Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 08:02, 26 kwi 2025

U mnie też sucho i mroźno. Co zostanie po "zimnych ogrodnikach" nie wiadomo.

W tym roku ogród mnie nie cieszy, ale może się odbuduje? Trzeba nieć nadzieję, że przyroda sobie poradzi.

Co do borówek, to już pisałam wielokrotnie. Nie wiem jakie stare masz te krzaki. Może je trzeba odmłodzić? Po czterech latach, warto wyciąć stare pędy, może nie wszystkie, ale te najstarsze. Po prostu ogołoćić do 10 cm nad ziemią. Trzeba by było w lutym, ale teraz też można, jak nie widać zawiązków na kwiaty. Podlewać za każdą bytnością w ogrodzie, nie konewką, a całym wiadrem albo i dwoma, trzema. Podsypać siarką, i azofoską. Skoro owoce się nie zapowiadają, nie ma co żałować. Na młodych pędach, które wyrosną z pozostałych kikutów w tym roku nie będzie plonów, a na drugi rok, powinny być skutki działania. Tyle zdalnej rady.

To bagienna roślina, musi mieć dużo wody. Najlepiej, żeby do niej woda z rynny dochodziła
Po to przykrywamy korą pod krzewami, żeby woda nie odparowywała. W czasie zbioru, ja swoje
borówki przetrzebiam, wtedy widać, które pędy są do eliminacji.

Powodzenia.

Zdjęcia z poprzednich lat.
Basieksp 08:15, 26 kwi 2025

Haniu, fajna ściąga o borówkach. Nie wiedziałam, że to bagienne rośliny, swoje podlewamy, ale nie aż tak obficie, teraz będą u mnie dostawały więcej wody
Joku 19:25, 26 kwi 2025

Dziękuję za przypomnienie o podlewaniu borówek. U mnie jeszcze nie kwitną i całe szczęście bo ostatnie noce z przymrozkami.
Piszesz żeby przyciąć wszystkie pędy nisko nad ziemią?
hankaandrus_44 23:28, 26 kwi 2025

Jolu, Zostawiasz te co wyrosły w poprzednim roku. Wszystkie stare można wyciąć na raz, albo w połowie. Ale wtedy tę druga połowę trzeba w następnym roku tez wyciąć.

W ten sposób odmłodzisz krzew.

Ja tak ze swoimi robię. Mam 12 krzewów, Musiałabym się bawić . wycinając po części, Nie mam czasu na tyle.
hankaandrus_44 10:48, 27 kwi 2025

Kochani, na czas przymrozków ogród zostawiam w niełasce, Posadzone pomidorowe dzieci, a ja na czas zimnicy na dzisiejszy poranek wstawiłam im pod namiot w szklarni terakotowy piecyk ze świeczki. Od 20:00 do 8 rano powinien ciut ogrzewać. może wydoła. I na to liczę. Namiot z włókniny. Niewyględny ale nie ma wyglądać tylko chronić.

Ogrodnikom dziś życzę zachmurzenia, a w uprawach zadowolenia. Dla podtrzymania dobrego nastroju informnuję, że moja piwania "majowa" ma pączki okazałe i chyba jej nic nie będzie.
Wasze kwiatki też niech kwitną bez uszczerbków.

Joku 17:31, 27 kwi 2025

Będę wycinać najstarsze pędy, część już usunęłam. No i podlałam dodatkowo krzaczki bo deszczu nie widać. Ale w ziemi jest dość mokro.
Pokazujesz morze, ja dzisiaj spacerkiem doszłam do morza w Białogórze. Ale zdjęcia nie zrobiłam.
Chyba dzisiejsza noc będzie ostatnią z tych z przymrozkami. Oby, bo już chce się ciepła.
Życzę udanego tygodnia ogrodowego i nie tylko.