Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Elinkowy ogród 22:02, 27 wrz 2016

Do góry
A wiesz cżego ja sie najbardziej boje w robieniu wlasnego kompostu ze dam tam jakies chore zagrzybione liscie i zamiast uzyznic to zainfekuje pol ogrodka. Kompośtownie poszukam, nie slyszalam ale moze jest gdzies.

Wiesz zastanawialam sie dzis nad jedna rzecza. Mianowicie sadzeniem duzych drzew w poblizu kostki brukowej.
Od jakiegos czasu mysle o platania lub klonie tatarskim czy red sanset czy by cos duzego nie dac na smietnikowej , jedno duze zamuast trzech drobnych po to zeby kubek na smieci w cieniu stal ale balam sie że kostka blisko to i jej zle bedzie i drzewom tymczasem widzialam dzis pelno drzew w tym wspomniany platan i klony na wybrukowanym rynku mialy wokol pnia takie kwadraty 1 m2 bez kośtki tylko krąty jakies i drzewa wygladaly na zdrowe to moze nue ma sie co bac tylko sadzic przy kostce, co myslisz?
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 19:28, 27 wrz 2016

Do góry
Jeśli to do mnie Danusiu (?) to wyjaśniam , to kostka bazaltowa - a nie szmata , Tuje są przeze mnie systematycznie pielone z chwastów , więc nie traktuję ich jak leń , Podlewam co 3-4 dni obficie . Ale ogrodnik który został poproszony na konsultacje nie mogłam czekać ) stwierdził : za bardzo zbita ziemia , gliniasta to raz (z taką ziemią przywieziono mi tuje -bryła korzeniowa)nie dostateczne nawożenie i tu racja nie nawoziliśmy przez twa lata,tyle mają tuje i były piękne przy przywiezieniu i przez te dwa lata obecności w naszym ogrodzie . O ile trawnik był nawożony to pod tym kątem zaniedbaliśmy tuje .Ogrodnik radzi aby je wykopać i zmienić im ziemię na torfowo piaskową . Boję się tego wykopywania , system korzeniowy może zostać naruszony . Nie wiem też , czy szyszki należy oberwać ?
Ogród z pergolą 09:22, 27 wrz 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Wyobraź sobie że to na zdjęciu jest kostka bukszpanowa, nawet kolorowe róże w tym przypadku nie rażą, bo są podporządkowane temu elementowi.

http://www.houzz.com/photos/1745716/Holladay-mediterranean-patio-los-angeles

Agata efekt tej rabaty jest podobny do środkowej rabaty Małej Mi linkowałam wcześniej. W tej chwili są na niej białe kwiaty, na lewo od katalpy
Ogród z pergolą 09:10, 27 wrz 2016

Do góry
Wyobraź sobie że to na zdjęciu jest kostka bukszpanowa, nawet kolorowe róże w tym przypadku nie rażą, bo są podporządkowane temu elementowi.

http://www.houzz.com/photos/1745716/Holladay-mediterranean-patio-los-angeles
Ogród i co dalej 21:36, 26 wrz 2016

Do góry
Monka napisał(a)

Reniu , cieszę się,że mnie znalazłaś , bo ja Ciebie znalazłam już dawno, ale się nie odzywam, takie mądre dysputy są u Ciebie , a ja nie bardzo ....
i teraz zdjęcie poglądowe na czerwono zakreślone wszystko do wywalenia, miały być platany szczepione na pniu na wys. 3 m w ilości 3 szt, ale gdzie je dostać ?, i koncepcja się zmieniła , wysokość żywopłotu z tuji to 2,70 m i jakie drzewo wybrać - ma mnie osłonić od domu sąsiadów - choć ich uwielbiam

Monika
Chętnie zapraszam zawsze do mojego wątku
A propos rabaty jakie są wymiary tego miejsca? Jak tam ze słońcem? Jak wyobrażasz sobie linie rabat? Jakie rośliny tam planujesz? Czy ta kostka to taras?
Ogrodowa symfonia 23:02, 23 wrz 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Dzieje sie u ciebie

Od czasu do czasu, z doskoku, żeby nie powiedzieć że mozolnie. Niby tylko kostka a zmienia dużo .
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:21, 23 wrz 2016

Do góry
Ania ale masz dużo miejsca z przodu. No jest co pokombinować. U mnie od razu płot i kostka. A z przodu przy płocie tylko tuje planujesz, żadnych drzewek?
Działeczka Asi :) 08:07, 23 wrz 2016

Do góry
Fajnie ta kostka wygląda, mnie też czeka układanie kostki przy murku, bo trawy się nie da kosić.
Działeczka Asi :) 22:40, 22 wrz 2016

Do góry
Kostka mi się podoba, zagonię w takim razie męża do roboty w odpowiednim czasie. Zrobię tak, jak mówisz, dziękuję
Szarobiałego ogrodowe początki. 10:23, 22 wrz 2016

Do góry
Ta moja rynna ma okolo 10 m długości. Po jednej stronie głęboki fundament ogrodzenia, a po drugiej krawężnik i kostka. Ziemia pod spodem przepuszczalna, taki trochę żwirek, piasek. Na wierzchu wymieszana z torfem.
Muszę zmienić i pogłębić wierzchnią warstwę.

Pas przy podjeździe już od około 12 godz. jest nasłoneczniony. Ewentualny sąsiad w przyszłości też będzie po północnej stronie podjazdu i cienia uniknę.

Płot mam z paneli odkręcanych, więc z cięciem przy siatce nie będzie problemu. Zanim ktoś (jeśli wogóle) zasadzi tam coś, to trochę czasu upłynie.

Ja to bym chciala już te cisy sadzić. Chyba bez sensu, bo prócz liliowców w pas miesiąc temu nawtykałam żonkili.

CIERPLIWOŚCI
Ogród pod lasem 14:32, 21 wrz 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Powiem Ci, że ja jeżówki odkryłam dopiero w tym sezonie i doprawdy nie mam pojęcia jak to możliwe, że tak późno

Tulipany chcę wpakować do donic, krokusy do ziemi, wiadomo, a czosnki tak jak radzi Toszka, w kompost do doniczek i całość do ziemi. Już mnie trzęsie na myśl, że trzeba się będzie w chłodzie w ziemi grzebać, brrrr. Kocham jesień, ale nie lubię jak mi zimno.

Ja się o tulipany boje z powodu nornic, w ubiegłym roku wszystko sadziłam bezpośrednio do gruntu, ale to były rabaty ograniczone kostka brukowa, tam gryzonie nie przechodzą, teraz mam zapasy na osadzenie rabat po obwodzie działki, ale tam mogą one zostać wyzarte.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:09, 21 wrz 2016

Do góry
Wiesz mi ta ciezka kostka Cisowa z tym skrzypem nie gra.byłoby ok gdyby skrzyp był no przed kostka ale obok to się jakoś gryzą.
Ogród bez roweru 21:51, 19 wrz 2016

Do góry
ziele napisał(a)

Kot na topie Pasuje do modnych obecnie bieli i szarości w domach.

To prawda. Super pasuje. Czasem żałuję, że mój dom nie jest w szarościach. Płot byłby czarny, kostka byłaby szara, byłoby łatwo znaleźć czarną czy szarą lampę. A tak ciągle muszę jakieś kombinacje robić.
Ogród Cioci cz. 3 21:02, 19 wrz 2016

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Kasiu tu będzie kostka wymieniana więc na razie nie myślę o zmianach.

To puśćmy wodze fantazji . To może taki piękna pergola - tunel obrośnięta różami pnącymi .
Ogród Cioci cz. 3 20:57, 19 wrz 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Gosiaczek tak sobie myślę, że ten ogród już jest tak piękny, piękniejszy chyba być nie może. Winobluszcz już fajne kolorki łapie, Boniki szaleją i zdjęcia robisz coraz piękniejsze. Słonko, a nie brakuje Ci na tej wąziutkiej rabatce przy domku czegoś ciut wyższego, szczepionego na pniu? Na tle tej ściany fajnie by wyglądało .

Kasiu tu będzie kostka wymieniana więc na razie nie myślę o zmianach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:34, 19 wrz 2016

Do góry
Kkasia napisał(a)
Oglądam i podziwiam Pani ogród, oraz inne ogrody na Ogrodowisku. "Próbuję" ciągle i niezmiennie przerabiać swój. Moje pytanie dotyczy stylu ogrodu, jak go zgrać z domem. Lubię swój dom i ogród, ale niestety jest to kostka z lat 70. Wiem, że można obrać wiele kierunków, ale zastanawiam się jak nie "zabrnąć" w tych moich poszukiwaniach, żeby nie było śmiesznie, czy tandetnie. Poprosiłbym o jakieś wskazówki lub "przekierowanie " odpowiedniej str.

Proponuję moją książkę, akurat na ten temat możesz się wszystkiego dowiedzieć, lub zlecić mi projekt ogrodu płatny. Wtedy masz całościowo wszystko dobrane i ogarnięte, bez narażenia się na tandetę

Książka jest tutaj (na Ogrodowisku rabat 10%) http://www.multicobooks.pl/hobby/ogrod/jak-zaprojektowac-ogrod-marzen_9140.html
Na pewno odnajdziesz w niej styl ogrodu

a mój mail http://www.gardenarium.pl/kontakt

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:54, 19 wrz 2016

Do góry
Oglądam i podziwiam Pani ogród, oraz inne ogrody na Ogrodowisku. "Próbuję" ciągle i niezmiennie przerabiać swój. Moje pytanie dotyczy stylu ogrodu, jak go zgrać z domem. Lubię swój dom i ogród, ale niestety jest to kostka z lat 70. Wiem, że można obrać wiele kierunków, ale zastanawiam się jak nie "zabrnąć" w tych moich poszukiwaniach, żeby nie było śmiesznie, czy tandetnie. Poprosiłbym o jakieś wskazówki lub "przekierowanie " odpowiedniej str.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:58, 18 wrz 2016

Do góry
Może jeszcze ktoś pomoże..wydaje się, że drzewka będą ok. Pomysłów nazbieraj, poprzeglądaj wątek z projektowaniem i coś się w głowie ułoży

czy tu gdzie kostka to jest wejście ?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:01, 18 wrz 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Polinko coś nowego, super między rabatami będzie kamień, i te obrzeża to listwy aluminiowe ? no no bardzo ciekawie

Iwonko, nowe i cieszy jak mało co
Obrzeża to listwy/profile aluminiowe Miała być kostka granitowa ale ten ogród ma całkiem inne zadanie niż być reprezentacyjnym więc wyszło ekonomicznie i praktycznie.
A jeszcze miesiąc temu był tam sad starych, zdziczałych drzew owocowych
Zachwyt i obawa 14:28, 17 wrz 2016

Do góry
Czytam Twoje wcześniejsze strony i piszesz o kostce na jesień. Nie popełnij mojego błędu - najpierw kostka a potem likwidacja bzu i innych krzaków. Bez najpierw mi się podobał ale potem coraz mniej . Popatrz krytycznym okiem też na swojego .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies