Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

ren133 12:29, 13 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
A ja właśnie o skalnej myślałam bo ona niebieskości do ML by pasowala mo i do różowych róż te.albo coś innego.i tak będzie dobrze

no właśnie ze względu na ML o nich pomyślałam ... a poza tym chyba ładnie wyglądają już wczesną wiosną?
nawigatorka 12:30, 13 paź 2016

lindsay80 napisał(a)

No jak Ty mówisz, że się nie znasz, to ja nie wiem kto się zna
A masz u siebie skalną?

A jak wkleiłaś Reni wczoraj swój szkic, to przypomniało mi się to co mi swego czasu przygotowałaś na rabatę z Umbrami i wiesz ja te kółka pod nimi wiosną zlikwiduję i przerobię albo na kostki albo na żywopłocik i dodam ML przy ogrodzeniu, takie rewolucje
mam ale w donicy i to od niedawna.poczekajmy aż Renia napiszę jakie wysokie kostki mają być.

Serio chcesz te kółka likwidować czy jaja sobie że mnie robisz?
lindsay80 12:35, 13 paź 2016

ren133 napisał(a)

no właśnie ze względu na ML o nich pomyślałam ... a poza tym chyba ładnie wyglądają już wczesną wiosną?

Lubię skalną, mam ją też, ale w tym układzie jakoś mnie nie przekonuje - tzn. nie uzyskasz takiego efektu jak na inspiracji, że liście trawy będą delikatnie wystawać spomiędzy kostek, ona będzie widoczna tylko od frontu, patrząc z boku będzie niewidoczna.
Wydaje mi się, że jak kostki bukszpanowe zrobisz zbyt niskie to nie będzie dobrze wyglądać w towarzystwie okazałych drzew.
lindsay80 12:37, 13 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
mam ale w donicy i to od niedawna.poczekajmy aż Renia napiszę jakie wysokie kostki mają być.

Serio chcesz te kółka likwidować czy jaja sobie że mnie robisz?

Całkiem serio, już postanowione!
Czarę goryczy przelał fakt, że one zabierają zbyt dużo miejsca, potrzeba tam jakichś traw a nie mogę ich wsadzić bo koło bukszpanowe z każdej strony przeszkadza.
Muszę tylko się przez zimę namyśleć czy kostki czy żywopłot. Na każde koło wchodziło 12 szt bukszpanu, więc mam z czego poszaleć.
nawigatorka 12:38, 13 paź 2016

Też może racja.i co się nie znasz jak się znasz.
Ale ja odpowiemy jeszcze inaczej.dam tam trawę która dsz pod tego wielopniowe graba bez byksow
nawigatorka 12:40, 13 paź 2016

lindsay80 napisał(a)

Całkiem serio, już postanowione!
Czarę goryczy przelał fakt, że one zabierają zbyt dużo miejsca, potrzeba tam jakichś traw a nie mogę ich wsadzić bo koło bukszpanowe z każdej strony przeszkadza.
Muszę tylko się przez zimę namyśleć czy kostki czy żywopłot. Na każde koło wchodziło 12 szt bukszpanu, więc mam z czego poszaleć.
a ja nie chciałam się przy kostkach upierać no widziałam że chcesz te kolka.to mnie zaskoczyles.
Ja mam zywoplocik przy grabowej i go nie lubię.więc nie polecam. Nawet rozsadzilam sobie tam ID ktore do tej pory rosly jedynie pod pniem Grabów by stworzyć takie duże poletka i by ten zywoplocik trochę w nich zginął.
lindsay80 12:43, 13 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
Też może racja.i co się nie znasz jak się znasz.
Ale ja odpowiemy jeszcze inaczej.dam tam trawę która dsz pod tego wielopniowe graba bez byksow

Jakbym się znała to bym u siebie wiecznie nie przerabiała
Ale w sumie to wolę po sobie przerabiać, niż jakbym miała najpierw za projekt zapłacić i potem też przerabiać

A jaka tam ma być trawa, już wiadomo?
lindsay80 12:49, 13 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
a ja nie chciałam się przy kostkach upierać no widziałam że chcesz te kolka.to mnie zaskoczyles.
Ja mam zywoplocik przy grabowej i go nie lubię.więc nie polecam. Nawet rozsadzilam sobie tam ID ktore do tej pory rosly jedynie pod pniem Grabów by stworzyć takie duże poletka i by ten zywoplocik trochę w nich zginął.

gdybyś się wtedy upierała to i tak nie odniosłoby skutku, już taki typ ze mnie, że sama muszę się przekonać na własnej skórze czy coś jest ok czy nie

Właśnie żywopłocików też nie bardzo lubię, zrobienie kostek wokół wiśni tez może być trudne w tej plantaninie korzeni - nie będzie to prosta operacja.
Matylda 13:01, 13 paź 2016

Bardzo Ci dziękuję za te fotki róż. Ciągły problem co posadzić w jakiej odległości. No a co do Twojej brzozowej to faktycznie rewelacja, szczególnie z czosnkami.
ren133 13:11, 13 paź 2016

lindsay80 napisał(a)

Nie wiem na jaką wysokość Renia planuje te kostki robić - ale jeśli podobnie jak na zdjęciu, to ze skalną dysproporcja wysokości będzie większa.
No i pytanie, czy carex ma się bardziej zlewać z bukszpanem, czy nawiązywać kolorystycznie do ML.
Ale Sadleriana po trosze łaczy obie funkcje, zielona strona liści komponuje się z bukszpanami, niebieska z ML i wysokość trawy bardziej dopasowana do kostek bukszpanowych... ale ja się nie znam.

A jaka wysoka na Twoje oko jest kostka na tej inspirce?