsze kiełki już są, malusie na razie.
Trawę którą posiałem:
24garden mieszanka R-1 renowacyjna (nasiona + nawóz + nawóz stop mech)
skład:
Życica trwała - Lolium perenne): 60%
Kostrzewa czerwona - Festuca rubra): 25%
Kostrzewa trzcinowa - Festuca arundinacea): 10%
Kostrzewa szczeciniasta - Festuca arundinacea): 5%
Zostawić? czy przeorać na nowo i wsypać coś innego?

4. W tym roku zostawię w gruncie rzeczy trawnik taki jak jest.
W przyszłym chyba wezmę się za niego porządnie i założę nowy
Co najlepiej zrobić? Od czego zacząć?
Przekopać całość, wybrać trawę i glinę i dosypać nowej ziemi?
Jeśli tak to jakiej? Czy coś jeszcze?
Jakiego rzędu są to koszty jeśli chodzi o mój 24m trawnik?

Bardzo dziękuję za pomoc
pozdrawiam

Ogród prawie wymarzony … 18:41, 22 cze 2024

Do góry
I kilka lawend
I na końcu Wedding Piano

Pachnący różami, malowany bylinami 17:37, 22 cze 2024

Do góry
Ewciu, dla Twojego męża rajska jabłonka, kwitła wiosną przecudownie

Jak obejrzy, to napisz, wykasuję zdjęcia, chyba że nie przeszkadzają i mogą zostać u Ciebie.

A poza tym jestem ciekawa Twoich rewolucji, choć to musi zająć trochę czasu.
Problem z trawnikiem bardzo jasna trawa 17:34, 22 cze 2024

Do góry
4 dni od oprysku mocznikiem i widać trawa w coraz lepszej kondycji .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:27, 22 cze 2024

Do góry
Trojeść bulwiasta w stipie; LO

rabata zachodnia

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:21, 22 cze 2024

Do góry
Bardzo cieszą pierwsze zbiory w warzywniku, zwłaszcza, jeśli można je natychmiast skonsumować. Chwilowo tylko jako dodatki, ale wkrótce powinno być lepiej. Pesto z orzechów nerkowca, czosnku, natki pietruszki i oleju lnianego, czerwona cebulka w szaszłyku i gotowany bób.

Nocą coś popadało, popołudnie jest słoneczne i leniwe. Prawdziwie letnie klimaty.

Klon strzępiastokory na rondzie.

Bylinowe zakątki.
szałwia okręgowa Purple Rain, końcówka naparstnicy, róża Souvenir du dr Jamain; kiścień z Mary Rose w tle

Małymi krokami-Ogród Wioli 17:14, 22 cze 2024

Do góry
Śliczna ta nowa gaura Rosy Jane
Fajnie by było jakby zimę przetrwała ,a najlepiej się rozsiała

Po zakupie spróbowałam ukorzenić gaurę i wsadziłam przycięte szczytowe pędy do ziemi.
No i mam sukces ! 20 sadzonek mi się ukorzeniło

Zaraz wysadzę do gruntu

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 17:10, 22 cze 2024

Do góry
Opisałam się i mi wcięło post.
To jeszcze raz
Zrobiłam update okolicy ławeczki. Wykopałam zza domu potwora.

Podzieliłam na dwa i posadziłam w nogach ławki. Przy okazji ciut ławeczkę przesunęłam.

Dokupiłam kłosowca Blue Fortune którego posadziłam przed bukiem, za przywrotnikiem. A za kłosowcem rośnie jeszcze penstemon, który jest powtórzony po drugiej stronie ławeczki. Usunęłam siewki werbeny, przesadziłam jednego ciemiernika. Między kulki tujek dosadziłam pysznogłówkę Fireball, fajnie zza nich wyziera.

Za ławeczką jest trochę miejsca jeszcze, mogę wiosną lub jesienią coś tam dosadzić, może faktycznie Annabellki bo rozświetliły by ten kąt. Miscanty mogę jeszcze ciut przesadzić lub zostawić jednego.

Póki co potrzeba zmian została zaspokojona
A i hakonki wsadziłam pod ławeczkę, może będą rosły, a może nie. Przekonamy się.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:08, 22 cze 2024

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Haniu bujnie wszystko rośnie. Przetacznik Marietta przyciąga wzrok kolorkiem. A co do jarzmianek, to mam dwie sztuki, co kwitnąć nie chcą. Przesadzę je w końcu, to może się odobrażą,

One mi się wydają żelazne.

Marietta przyciąga jak magnes. Każdy odwiedzający ogród o nią pyta. Dla porównania ten różowy. Nie ma w sobie tego czegoś.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:02, 22 cze 2024

Do góry
Iwonka napisał(a)
Dziękuję za przepis na bułeczki, sposób ich skręcania jest rewelacyjny.
Będę dziś piekła, wreszcie nastał weekend "domowy". Uwielbiam świeży kardamon mielony w moździerzu.
Dam znać wieczorem co wyszło, ten skręt jest fajny

Haniu ja też się cieszę, że małe centrum ogrodowiskowe mamy w promieniu 100 km.
Rok 2017 był dla mnie jednym z najtrudniejszych. Wtedy przyszedł impuls do zalogowania na forum.
Tyle dobra urodziło się w tym czasie...
Ogrody nam pięknieją ale potencjał ludzki najpiękniejszy. Rozmowy o roślinach i życiu. Wsparcie w trudnych chwilach, wizyty pełne radości i śmiechu.

Hitem jest jedna z sytuacji, syn wychodzi do pracy na standardowe 8 godzin, ja siedzę z "forumką" i sobie gadamy.
Młody wraca po 22, my nadal pogrążone w rozmowie, skończyłyśmy chyba przed północą
Dla dzisiejszego "technologicznego" pokolenia jesteśmy trochę jak dinozaury

Wracając do ogrodu, podziwiam nowe dodatki, rzeźby są rewelacyjne!
Ciekawam ciurkadełka

Dla tych bułeczek warto poświęcić wolny czas. Są przepyszne. Kardamon lubię też jako dodatek do kawy.
Ogrody faktycznie nam pięknieją, co motywuje bardzo do kolejnych działań. Duszy rewolucjonistki nie mam, ale na miarę swoich możliwości staram się każdego roku coś tam zmodernizować.
Ciurkadełko jest takie zabawkowe, ale widać je z okna kuchennego i o dziwo spodobało się mężatemu. Był bardzo podekscytowany, kiedy zadziałało. Nie montowałam dyszy rozprowadzającej strumień wody szerzej, bo obawiałam się przypalenia sąsiadujących roślin.
Nie ma, tak jak u Judith i Mrokasi, patyczków centrujących dysze, ale mi to nie przeszkadza. jest raz tu, raz tam. Najważniejsze, że stabilnie trzyma się tafli wody. Dobrze napowietrza wodę. Działa nawet przy zachmurzeniu, Srumień wody jest wtedy mniejszy.

I z drugiej strony.

W moim małym ogródeczku II 16:45, 22 cze 2024

Do góry
Magleska napisał(a)
Dorotko
ja też zawsze zaglądam -czasem nie wiem co napisać ,oprócz tego ,że masz pięknie i lubię Twój ogród -więc często zaglądam po cichu ....
Dziękuję, że zaglądasz, szkoda, że o tym nie wiem. Na insta ktoś machnie serduszko i już wiadomo , kto zaglądał. Miło mi, że Ci się podoba mój ogród.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:43, 22 cze 2024

Do góry
Magara napisał(a)

Zdjęcia obejrzałam, nie widzę powodów do martwienia się brakiem kolorów i kwiecia w ogrodzie
Nie żebym Ci miejsca na maruderskiej kanapie żałowała oczywiście

A odnośnie sypania popiołem - kiedy to robisz konkretnie? Bo sezon palenia w kominku się ciut wydłuża - wychodzi na to, że tylko lipiec i sierpień bez przepaleń jest

Brakiem kwiecia będę się martwić w lipcu. Lato rozpoczęło się akuratnie, prawie tak jak zawsze. Jest kolorowo! Aczkolwiek nieco mniej bujnie niż przywykłam. To stwierdzenie faktu, a nie marudzenie.

U mnie sezon kominkowy rozpoczyna się zwykle po 15 października, ale wtedy na rabatach jeszcze sporo się dzieje. Podsypywanie popiołem stosuję zwykle od końca listopada do końca lutego. Nadmiary popiołu wysypuje do kompostownika.
Ogród prawie wymarzony … 16:37, 22 cze 2024

Do góry
Pamiętacie moje wygolone tuje?
Dałam pod nie lawendy a za nimi szałwię April night

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies