Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogród pod lasem 17:19, 20 cze 2024

Do góry
malgol napisał(a)

Miałaś wyjątkowe szczęście wiewiórek sfocic. U mnie też piją z oczka siedzą na kamieniach i popijają. Kąpiele też urządzają.
Woda w ogrodzie to ważna sprawa.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:07, 20 cze 2024

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 16:20, 20 cze 2024

Do góry
Przełom maja i czerwca w moim ogrodzie
Dużo kwitnących zniszczyły wiosenne przymrozki, cieszę się z tych co pozostały i cieszą oczy kolorami
Zapraszam na ławeczkę pod różą

Mimo, że czerwiec ma się ku końcowi lipa pięknie kwitnie i rozsiewa wspaniały aromat

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:01, 20 cze 2024

Do góry

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:52, 20 cze 2024

Do góry
Po wczorajszej nawałnicy
Mój ogród pod lasem 15:28, 20 cze 2024

Do góry
Szarobiałego ogrodowe początki. 14:51, 20 cze 2024

Do góry
Zamiast zielsko wyrywać.....
Ogrodowe wariacje 14:15, 20 cze 2024

Do góry
Chciałam prosić Was o poradę
Rabata z brzozą została obsadzona zgodnie z ilością słońca ale drażni mnie, że jest tak w połowie inaczej i drugiej połowie jeszcze inaczej. Chciałabym to uspójnić, rozmyślam o tym wciąż.

Tu część, gdzie jest więcej cienia, ale są momenty w ciagu dnia ze słońcem

Od strony zewnętrznej jest sporo słońca, trzeba podciąć nieco brzozę od dołu, wówczas będzie jeszcze wiecej

Tutaj natomiast widać ten podział i różnice w nasadzeniach

Miałam plan zatopienia w cienistej części w hakonechloa, ale ona tam rośnie bardzo wolno i nie wiem czy uzyskam efekt, za sucho ma pewnie. Są też bergenie i planowałam bodziszki.Na innych rabatach hakone rośnie u mnie pięknie.
Od strony siatki są rozchodniki, rozplenice hameln i hameln gold, gaura. To mi się wszystko kłóci ze sobą.

Skłaniam się ku pozbyciu się hakonechloa i dosadzeniu rozchodników bo one sobie tutaj poradzą, urosły ogromne i będzie fajnie jesienią. Do tego powtórka traw rozplenic i jeszcze stipę bym dała dla zwiewności, przetestowałabym, jakie trawy będą dobrze rosły, powtórka z gaurą również. Do tego musowo wykrzykniki z naparstnic białych i fioletowych. Jawi mi się ta rabata jako taka trawiasta z kwiatami biel, fiolet, róż. Może macie inny pomysł, jestem bardzo ciekawa Jeśli mój zestaw byłby ok to jak to posadzić?
Wiejski ogród Magdy 14:10, 20 cze 2024

Do góry
Klaudia, sezon różany w pełni.
A może już po?

Przyznaję, że na wsi nie byłam od dwóch tygodni. Sprzedaż mieszkania, kupno nowego, przeprowadzka i związany z tym pierdyliard różnych spraw skutecznie odsunęły ogród na dalszy plan. Może uda mi się pojechać w przyszłym tygodniu. Mam nadzieję. Róże na pewno wymagają ogłowienia i wszystko zarosło chwastami. Znowu. Chciałabym tam choć raz przyjechać i po prostu odpocząć.
Na razie wstrzymuję się z sadzeniem nowych roślin. Na balkonie czekają hosty i szałwie, ale wszystko wskazuje na to, że jeszcze trochę to potrwa. Nie odwiedzam Zielonego Rynku, żeby mnie nie kusiło.

Tak było dwa tygodnie temu:

Zieleń, drewno i antracyt 14:00, 20 cze 2024

Do góry
Na koniec morze Alden Biesen
Zieleń, drewno i antracyt 13:56, 20 cze 2024

Do góry
Swany i dla kontrastu Ascot z Himmelsstürmer
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 13:43, 20 cze 2024

Do góry
I nowy stół z krzesełkami Nareszcie będzie gdzie zjeść obiad. Niestety stary się rozpadł.

I jeszcze z tarasiku. Klon już nie straszy.

Zieleń, drewno i antracyt 13:42, 20 cze 2024

Do góry
Emelie, Dr. Eckener, Candy Rokoko i Madame Boll

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 13:40, 20 cze 2024

Do góry
Zakwitł mi jeden z nowo posadzonych liliowców Black Prince

Liliowce przy grabach

Posadzone różyczki
Magary Dramaty z Rabaty 13:25, 20 cze 2024

Do góry
Magara napisał(a)
Helen, dziś szybko bo po popołudniowych przeżyciach szukam bezpiecznego miejsca i go nie opuszczam, czyli fotel

Poszłam dziś po południu/pod wieczór walczyć z mszycą na bobie i wdepnęłam w takie coś:

Z 80 cm długości.
Najpierw krzyknęłam raz. Potem wołałam Małżonka, darłam się podobno okropnie, cud, że Gomułka z grobu nie wstał i nie przybiegł
Nie wiem czy gady mają słuch, chyba nie, ale być może nasze (głównie moje) nerwowe ruchy spowodowały nerwy i u zwierza (pewnie tak, nawet większe niż u nas). Niemniej jednak zwierz zaczął łeb podnosić i syczeć.
Nie będę robić z nas bohaterów, uczciwie przyznam, że uciekliśmy Zwierz też popełz, gdzieś Małżonka uznaję za Bohatera Roku za zrobienie zdjęcia

Czy to była żmija czy zaskroniec - nie mam pojęcia, ale spotkanie zaliczam do ekstremalnych, szczególnie w kontekście syczenia i wicia się Nie polecam nikomu
Nigdy tych tematów nie zgłębiałam, dziś doczytałam, że zaskrońce nieszkodliwe są, żmije bardziej, no ale w naszych warunkach raczej nie są śmiercionośne. Tak to sobie tłumaczę, teraz Pożyteczne też podobno są, ślimaki golasy wyżerają.

Piszę o tym, z różnych względów.
1. Nie jesteśmy w ogrodach sami - ale warto się nastawić na takie spotkania (zaskroniec podobno może mieć i 150 cm - warto o tym pamiętać i nie paść na zawał, z ostatnią myślą w życiu, że anakondę się zobaczyło )
2. Bardzo jestem ciekawa co u mnie mieszka Może ktoś rozpozna. Nie przyuważyłam charakterystycznych dla zaskrońca plamek za skroniami, w oczy nie zaglądałam, ale nerwy były więc info mało. Zygzaka nie było - więc jakby nie żmija? Okropne syczenie - podobno zaskrońce też tak reagują. Gdyby ktoś coś to byłabym wdzięczna Chyba jednak lepiej bym się czuła z myślą, że to zaskroniec a nie żmija

U mnie biegają jaszczurki zwinki. Cieszę się, że mam je w ogrodzie, choć pierwszy odruch, gdy natknę się na taką gadzinę mam dość lękliwy.
Węży się boję i nie zazdroszczę spotkania.
Tak w ogóle witam się w Twoim wątku. Już od jakiegoś czasu tu zaglądam. Pozdrawiam z Przemyśla
Magary Dramaty z Rabaty 13:11, 20 cze 2024

Do góry
Magara napisał(a)
W podzięce za wężowy odzew, zostawiam Wam groszki, też się wiją, ale przyjemniejsze w odbiorze I nie syczą jak się do nich podchodzi

Piękne. Zazdoszcze bo znowu nie mam
Zieleń, drewno i antracyt 12:50, 20 cze 2024

Do góry
Clair Renaissance, Tottering by Gently, Bienenwide Apricot

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:28, 20 cze 2024

Do góry
Nie wiem co zrobić z otoczeniem ławeczki, totalnie mi się tam nic nie podoba. Za nią rośnie budleja, widzę, że się nawet wyzbierała po zimie. Dwa miscanty, po prawej ambrowiec, po lewej buk, który jak słońce się schowa za drzewami sąsiada wygląda strasznie ponuro. Ogólnie to mi brakuje tam klimatu. Za to mam miliard siewek werbeny. To wszystko zielone pod ławczką to siewki werbeny. Chciałabym coś posadzić pod ławeczką ale nie mam pomysłu.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:15, 20 cze 2024

Do góry
cd

Śmiałki mnie zaskoczyły swoimi rozmiarami, nagle się okazało, że ta rabata wcale nie jest taka duża. No i widzę, że trochę źle posadziłam rośliny, część wybujała w tym roku mocno w górę, a te niższe są z tyłu i ich nie widać.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:12, 20 cze 2024

Do góry
Mały update zdjęciowy bo czerwiec zmierza do celu Jestem w totalnym niedoczasie ostatnimi dni, nie wiem kiedy to się skończy.
Dalej myślę co tu począć z tymi bukami.

Rozkwitnęła Jude de Obscure i skradła z miejsca moje serce.

Sesja zdjęciowa w zachodzącym słońcu po całym tygodniu ulew.
Jedyna Annabelka, która jakoś wygląda. Wszystkie doszczętnie na wiosnę obżarły ślimaki, mam istną plagę w tym roku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies