Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W Gąszczu u Tess 04:48, 10 maj 2017

Do góry
Kasya o drugiej w nocy przestała śledzić temperaturę, a ja już o 3.15 zaczęłam
Poleciałam do ogrodu zobaczyć czy okrycia się nie poprzesuwały.

Trawnik zmrożony.
Łodygi peonii, które nie dość starannie okryłam - sztywne od mrozu.

W samochodach zamarzły szyby.

Dachy domów białe od mrozu.

A mój ogród wygląda jak slums albo jakiś obóz uchodżców w krajach dalekich. Nawet namiot mam

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 04:47, 10 maj 2017

Do góry
Ty o drugiej w nocy przestałaś śledzić temperaturę, a ja o 3.15 zaczęłam
Poleciałam do ogrodu zobaczyć czy okrycia się nie poprzesuwały.

Dobrze będzie, musi być.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 04:11, 10 maj 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trójlisty

Dana, te trójlisty tak rosną na stałe? Pytam, bo u mnie bukszpany i cisy "łysieją" w miejscu dotyku innych roślin. U Ciebie tego nie widać.

W Gąszczu u Tess 19:43, 08 maj 2017

Do góry
mar_za napisał(a)

Cudnie masz te rabatki poplanowane.

A jaki boski ład i porządek
Witaj po przerwie, Tess
Chaos oswajany 19:22, 07 maj 2017

Do góry
Shemsi napisał(a)

Tym razem słać, poproszę. Najbliższe 1,5 miesiąca non stop coś mamy :/

A Ty myślisz, że paczkę wcześniej dostaniesz?
Chaos oswajany 18:59, 07 maj 2017

Do góry
Tess napisał(a)
Słać, czy odbierzesz osobiście?

Tym razem słać, poproszę. Najbliższe 1,5 miesiąca non stop coś mamy :/

Jolu buziaki i dla Ciebie! A Tess to każdy chętnie by w paczce dostał
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:57, 07 maj 2017

Do góry
Reniu
I wierzba i Red Baron potrzebują słońca. Inaczej nici z ich atrybutu, czyli koloru.
Front, a zwłaszcza przy wejściu musi być reprezentacyjny. A raczej powinien, bo czy musi to kwestia gustu
Wierzbę przesadź na słońce. posadź formy cisowe i bukszpanowe. Hosty na zimę znikają i masz tam smętną pustkę. U Remi w wątku masz rady jakie rosliny na cienistą rabatę. Mozna z nich cudny front zrobić. Zajrzyj do wątku Tessy (w gąszczu u Tess). Natchnie cię jakie cudeńka na cienistych rabatach mozna zrobić.
W Gąszczu u Tess 11:18, 07 maj 2017

Do góry

Cudnie masz te rabatki poplanowane.

Tess napisał(a)

Mus owocowy w miejskiej dżungli 08:42, 07 maj 2017

Do góry
No popatrz- chcąc nie chcąc podążam za topowymi ogrodniczkami z Ogrodowiska!

Tess napisał(a)
Ta zwyczajna leszczyna bardzo się obecnie wpasowuje w obecnie modny trend ogrodowy - drzew/krzewów wielopniowych.
Chaos oswajany 21:04, 06 maj 2017

Do góry
Shemsi napisał(a)

Gdybym ja miała jakikolwiek plan na ten przód, to pewnie bym brała citronellki ile byś dała, tak samo z kopytnikiem. Niestety, ten przebłysk, który sprawił, że nagle kształt tej rabatki stał się dla mnie jasny pojawił się dopiero po powrocie do domu.

A w ogóle, Tess

To jak ustalamy sposób zwiększenia Twojego stanu posiadania citronelki i kopytnika? Słać, czy odbierzesz osobiście?

Też Cię koffam
Rabata w cieniu 20:56, 06 maj 2017

Do góry
Remi, posłuchaj Toszki i nie sadź barwinka. Doskonale zadarnia kopytnik, albo runianka.
Rabata w cieniu 20:56, 06 maj 2017

Do góry
Rosa,
Wiem, że jest taki skład w Wawrze, ale boję się, że oprócz ziemi dostanę masę różnych innych prezentów (szkło, kamienie itp.) Dlatego przydałby mi się sprawdzony punkt.

Toszka,
Wątek Tess już odwiedziłem parę razy, i widzę, że znajdę tam masę inspiracji. Dziękuję za odnośnik.
Chaos oswajany 20:04, 06 maj 2017

Do góry
Tess napisał(a)
Carex Evergold.
Ładnie to obmyśliłaś

Dlaczego nie chciałaś wziąć więcej citronelek? Przecież nawet na przetykanie więcej by się zdało.
Nie zapytałam, czy chcesz hostę
Ale wyszły mi z głowy, bo dopiero kły wychylają z ziemi.

Mam nadwyżki, więc gdybyś nadal chciała jakąś zaprosić do swojego ogrodu, to adres znasz

Ciepło na sercu mi się zrobiło, tak ładnie o tych roślinkach napisałaś.

Cieszę się, że Ci się podoba. Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku będzie coś więcej widać, żebym mogła obfocić i pokazać

Gdybym ja miała jakikolwiek plan na ten przód, to pewnie bym brała citronellki ile byś dała, tak samo z kopytnikiem. Niestety, ten przebłysk, który sprawił, że nagle kształt tej rabatki stał się dla mnie jasny pojawił się dopiero po powrocie do domu. Zresztą inspiracje z Twojego ogrodu były tutaj kluczowe

Hostę, dziękuję, może następnym razem, pomyślę Na razie na front mam na oku jedną z tych, które wsadziłam w zeszłym roku. Tylko musiałabym poczekać do przyszłego sezonu. Na razie codziennie sprawdzam, czy wszystkie już wystawiły kły i bardzo mnie to stresuje. Na razie stan 9/11, mam nadzieję, że te dwie ostatnie tylko marudzą po zimnym kwietniu i w końcu raczą nas zaszczycić.

A w ogóle, Tess [/url]
W Gąszczu u Tess 18:24, 06 maj 2017

Do góry
Witaj Tess, czy te jasno zielone roślinki na przedostatnim zdjęciu to żurawki lime rickey czy citronelle?

edit: to citronelle, juz znalazlem odpowiedz
Rabata w cieniu 17:57, 06 maj 2017

Do góry
Remi, suszony obornik jest nawozem. Nie poprawi on przepuszczalności gleby.
Jesli nie planujesz tam uprawy spożywczej to kup kompost w kompostowni. Makademia kupowała i sobie chwali. Obornik świeży, kompostowany.

Dużo kory dodaj i mączki bazaltowej. Kora na dobrych kilka lat rozluźni glebę.
Barwinek odradzam. Tworzy kołtun, krótko kwitnie. Natomiast cudnie będzie tam rosła i wyglądała hakonechloa(żółta lub zielona).
Do wyboru na takie stanowisko masz także kopytnik, miodunki, wspaniałą żurawkę Citronelle, ciemierniki, Zwilce wiosenne i jesienne, Wietlice japońskie, rodgersja, carexy np. Silver Sceptre lub Evergold.
To są wszystko rośliny które wprowadzą ci dynamikę i pięknie rozświetlą ten zakątek, a jednocześnie podkreślą zieleń cisów.

Wspaniałą ściągę znajdziesz w ogrodzie Tessy (w gąszczu u Tess)
Mus owocowy w miejskiej dżungli 10:18, 06 maj 2017

Do góry
Ta zwyczajna leszczyna bardzo się obecnie wpasowuje w obecnie modny trend ogrodowy - drzew/krzewów wielopniowych.
Mus owocowy w miejskiej dżungli 09:52, 06 maj 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Naprawdę? Pamiętam, że proponowałam przedłużenie żywopłociku - ale w drugą stronę

Dlatego jest to wariacja na temat twojego pomysłu
Mus owocowy w miejskiej dżungli 00:10, 06 maj 2017

Do góry
mar_za napisał(a)
Hej Teresko!
przedłużenie żywopłociku to wariacja na temat Twojego pomysłu, który poddałaś mi parę miesięcy temu

Naprawdę? Pamiętam, że proponowałam przedłużenie żywopłociku - ale w drugą stronę
Mus owocowy w miejskiej dżungli 21:31, 05 maj 2017

Do góry
Hej Teresko!
przedłużenie żywopłociku to wariacja na temat Twojego pomysłu, który poddałaś mi parę miesięcy temu

Tess napisał(a)
Placyk bardzo mi się podoba.
Żywopłocik przedłużyć - dobry pomysł.
Mus owocowy w miejskiej dżungli 19:45, 05 maj 2017

Do góry
Placyk bardzo mi się podoba.
Żywopłocik przedłużyć - dobry pomysł.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies