Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 15:43, 15 lut 2025

No i pada u mnie też. Wieje z północy więc od Tar go przywiało. Mech mech
Makao 07:50, 20 lut 2025

Odkryłam jak ratować rośliny w szklarni przed przymrozkami
Dwie warstwy agrowłókniny zimowej i cienki kocyk a pod tym całą noc paliły się dwa znicze. Na dworze w nocy -4 a w szklarni pod pierzynką +2.
Juzia 08:49, 20 lut 2025

Romantico miały
Hahahaha!
Makao 11:41, 20 lut 2025

Tak jakoś wyszło
Pod pierzynką nawet roślinom dobrze przy takich mrozach
TAR 12:48, 20 lut 2025

No ja mialabym stresa, ze sie zapali wszystko.
Gruszka_na_w... 12:59, 20 lut 2025

Makao napisał(a)
Tak jakoś wyszło
Pod pierzynką nawet roślinom dobrze przy takich mrozach

Aniu, ja wciąż jakoś nie widzę sensu w tym wczesnym wysiewie. Pomijam już te cuda wianki z okrywaniem, zapalaniem świeczek (notabene znicze są obecnie bardzo drogie, co podnosi koszt uzyskania sadzonek, swoją cenę mają regały, lampy doświetlające). W 2 stopniach wegetacja zamiera. Rośliny i tak nie rosną. Nie lepiej zaczekać z siewem do marca?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 14:13, 20 lut 2025

TAR napisał(a)
No ja mialabym stresa, ze sie zapali wszystko.

Miałam w nocy stresa bo te znicze powinny być pod glinianą doniczką (tak robi sąsiad Patrycji od lat) lub zamknięte w szklanych latarenkach. W razie przewrócenia takie latarenka zabezpiecza przed zapaleniem tak jak gliniane doniczki.
Dziś zakopałam znicze w ziemi że tylko czubki im wystają. Chyba skoczę jeszcze po te doniczki gliniane żeby zabezpieczyć bardziej.
Wiatrów w szklarni nie ma więc nic tam nie powinno zwiać. Jedynie gdyby kret podkopywał to może przewrócić znicz i dlatego powinien znicz być w latarence.
Makao 14:25, 20 lut 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Aniu, ja wciąż jakoś nie widzę sensu w tym wczesnym wysiewie. Pomijam już te cuda wianki z okrywaniem, zapalaniem świeczek (notabene znicze są obecnie bardzo drogie, co podnosi koszt uzyskania sadzonek, swoją cenę mają regały, lampy doświetlające). W 2 stopniach wegetacja zamiera. Rośliny i tak nie rosną. Nie lepiej zaczekać z siewem do marca?

Bo tu chodzi o kapusty pekińskie i pak choi. One rosną tylko gdy jest chłodno. Tak od 5 do 15 stC. Gdy jest ciepło to od razu idą w kwiaty a w domu jest mam za ciepło i zaczynają się wyciągać.
Gdyby nie te dwutygodniowe silne przymrozki nie myślałabym o grzaniu szklarni bo te kapusty po prostu już by tam stały bo to idealny czas dla nich.
Te wkłady do zniczy nie są drogie. W promocji za szt wychodzi 5zł a świecą 120h. Zapala się na 10 godzin czyli 12 dni dogrzewania. To nie jest duży koszt. Jeśli bym wstawiła grzejnik to raczej więcej bym zapłaciła.
Rojodziejowa 16:08, 20 lut 2025

Mnie to z kolei zawsze zastanawiało, czy to jest aby na pewno zdrowe dla roślin takie palenie zniczy parafinowych w szklarniach.
Makao 16:20, 20 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Mnie to z kolei zawsze zastanawiało, czy to jest aby na pewno zdrowe dla roślin takie palenie zniczy parafinowych w szklarniach.

No przecież to nie jest szczelnie zamknięte pomieszczenie. Tam cyrkulacja zachodzi ale nie taka jak przy foliaku że wszystko podwiewa. Jak wchodzę do szklarni to czuć tylko minimalną woń świecy.
Równie dobrze można się czepnąć tego że kilkadziesiąt kroków ode mnie i z jednej strony i z drugiej są drogi gdzie jeździ mnóstwo samochód. Rośliny zatruwane są przez spaliny.