Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 07:51, 12 gru 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Buziamy cię i cieplutko pozdrawiamy !!!
Ja już chcę być babcią!!!

Ty Marzenko nie wyglądasz żebyś miała niebawem wejść do ligii babć. Może powinnaś powtórkę z matkowania jeszcze raz zrobić?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 07:47, 12 gru 2012

Do góry
Ja też buziaki przesyłam.
Rośnij dziewczynko zdrowo!
Mały ogródek, a dużo przyjemności 08:14, 10 gru 2012

Do góry
Witaj Gosiu Mam cztery magnolie :gwiaździsta (biała), Alexandrina (ciemna różowa), Susan (różowa), Elizabeth (żółto-kremowa). Polecam gwiaździstą. Jest jak panna młoda w przepięknej białej sukni . Każdą z nich kupiłam jako Susan. Taką chciałam mieć. Za każdym razem okazywało się, że jest inna. Dopiero ostatnią kupiłam kwitnącą i to była już TA. Z nią miałam problem. Była marna i nie kwitła Z programu Mai dowiedziałam się, że niektóre rośliny bardzo cierpią gdy są za głęboko posadzone. Od razu odkryłam część pnia i dosłownie po kilku tygodniach moja magnolia wypiękniała Przesadziłam ją więc płyciej. Przez całe lato wyglądała ładnie. Zobaczymy co będzie na wiosnę. Wszystkie magnolie bardzo lubię. Każda jest inna. Np żółta ma olbrzymie kwiaty a Alexandrina powtarza kwitnienie. Dla hortensji robię tylko kopczyki. Ogrodowe zabrałam w tym roku do domu, ponieważ mimo okrycia zawsze marzły pączki. Pozdrawiam zimowo
Bajkowy ogród Weroniki 20:53, 08 gru 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)
Grembosiu, robię co mogę by wiosna przyszła szybko. Zamierzałam pokazać coś w wątku o drugim hobby, i zapaść w sen zimowy razem z "Bajkowym...", ale trudno mi się rozstać z ogrodem.
Analizując zdjęcia, sprawdzam czy jest jeszcze wolne miejsce na nasadzenia lub zmiany.
Justynko, odwiedziłam Twój ogród z akcentami japońskimi, okazami roślinnymi i ładną altanką.
Miło mi, że Twoje oczy też pocieszyłam kolorami ogrodu.
Miła jesteś Irenko, a Twój ogród przeżył w tym roku roślinną rewolucję. Chociaż są w nim stare okazy jak piękna magnolia i tamaryszki, które tak lubię.
Pozdrawiam, czekając na maj.

Co za krzepiący widok a jakie zgrabne nózki ??Tobie to dobrze,, siedzisz sobie na leżaczku z gołymi nóżkami i popijasz,,, no własnie co tam masz dobrego?

Bajkowy ogród Weroniki 16:43, 08 gru 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)
Grembosiu, robię co mogę by wiosna przyszła szybko. Zamierzałam pokazać coś w wątku o drugim hobby, i zapaść w sen zimowy razem z "Bajkowym...", ale trudno mi się rozstać z ogrodem.
Analizując zdjęcia, sprawdzam czy jest jeszcze wolne miejsce na nasadzenia lub zmiany.
Justynko, odwiedziłam Twój ogród z akcentami japońskimi, okazami roślinnymi i ładną altanką.
Miła jesteś Irenko, a Twój ogród przeżył w tym roku roślinną rewolucję. Chociaż są w nim stare okazy jak piękna magnolia i tamaryszki, które tak lubię.

Weroniko znowu zrobiło się cieplutko na twojej stronce,dzięki wspomnieniu sezonu.
A jaka laseczka z ciebie !!!!!!!!! Piękne plenery zimowe pokazujesz a myślałam,że mieszkasz na bardziej zaludnonym terenie.Pokazuj ,pokazuj pocieszaj nasze oczy takimi widokami .A Kajtuś chyba przejął po właścicielach żyłkę spacerowicza i turysty.Pozdrawiam Was Weroniko i życzę zdrowia w te chłodne dni.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:03, 07 gru 2012

Do góry
Ola j nie wpada tutaj. Ona ma swoich spraw baardzo wiele.
Ptaki wg mnie nie wyglądają na martwe, ale M. lubi żartować- im żart bardziej absurdalny, tym lepiej.
Cieszę się, że Wam Sting się spodobał- chyba gdzieś czytałam że to jest płyta ze starymi, angielskimi pieśniami.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:45, 07 gru 2012

Do góry
cała płyta jest magiczna, w takim klimacie.

http://merlin.pl/If-On-A-Winter-s-Night-Polska-Cena_Sting/browse/product/4,695690.html
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:49, 07 gru 2012

Do góry
mam dziś dobry dzień- rano skoczyliśmy do sklepu i upolowaliśmy sukienkę dla Olki ( w martwe ptaki jak mówi M)- będzie zachwycona prezentem na święta. Czyli najtrudniejsze za nami, z chłopakami łatwiej.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:47, 07 gru 2012

Do góry
Witaj Agnieszko.
Rzeczywiście, kiedy sypie śnieg, robi się tak miękko i cicho- cudnie.
Dzieci wozimy do szkoły, na obrzeża miasta. Jak wracamy, to dziwią się, że u nas tak ładnie, tyle śniegu, biało, a przy szkole całkiem czarno.
Znasz pewnie taką płytę Stinga- świąteczną, zimową? My słuchamy jej zawsze, kiedy robi się biało. Nie ma zgody na nią np latem. Kojarzy nam się z piernikami i pomarańczami i ciszą wokół.

http://www.youtube.com/watch?v=Elu0YZTWizg&list=PLD711EE98178B9B29&index=24
Ogród u stóp klasztoru 08:37, 07 gru 2012

Do góry
Alinko,masz rację.
Cięcie to nawet potrzebne jest.
Wiele osób bardzo się tego boi.
Ja też magnolię tnę.
Tą której zdjęcie załączyłam u poście siebie
Tylko że ja zaczęłam robić to trzy lata temu i tnę co roku.
Uszczykuję końcówki i magnolia się zagęszcza.Myślę że gdybym tego nie robiła ona byłaby mocno wybujała i brzydka.Nie jest może mocno zagęszczona ale daję jej jeszcze dwa lata do nadrobienia.
W sprawie wiąza cięcie nie przyszło mi do głowy Ale ze mnie ogrodnik
Bajkowy ogród Weroniki 23:45, 06 gru 2012

Do góry
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:31, 06 gru 2012

Do góry
Dziękuję za odwiedziny, pozdrawiam mikołajkowo i melduję, że sypie cały czas. Jest co raz ładniej za oknem jeśli chodzi o widoki. Aksamitnie w takim (pół)mroku, jak to nazwała Magnolia. Na liczniku -5 stopni, więc nie jest źle, ale drogi paskudnie śliskie. Dziś mijałam się na wąskiej drodze prowadzącej do mojej wsi i musiałam dwoma kołami zjechać z drogi, później nie mogłam wjechać z powrotem, tak ślisko. Nie lubię się czuć niepewnie na drodze. Ale jeszcze chwila i się przyzwyczaję. Zawsze tak mam.
Ogród ogrodniczki 08:42, 06 gru 2012

Do góry
Przyszłam do Ciebie, bo u Uli zaproszenie zobaczyłam
Też mam kwiatka na ścianie w sypialni, u mnie różowa magnolia. Też lubię...
Pozdrowionka
Bajkowy ogród Weroniki 23:00, 05 gru 2012

Do góry

Lipiec. Bielą się hortensje i późniejsze margerytki. Widać czerwone i różowe floksy.

Magnolia pokazała drugie kwitnienie (słabe, ale zawsze kwiat). Na tym zdjęciu była jeszcze pęcherznica w 2011r. Wolę hortensje i róże, jw.

Hortensje w sierpniu zaczynają się przebarwiać na różowo, weigele kwitną a we wrześniu zwracają uwagę astry chryzantemowe, u mnie łososiowe i czerwone, bywają też inne.

Przypomnienie astrów z 2009r.

Wrzesien, październik, i cd. kwitnienia astrów. Przekwitają te chryzantemowe ale kwitną marcinki, tu widać czerwone i wrzosowe wysokie.
Bajkowy ogród Weroniki 22:15, 05 gru 2012

Do góry
Monteverde, pozdrawiam!

cd. mojej "retroinspekcji" od strony "różanecznikowej"

Zanim zakwitną różaneczniki, uwagę przykuwa wczesna tawuła, jedna przy samym domu i ta widoczna na zdjęciu. Magnolia (na pierwszym planie) za parę lat będzie wielkim, pięknym drzewem.

Gdy przekwitnie i zazieleni się tawuła nowymi listkami, cieszą floksy szydlaste, żagwiny a w głębi po prawej bielą się duże fiołki. Tulipany jedne przekwitają ale są takie, które kwitną później.

Dom powstał w 2008r. a azalie w 2009r.wygladały tak.

A w 2011r. strona różanecznikowa pokazała obfite kwitnięcie rododendronów, i "płomienie" azalii.

Wiosna 2012r. Zima przymroziła wiele roślin i na kwitnienie rododendronów i azalii też miała wpływ, nie najlepszy. Przybył mi tamaryszek, więc powiększyłam rabatę (potem jeszcze bardziej na dodatkowe piwonie i tawuły japońskie).
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 20:18, 05 gru 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Tess u mnie żadne nie są ekspansywne bo mają dopiero rok :0 Ale to mnie nie martwi bo mam jeszcze sporo miejsca aby z nich obrzeża rabat wykonać.

Pytam, bo nabyłam i posadziłam w tym roku trzy a może cztery różne odmiany carexów, i chciałabym być z nich zadowolona
ale doczytałam, że ekspansywność oznacza silny wzrost (czy rozrost) kępy, a nie rozłażenie się po całej rabacie.
Niech szybko rosną

większość carexów rośnie kępami, więc powiększają się kępy. Ale są wyjątki- np Carex morrowi Ice Dance , Silver Sceptre, Green dance rosną dając krótkie rozłogi, więc czasem jest efekt dywanu, bez wyraźnych kęp. Zdjęcia Danusi tego nie potwierdzają, bo pewnie nasadzenia są młode.

Ale juz p Carex morrowii 'Variegata' jest tylko kępkowa
Ogród ogrodniczki 16:23, 03 gru 2012

Do góry
A dla mnie ta kula przed żywopłotem też fajna była, gdyby tak w każdym narożniku? ale nie wiem co dalej z tym trawnikiem jest.

Fajne te bukszpany pod magnolią.
Ale też podobał mi się pomysł Madżenki z różami.....gdyby były okrywowe dookoła magnolii ładnie jesienią byłoby kwitnąco.
Na hakone bym nie stawiała w tym miejscu.

Magnolia, róże, bukszpany, ew. Rh grupami.
A pomiędzy bukszpany, Rh powsadzałabym cebulki wiosenne....tak jak to robi Domi.....pooglądaj ten wątek
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1067-ogrod-dominiki
Ogródek na trzy lata 10:24, 03 gru 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
śliczne zdjęcia zrobiłaś.
Bardzo, bardzo.

Magnolio , cieszę się, ze Ci się podobają.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:52, 03 gru 2012

Do góry
Kukliku, rzeczywiście sobota i niedziela były przepiękne z tym błękitnym śniegiem. Dziś już szaro i trochę sypie.

Ania asc, nawzajem U Ciebie też zawsze coś ciekawego. Jastrzębia znów widziałam. A chrupami z mlekiem mnie nieźle rozbawiłaś

Marto, witam. Jak się spacerowało po śniegu?

Magnolio, dzięki. Znowu namalowałaś mi obrazek w wyobraźni - idąca w półmroku po chleb Magnolia sunie po aksamitnym sniegu... szur szur (czy nie bardzo to było słychać?)

Agata, masz rację, śnieg zabiera tą burość późnej jesieni.
Pozdrawiam.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:05, 03 gru 2012

Do góry
wychodzi Ci świetnie robienie zdjęć.

I śniegu u Was dużo.

U nas po październikowym epizodzie , dopiero dziś napadało go trochę. Zrobiło się biało i pięknie- najpiękniej było rano , jak o 6.30 zasuwałam po chleb- tak cicho i aksamitnie...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies