Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Świerk serbski - Picea omorika 12:07, 07 maj 2015

Do góry
Pomóżcie..cos jest temu drzewku tylko co? kupiony na jesieni, w tym roku podsypałam go nawozem długodziałajacym razem z dwoma innym ale tylko ten zmienia kolor. w innym watku zapytałam jaki to wogóle swierk bo niepamietam...
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 12:04, 07 maj 2015

Do góry
witam, czy Wiecie moze co to za swierk?
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 10:33, 07 maj 2015

Do góry
ok, obornik zostawiam na pryzmie niech leżakuje i sieje tylko nawóz. bardzo dziekuje a czy mogłabys mi jeszcze powiedzieć co najlepiej wrzucic pod tuje i swierki do zaprawienia dołków?torf czy ziemie bo nie rozumiem na czym polega róznica a i tak bede to kupować to mi obojetne co wybiore, tylko co lepiej?
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:17, 07 maj 2015

Do góry
oj cos minie wyszły te zdjęcia...jak to zrobic poprawnie?
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:16, 07 maj 2015

Do góry
witam, doradźcie mi czy dobrze wymyslilam sobie rodzaj żywopłotu.
strona wschodnia, długosc ogrodzenia ok 54m- mój pomysl grab

strona zachodnia(widoczne ogrodzenie po prawej stronie zdjecia, to z tyłu to poludniowe 26mszer), długośc ok 56m-tuje aureaspicata

strone poludniową wrzuce gdy rozplantujemy humus i zniknia ta góra kostki.
północno-zach róg - swierki serbskie, czyli tuje tylko na wysokosc domu potem taki zakret z serbów

pólnocno-wsch róg - swierki serbskie

generalnie te dwa ostatnie zdjęcia to rowniez w przyszłosci bedzie przedogrodek,w którym planuje (raczej przyszła wiosna bo chce najpierw uzyznic ziemie zielonym nawozem)wzdłuz przyszłej kostki tuje danica i dalej kosodrzewiny, jałowce płozące, rózaneczniki, tawułki, berberysy i trzemieliny - czyli rosliny na amatorów takich jak ja
Swierki serbskie wybrałam bo bardzo chwali je p. Danusia i bedą wysokie wiec skutecznie zaslonia mnie w części północnej, która graniczy z droga gminną.
Błagam o pomoc bo niewiem czy nie wieje nudą...
Borówcowy raj 08:33, 07 maj 2015

Do góry
ach klon ok..średnio sie znam jeszcze nie widziałam listkow dokładnie czyli swierka srebrnego z listy zyczeń wyrzucam. pozdrawiam i bede zagladac.
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 20:21, 06 maj 2015

Do góry
obornika mam pod dostatkiem bo uchowało sie w okolicy jedno gospodarstwo. to juz niewiem czy obrzucac nim ogród czy przesadzam? cieszy mnie fakt ze juz na jesien jednak będe mogła siac trawe.W miedzy czasie planuje przy ogrodzeniu posadzić tuje aureaspicata i świerki serbskie (tam bym nie siała nawozów zielonych)czy moge w jakis sposób wykorzystac przy tym zabiegu obornik? w całosci pewnie spali a moze zrobic gnojówke i zlac porzadnie dołek?dziekuje za wszelkie porady
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 11:33, 06 maj 2015

Do góry
witam wszystkich Forumowiczów , mam prosbę o wypowiedź czy dobrze sobie wymysliłam kolejnosc prac aby uzyznic moją glebe. Gleba jest na wierzchu ladna ciemna a pod spodem chyba ok 1m(widoczne przy kopaniu szamba)glina. stan obecny: budowa skonczona, za 2 tyg wchodza panowie od kostki granitowej. obecny plan działań na maj:
1. nawieżć na dzielke obornik krowi
2. wyrownac koparka teren (mam wielka gorkę humusu do rozlantowania)
3. tam gdzie humus nie przykryje obornika przeorac glebogryzarka
w czercu jak juz skończą kostke:
4. posiac gorczyce, łubin, wyke-czy inne nawozy zielone
5. na wiosne 2016 całośc przeorac glebogryzarka, posiac trawnik i wytyczyc rabaty

Borówcowy raj 09:03, 06 maj 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Jestem szczęśliwa, że wreszcie znalazłam tak wiele osób, które dzielą ze mną ogrodową pasję. Mnóstwo godzin przesiedziałam przed komputerem nie mogąc się oderwać od Ogrodowiska. Dziękuję Wam za to i nieśmiało proszę o radę związaną z rozstawianiem co roku basenu ogrodowego dla dzieci. Nie znalazłam w wyszukiwarce takiego wątku i dlatego może ktoś wpadnie na pomysł i doradzi mi, co z nim zrobić. Dołączam rysunek mojej działki, która nie była wcale łatwa do założenia wraz z opisami, co i gdzie mniej więcej jest.
Do tej pory basen rozstawiałam tak jak widać na rysunku, ale zostaje po nim okropny plac porośnięty mchem.
Dołączam też 3 fotki mojego ogrodu.
Liczę bardzo na Waszą pomoc.

