Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

ewsyg 18:51, 04 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Mój lilak dawał odrosty z ziemi. Rósł w kamieniu. Wkurzało mnie wycinanie.

U mnie było to samo, wykopałam go. Na szczęście u sąsiadów jest ich sporo i czuję ich zapach. Magda,
ty masz same piękne okazy. Kasztana czerwonego corocznie podziwiam u sąsiadów, przyciąga wzrok. Madziu, tworzysz piękny ogród.
MagdaLenka 18:56, 04 maj 2025

ewsyg napisał(a)

U mnie było to samo, wykopałam go. Na szczęście u sąsiadów jest ich sporo i czuję ich zapach. Magda,
ty masz same piękne okazy. Kasztana czerwonego corocznie podziwiam u sąsiadów, przyciąga wzrok. Madziu, tworzysz piękny ogród.

Cieszę się, że mój ogród podoba się bardziej doświadczonym ogrodnikom.
Z mojego punktu widzenia wszystko nadal jest w rozsypce. Szacuję, że jeszcze 2 sezony trzeba, abym uzyskała planowany poziom obsadzenia rabat. A potem jeszcze ze 3 sezony, żeby to wszystko urosło.
LIDKA 19:02, 04 maj 2025

Madzia masz dużą powierzchnie. Działasz z rozmachem a rośliny urosną szybciej niz myślisz.
olciamanolcia 19:07, 04 maj 2025

MagdaLenka napisał(a)

Graby Frans Fontaine.

Za chwilę zakwitną piwonie.

chyba kojarze tę rabatę z rysunków technicznych
Graby masz cudowne
Podobaja mi sie nasadzenia drzew na brzegu rabaty
Angelika95 19:30, 04 maj 2025

To tylko Tobie się wydaje mało. W moich oczach masz dużo terenu zagospodarowanego, rośliny całkiem spore i dużo kwiecia jak na tę porę roku. A powiedz coś więcej o basenie. Jaki to rodzaj? Ma jakąś nazwę? Jaka jest jego wielkość i jaki to był dla Was koszt? Jeśli zechcesz powiedzieć
MagdaLenka 21:35, 04 maj 2025

olciamanolcia napisał(a)

chyba kojarze tę rabatę z rysunków technicznych
Graby masz cudowne
Podobaja mi sie nasadzenia drzew na brzegu rabaty

Drzewa muszą być na brzegu, żeby nie kolidowały z żywopłotami.

Tu właśnie między innymi widać, co mam na myśli, gdy mówię, że wszystko jest w rozsypce. To miejsce też jest do przeróbki. Miał tam być niski żywopłot z tui Globosa (jako "okno na świat"), ale wiatr mi pokrzyżował plany i muszę tam posadzić standardowy wyższy żywopłot, żeby nie pizgało złem. Chyba padnie na cisa.

Front tej rabaty zostaje. Graby uwielbiam. Teraz tego nie widać, ale po bokach grabów są rozplenice od Ciebie. W tym sezonie powinny już pokazać na co je stać.
MagdaLenka 21:37, 04 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Madzia masz dużą powierzchnie. Działasz z rozmachem a rośliny urosną szybciej niz myślisz.

Niby tak, ale na większej powierzchni te rośliny muszą więcej urosnąć, żeby był efekt przytulności. W małym ogrodzie taki efekt jest szybciej.
MagdaLenka 21:51, 04 maj 2025

Angelika95 napisał(a)
To tylko Tobie się wydaje mało. W moich oczach masz dużo terenu zagospodarowanego, rośliny całkiem spore i dużo kwiecia jak na tę porę roku. A powiedz coś więcej o basenie. Jaki to rodzaj? Ma jakąś nazwę? Jaka jest jego wielkość i jaki to był dla Was koszt? Jeśli zechcesz powiedzieć

Pewnie masz rację. Własny ogród ogląda się codziennie i wtedy tych zmian tak nie widać. Dopiero zdjęcia uświadamiają mi, że to wszystko jednak się rozrasta bardziej, niż mi się zdaje.

Dużo kwiecia jest za sprawą cebulowych, które kupuję w wielopakach po 50 szt.

Basen jest konstrukcji stalowej wyłożony folią basenową. Model nazywa się Ibiza, produkcji niemieckiej. Średnica 5m. Koszt basenu z osprzętem, montażem i podstawową chemią to 18 tys. Do tego roboty ziemne około 12 tys. Nie braliśmy żadnych wyfikanych dodatków typu przeciwprąd ani podgrzewanie (woda ma być jak w Bałtyku, bo ja potrzebuję się tam schładzać, a pływać mogę na gumie).
Marcin89 22:00, 04 maj 2025

Ja z kolei zauważyłem, że masz drzewa bardzo ładne, z prostymi pniami itd. Jakość zakupionych sadzonek jest bardzo ważna i wpływa na odbiór całego ogrodu. Bo gatunki można mieć różne, nawet pospolite, a i tak "zrobią robotę"

Graby FF niezmienne mi się podobają, ale już ich nie wcisnę nigdzie.
MagdaLenka 22:20, 04 maj 2025

Właśnie mam dużo szczęścia, że blisko jest jedna z najlepszych szkółek na Lubelszczyźnie. Mają świetną jakość sadzonek i niskie ceny.