Moje bakłażany w domu, będą na tarasie bo w warzywniku nie bardzo mam miejsce, a one lubią dobrą ziemię
Dziś ostatnia zimna noc, plus dwa, potem plus 7-9 przez następne 10 dni. Myślę o wysadzeniu wszystkich pomidorów, te koktajlowe wyglądają w porządku, zobaczymy jutro...
Genie i ostatni kwiat
Szkoda że jutro poniedziałek, ale w piątek znowu wolne! Jupi
Asia zapraszam na oczyszczające zbiegi terapeutyczne z usuwania perzu rabata ma 50 m długości od 3,60 do 2,60 szerokości ….winko do pomocy też się znajdzie
cieszę się ,że wierzysz w moje siły
chlebek też się znajdzie
i nawet niewyględne eklerki w smaku podobno dobre
buziaki
Galgasiu serio ciąć je od razu? Ja nie mam skrupułów tylko nie jestem pewna czy teraz dobry moment. Całą resztę mąż ciachnął dawno temu. Nie wiem czy nie lepej do lipca czekać?
No zobaczymy.
Bo jakby te graby lekko rozrzucić, a nie w linii dać, to i lawendę można by tak bylejak.
A śmiałki i Green Jewel są równiuteńko w linii.
O jakoś tak:
Haniu, cieszą mnie takie widoki.
Twoje ranniki już zadomowiły się u mnie i mają dzieci
Ja swoje tulipany wykopuję w momencie żółknięcia liści, by jeszcze dobrze trzymały się łodyg.
Urywam cebulki i wkładam do pojemników (różnych; wiaderka, koszyczki, skrzyneczki, doniczki mam ok 150 takich pojemników)
Każdy pojemnik ma przyczepioną wizytówkę ze zdjęciem To ułatwia komponowanie kolorystyki nasadzeń
Przechowuję w dość chłodnym pomieszczeniu. Selekcjonuję wtedy kiedy mam czas....czasami tuż przed sadzeniem.
Najlepiej się sprawdzają zwykłe kukliki. Po przekwitnieniu mają ozdobne nasienniki.
Można wykorzystać czyściec wełnisty, rogownicę,niskie astry, trawy w typie seslerii, niskie rozchodniki. Albo szafirki. Ważne, żeby to, co wsadzisz, nie podbierało drzewom wilgoci i miało niewielkie wymagania pokarmowe.
Danusiu, nie ty jedna jesteś tu bez ogrodu, jest jeszcze Marta, z ""kolorowe rabaty Martek"- podsyłamy jej sezonowe kwiatki z naszych kart, i chyba jej jest miło, bo wraca do nas od czasu do czasu. Tobie te z wyślę dziś coś z mojej rabaty. Ro,że jeszcze nie kwitną, ale zawsze coś się znajdzie.
A nowe lokum w końcu wypatrzysz, znajdziesz, jak nie teraz to za moment jakiś. Jestem tego pewna. I stale dla nas będziesz ogrodniczką, nawet bez ogrodu.
Buziam i ściskam serdecznie.
Po moim wypadzie do szkółki ,przytargałam cisy summergold na kulki do towarzystwa dla tego największego
Brzozę karłową i nisko szczepiony głóg Compacta
Mało się rzucają w oczy na fotkach
No i są. Akcja żywopłot sezon trzeci i ostatni, ufff. Jutro na spokojnie jeszcze je obejdę i zobaczę czy wszystkie ok wsadzone i zasypiemy korą. JAk ja się cieszę że kiedyś nadejdzie moment że nie będę musiała oglądać płotu sąsiadów
Pokazuje trochę fotek. Pogoda pochmurna ale lepiej niż wczoraj.
Pokażę tulipany których nassdzilam sporo ale co z tego były piękne miesiac temu. Prawdopodobnie mróz który przyszedł dwa dni pod rzad uszkodził kwiaty zeschly się i jak widać taki efekt. Jeszcze do tego nornice co niektóre cebulę zżarły. Mam ich bardzo dużo i to nie tylko jednej odmiany. Też są o wiele mniejsze niż w zeszłym roku
Po lewej robota nornic
Te które były w zacisznych miejscach wyglądają tak
Dominiko, Gosiu
Szepnęłam Tuptusiowi na ucho, że Wam się podoba, aż się zarumienił
Prosił, żeby podziękować
To jest szmatka specjalnie dla niego, lubi kolor różowy
Parę dzisiejszych zdjęć.
Skalnica długolistna będzie mieć dużo kwiatków
Pigwowiec rosnący w cieniu ma niesamowity kolor kwiatów.
Takie portreciki tulipanów, dobrze, że choć zakwitły jednym kwiatkiem.
Iwonka
dereń nie wiem co to za on
a perz wybieram z nowej rabaty -z rabaty wyrzutków o z tej
w szkółce jeszcze nie byłam -jak wracam z pracy ,to już zamknięta ….kusi mnie ...ale na razie się wstrzymuję
buziaki
Nie jestem samowystarczalna pod względem warzyw, część muszę kupować. Ale zawsze mam dużo pomidorów, swoje zioła w całości, fasolkę, rzodkiewkę, dużo dyni hokkaido, cukinie itp. Kupuję głównie korzeniowe ale w tym roku spróbuję kupić i wsadzić rozsady. Przyznam się że część roślin się nie mieści i w zeszłym roku przygotowaliśmy dodatkowe poletko. W tym roku na wygnanie poszły dynie i cukinie bo zajmują dużo miejsca. Docelowo będę tu przesadzać truskawki. Pod płotem rosną maliny