witam, przepiekny ogród!!marzę o takim przedogródku jak Twój i będe sie na Tobie wzorować
czy mogłabys powiedzić co za swierk widac na ostatnim zdjeciu(widoczny prawie cały a drugi za sliwa),srebrny? jestes z niego zadowolona?z których innych roslin jestes zadowolona a które z perspektywy czasu bys z przedogródka usuneła?
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 21:46, 05 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Grab nie jest zimozielony, ale jest łatwy w uprawie. Laurowiśnia jest zimozielona ale może wymarzać.

dziekuję za odpowiedz p. Danusiu, ostatnie pytanie bo nie znalazłam tej informacji w tematycznym watku, w jakim okresie(pewnie też zimą ale tak konkretnie) żywopłot z grabu jest "goły"?
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 20:47, 05 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Laurowiśnia. Choina kandyjska, świerk serbski, grab, buk. ligustr, irga błyszcząca.

Jest tyle opcji a ty akurat, jałowiec..

Tu masz do wyboru do koloru:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/334-zywoploty-iglaste-trwaly-element-ogrodu

Zastanawiam się nad obsadzeniem wschodniej sciany ogrodzenia grabem lub laurowisnią, jako totalny amator mam pytanie jakie sa zasadnicze róznice miedzy tymi żywopłotami, który wybrać jako poczatkujacy?
strona południowa i polnocna bylaby w swierku serbskim a zachodnia w thuja aureospicata. jutro postaram sie wstawic fotki z dzialki. Proszę o pomoc czy dobrze kombinuję?
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 20:42, 05 maj 2015

Do góry
obejrzyj sobie na necie odmiane Kórnik
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 18:24, 05 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ziemia "kupna" nie wiadomo na ile jest żyzna, bo w większości w jej składzie jest torf, czasem torf z nawozami...hmmm a to za mało niestety.
Ale tego nie wiem, jaką kupujesz ziemię, sprawdź jej skład.

witam, czyli do sadzenia iglaków (konkretnie tuje aureospicata)lepiej dorzucic ziemi do iglaków czy torfu ph 4,5-5,5?
Miejsce na rośliny w kostce granitowej 12:24, 30 kwi 2015

Do góry
ja własnie przez allegro znalazłam szkółke w bełchatowie (troche daleko) ale to najblizsze miejsce w którym mają Thuje Aerospicate, której potrzebuje ok. 70szt na cała zachodnia część mojej działki, wiec raczej sie do nich przejadę..zwłaszcza ze maja wiekszość gatunków, które wstepnie chce i bardzo dobre ceny.pozdrawiam i zyczę owocnych prac w ogrodzie, jesteś jakies 2 m-ce przede mną
Miejsce na rośliny w kostce granitowej 11:48, 30 kwi 2015

Do góry
Dokładnie Widzę ze ty też z Łodzi, będę obserować twoje poczynania zwłaszcza że mamy dość podobny układ działki i usytuowanie domu. Tylko moja schodzi w dół od domu a Twoja z tego co czytałam to do góry. Czy masz juz sprawdzoną szkółkę z okolic?
Miejsce na rośliny w kostce granitowej 11:38, 30 kwi 2015

Do góry
dzięki, czyli przypilnuję żeby dokopali sie do zyznej ziemi i nie zostawili mi betonu i piachu.
Miejsce na rośliny w kostce granitowej 11:01, 30 kwi 2015

Do góry
Dziekuję za odpowiedź, pytam bo spodziewam sie ze ekipa zrobi tak jak jej wygodnie a nie koniecznie dobrze ogrodniczo. Sadziłam, ze może sa jakies niuanse o których warto wiedzieć, ja z tych co wola zabobiegać niz leczyć pozdrawiam
Miejsce na rośliny w kostce granitowej 10:50, 30 kwi 2015

Do góry
witam, mam pytanie jak dobrze wykonać (a raczej dopilnowac wykonania przez ekipe od kostki) "oczko" z ziemią w kostce granitowej wykonywanej na podjezdzie domu? Chce w przyszlosci posadzic w takich 'oczkach" a w moim przypadku kwadratach i prostokatach thuje, bukszpany a moze nawet jednego białoboka. Chodzi mi o taki efekt:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/83/831453/thumb_original.jpg
Thuja kulista 8 letnia 16:50, 29 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tuje odmiany kuliste - Golden Globe, Miriam, Danica, Globosa. Golden Tuffet.

witam, mam pytanie do p. Danusi, którą z tych odmian Pani najbardziej poleca?chodzi mi o uprawe, szkodniki, choroby itp.
Jestem poczatkującym "ogrodnikiem", dopiero planuje załozenie mojego ogrodu i powoli spisuje sobie odmiany warte uwagi. pewnie niebawem pokaze swoj "ogród" jak tylko ekipa skonczy kłaść kostke.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies