Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:52, 19 cze 2024

Do góry

Ta kocimiętka kubańska to ta tutaj, prawda? Bardzo ładna! Czyśćce też mi się bardzo podobają
Muszę sobie też koniecznie zapisać.
Ogród z koniczynką 14:51, 19 cze 2024

Do góry
Rumianka napisał(a)
Popadało i nawet internet w miarę śmiga. Skorzystałam z mokrej pogody i przesadziłam kilka naparstnic by rozsiały się w nowym miejscu.

Suuper te te je okienko.
Z przodu ostogowiec.
A w dali po prawej stronie ten czerwony to kolon ?
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:31, 19 cze 2024

Do góry

Nowy zawór

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:22, 19 cze 2024

Do góry

Szkoda, że te różowe przetaczniki nie kwitną tak okazale jak niebieskie. Są też bardziej podatne na choroby grzybowe.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:13, 19 cze 2024

Do góry
I takie tamy

zegarowa

Lubię te frontowe rabaty, choć bardzo się różnią swoją formalnością od reszty ogrodu. Wymagają najmniej mojego zaangażowania w ich pielęgnację.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:03, 19 cze 2024

Do góry
Sprawdzałam wczoraj, czy ogród załapuje się na tzw. złotą godzinę w fotografii i wyszło mi, że nie bardzo. Telefon lubi zdecydowanie błękitne niebo i mocniejsze nasłonecznienie.

Kwitnienie zaczynaja okrywowe The Fairy i Lovelly Fairy

Penstemon i pierwszy liliowiec

Rabata okołostudzienna

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:54, 19 cze 2024

Do góry
Dzięki za tak liczne odwiedziny i wymianę myśli na różniste tematy. To zawsze ciekawa lektura.
Wczoraj zakończyłam grubsze prace ogrodowe i przez dłuższy czas wykonywać będę jedynie romantyczne zajęcia typu wycinanie przekwitłego kwiecia z róż.
Jaśminowiec już ogolony, resztki pozrębkowałam i rozrzuciłam na rabaty. Przy okazji zrobiłam letnie cięcie świdośliwie rosnącej z boku tarasu.

Dobrze, że nic więcej nie trzeba było robić, bo duchota była okrutna. Ulubionemu mojemu zajęciu, czyli leżeniu, omiataniu naprzemiennemu z oddawaniem się lekturze, mogłam poświęcić czas dopiero w późnych godzinach popołudniowych. LO zadbała o odpowiednią aromaterapię.

Dzisiaj zamroziłam pierwszą partię ziarenek zielonego groszku. Strączków i kwiatów jest jeszcze sporo, mam więc nadzieję na więcej.
Zielonym do góry... 13:25, 19 cze 2024

Do góry
Krakus napisał(a)

Piekne widoki lubie takie klimaty
Mój ogród pod lasem 13:08, 19 cze 2024

Do góry
malgol napisał(a)

Niesamowite widoki. Bujność, zieleń ,kolor i pewnie śpiew ptaków, którego na fotkach nie słychać, a robi klimat.
Moje miejsce na ziemi -początek 13:04, 19 cze 2024

Do góry
edi75 napisał(a)
Pissrdii i części gdzie będą brzozy

Ile miejsca na sadzenie jeszcze masz, a ja mimo, że ogród wielki na byliny już wszędzie za ciasno, trzeba by całkiem nową rabatę robić, a na drzewa dawno wyczerpałam....
Ogród prawie wymarzony … 13:00, 19 cze 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Czy mogę te sadzonkę podzielić?

Mam nadzieję, że tego nie zrobiłaś bo tam z reguły korzeń palowy jest nie nadający się do dzielenia wcale. Lepiej zebrać nasiona jak dojrzeją czyli strąki zaczną pękać i wysiać od razu.
Za drzwiami do ogrodu... 12:53, 19 cze 2024

Do góry
anpi napisał(a)
Patrycja, tak, miętę naprawdę ciężko potem opanować. Najlepiej posadzić ją z jakimś ogranicznikiem. W obecnym ziołowniku jej nie mam. Stanowi mi zadarniacz w innej rabacie! Ale ciagle z nią walczę brzegami, bo już się z niej wydostaje! Innych tak ekspansywnych ziół nie mam( nie znam) Ale podobno czosnek niedźwiedzi potrafi poszaleć!? U mnie szybko rośnie melisa i macierzanka, ale nie ma problemu by po prostu podzielić i zmniejszyć kępę. W moim ziołowniku oprócz nich rośnie oregano, lubczyk, szałwia, majeranek, tymianek, szczaw, rukola, szczypiorek, czosnkowy, cebula siedmiolatka, pietruszka naciowa. brązowy koper i hyzop ( u mnie w celach ozdobnych). Bazylię i cząber mam w tunelu, ogórecznik bywa wszędzie gdzie się wysieje i go nie wyrwę
Brązowy koper teraz króluje w ziołowniku

A odmiany tej wielkiej kocimiętki pod murkiem nie znam, ale mogę się podzielić jak u mnie będziesz. A może wybierasz się na festiwal ogrodów do Nałęczowa? My będziemy z dziewczynami

U mnie tymianek siał się na potęgę i był czas,z e zajął cały górny bieg suchego strumienia, aż do jednej zimy gdy wymarzł prawie po całości. Z melisą walczę w warzywniku, też się sieje obficie i rośnie ogromna. Nie zużywamy tyle. Ale ostatnio odkryłam, że uwielbiają ją papugi , a potem są jakby spokojniejsze
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:47, 19 cze 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Lubię recykling, więc zamiast maty - szmaty ,pod planowany kamień położyłam stare worki po zbożu

Super pomysł, my pod placyk przy ognisku i i ścieżkę do niego dawaliśmy foliowe worki po nawozach i takie jak do śmieci. Nie wiem jakim cudem skrzyp przez to przerósł, ale faktem jest, ze tak się stało. Ale pod rabatą koło oczka z balii też mam worki po nawozach i tam jest ok. Tamta rabata nadsypywana była na gruzowisko dobra ziemią, rośliny sobie ładnie radzą na niej.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 12:44, 19 cze 2024

Do góry
Kasya napisał(a)
Takie rzeczy po obchodzie

Wczoraj znalazłam u siebie sytuacje podobną na jednym, wydaje mi się, że ślimaki.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 12:42, 19 cze 2024

Do góry
Kasya napisał(a)
Prawda że ładne ?

Cudne
Ogród z koniczynką 12:19, 19 cze 2024

Do góry
Rumianka napisał(a) [img size=638x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/253/2534205/original.jpg[/img]

Cudo
Ogród z koniczynką 12:19, 19 cze 2024

Do góry
Popadało i nawet internet w miarę śmiga. Skorzystałam z mokrej pogody i przesadziłam kilka naparstnic by rozsiały się w nowym miejscu.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 12:18, 19 cze 2024

Do góry
anuska2507 napisał(a)

Rozchodnik Thunderhead:

Aniu, obejrzałam, już nie musisz go wklejać
Magary Dramaty z Rabaty 12:16, 19 cze 2024

Do góry
Magara napisał(a)
Helen, dziś szybko bo po popołudniowych przeżyciach szukam bezpiecznego miejsca i go nie opuszczam, czyli fotel

Poszłam dziś po południu/pod wieczór walczyć z mszycą na bobie i wdepnęłam w takie coś:

Z 80 cm długości.
Najpierw krzyknęłam raz. Potem wołałam Małżonka, darłam się podobno okropnie, cud, że Gomułka z grobu nie wstał i nie przybiegł
Nie wiem czy gady mają słuch, chyba nie, ale być może nasze (głównie moje) nerwowe ruchy spowodowały nerwy i u zwierza (pewnie tak, nawet większe niż u nas). Niemniej jednak zwierz zaczął łeb podnosić i syczeć.
Nie będę robić z nas bohaterów, uczciwie przyznam, że uciekliśmy Zwierz też popełz, gdzieś Małżonka uznaję za Bohatera Roku za zrobienie zdjęcia

Czy to była żmija czy zaskroniec - nie mam pojęcia, ale spotkanie zaliczam do ekstremalnych, szczególnie w kontekście syczenia i wicia się Nie polecam nikomu
Nigdy tych tematów nie zgłębiałam, dziś doczytałam, że zaskrońce nieszkodliwe są, żmije bardziej, no ale w naszych warunkach raczej nie są śmiercionośne. Tak to sobie tłumaczę, teraz Pożyteczne też podobno są, ślimaki golasy wyżerają.

Piszę o tym, z różnych względów.
1. Nie jesteśmy w ogrodach sami - ale warto się nastawić na takie spotkania (zaskroniec podobno może mieć i 150 cm - warto o tym pamiętać i nie paść na zawał, z ostatnią myślą w życiu, że anakondę się zobaczyło )
2. Bardzo jestem ciekawa co u mnie mieszka Może ktoś rozpozna. Nie przyuważyłam charakterystycznych dla zaskrońca plamek za skroniami, w oczy nie zaglądałam, ale nerwy były więc info mało. Zygzaka nie było - więc jakby nie żmija? Okropne syczenie - podobno zaskrońce też tak reagują. Gdyby ktoś coś to byłabym wdzięczna Chyba jednak lepiej bym się czuła z myślą, że to zaskroniec a nie żmija

Moim zdaniem gniewosz plamisty, żmija nie u żmii nie tylko zygzak charakterystyczny czy źrenica, ale i kształt głowy, a ten się tu nie zgadza w zupełności.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:03, 19 cze 2024

Do góry
Jeszcze parę dni

Choć żółknie w oczach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies