Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z wilkiem zamkn. 23:38, 05 maj 2020

Do góry
Magleska napisał(a)

Małgosiu
dziękuję Kochana
jeszcze trochę prac zostało i nie wszędzie jest ładnie ,ale i tak cieszy ,to co już udało się zrobić

np.
nie jestem zadowolona z runianki ….
chcę ,żeby tu było ładnie i mało obsługowo ,a runianka trzeci sezon strajkuje ….zastanawiam się na co ją wymienić ,albo co tam dosadzić do niej -cebulowe jutro pościnam

….
Buziaki

Ja z runianką miałam podobnie. Rosła u mnie na rabatach przy ulicy. Zamieniłam ją na trzmielinę. I teraz zamierzam ją ciąć w szeroki żywopłot o wysokości około 40cm.
Ogród bez reguł 23:33, 05 maj 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Ojej... za dużo gadamy...

To dla Ciebie

A właśnie, na dniach ma być szczegolny księżyc w pełni, wiesz ?
Czekam na foty
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 23:29, 05 maj 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Kasia, pokaż czeremchę różową . Kwartet mnie podpuszcza.

Teraz mam takie

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 23:25, 05 maj 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Zaintrygował mnie Miss Canada. Długo to masz? Kwitł już u Ciebie?
A perski ma przepiekne liście. Muszę je sobie dopisać do chciejstw

Kwitł.... to jedyny lilak który jak dla mnie śmierdzi
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:04, 05 maj 2020

Do góry

trzy gwiazdy na jednej fotce

i Ola końcem tamtego tygodnia
pudrowo różowa

i prawie biała

Ślicznie przekwita i kwitnie długo masą kwiecia
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:58, 05 maj 2020

Do góry
royality

Ola

blednie Ola, ale nadal w kwieciu

Zaczynam po raz kolejny... 22:57, 05 maj 2020

Do góry
A ja narazie takie zakupy robię. W LM nie mieli tej kory a w O.. mąż kupił tyle, ile mieli na stanie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:54, 05 maj 2020

Do góry
dalsze kwitnienie Oli stopniowo jaśnieje

tu Ola i royality u tej drugiej kwiaty odcinają się od liści tylko w słonku

Zaczynam po raz kolejny... 22:54, 05 maj 2020

Do góry
Dziewczyny, muszę jeszcze przemyśleć temat z tymi dziecięcymi atrakcjami.

Tutaj po prawo fragment letniaka, tzw. przejściówka do piwnicy i dalej piwnica, na którą nie mam jeszcze pomysłu. Dalej stary garaż do rozbiórki w niedalekiej przyszłości.
Za piwnicą jest stary płot, też do demontażu bo dalej jest już nowe ogrodzenie. Jeśli przesunę część gospodarczą, to musiałby pewnie być w tym miejscu jakiś płot albo może jakiś żywopłot? Tylko co? W linii prostej nie oddzielę podwórek bo od wschodu na tej wysokości są posadzone drzewka owocowe.
Ogród z plażą 22:51, 05 maj 2020

Do góry
A propo jeszcze tej symetrii, to myślałam, że przesunę ten niesymetryczny tył na środek, a czerwone trawy dam po bokach.

Albo, dam jedno większe drzewko niesymetrycznie lub całkiem po środku.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:44, 05 maj 2020

Do góry
cebulka i koper wyszły, dzisiaj plewienie było, mama mi pomogła, dość ma siedzenia w domu to choć spacer do ogrodu i praca na świeżym powietrzu była
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:43, 05 maj 2020

Do góry
sałatki zapikowane

selerki odkryte, ale nie wiem czy nie przykryjemy jeszcze bo zimno ma być...

kapusty się pozbierały, jednej coś listki podziurkowało

buraczki już spore
Zakątek z fioletową ławeczką 22:40, 05 maj 2020

Do góry
Ławka, która stała na tym placyku została przeniesiona pod garaż Teraz stoi tu komplet ogrodowy, który kiedyś stał na tarasie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:39, 05 maj 2020

Do góry
Pytaliście jak gęsto sadzę dalie, ano tak jedna przy drugiej

Ogród i zaciszny taras 22:39, 05 maj 2020

Do góry
Witam w moim wątku,

Ogrodowisko znam od dawna, postanowiłam zalogować się i założyć swój wątek, żeby nie powielać błędów w zakładaniu ogrodu i zmotywować się do działania.
W 2017 zamieszkaliśmy w nowym domu( ja, mąż i 2 chłopców w wieku rok i 3,5 roku),na początku roku 2018 ogrodziliśmy naszą działkę, której wielkość to 9,5 ara, z czego dom zajmuje 112 m kwadratowych. Wiosna i lato to był czas kiedy założyliśmy trawnik oraz warzywnik, jakoś nie mieliśmy głowy do sadzenia roślin ozdobnych, jednak z początkiem jesieni 2018 założyliśmy rabatę. Bez planu oczywiście, kupując chciejstwa , ale podobało nam się. Jesień, zima, wiosna i lato 2019, to był czas kiedy zakładaliśmy kolejne rabaty i kupowaliśmy różne rośliny. Wiosną 2020 przyszła refleksja, że tak się nie da
Ale nie wszystko zrobiliśmy źle, rabaty od początku wyłożone były kartonami i korą, zresztą tak uprawiamy warzywniak - bez żadnego kopania, jest wysypany kompostem z własnej produkcji ( robimy go od czasu jak tu mieszkamy) przykryty kartonami a na górze słoma.
Teraz już wiem, że najważniejsza rzecz to plan i taki stworzyłam, jednak liczę na to, że ktoś go spojrzy na niego krytycznym okiem, aktualnie zajmuje sie poprawą struktury gleby w miejscach, gdzie docelowo będą rabaty. Podobają mi się proste, nowoczesne ogrody, jednak marzy mi się jakieś drzewo, które wiosną będzię opsypane białymi kwiatkami i zmieści się w okolicach tarasu. Lubię trawy, szałwie, bergenie, piwonię, czosnki ozdobne. Ogród chce podzielić na kilka części, w tym pierwszą frontową, oddzielić od tarasu ekranami z tuji. Im więcej piszę, tym bardziej chcę wszystko napisać może na początek wrzucę swój plan i zdjęcie domu od frontu. I jeszcze jedno jeśli chodzi o kolor frontowej części, to chciałabym dominujący bordowy (tzn poza zielonym oczywiście) z dodatkiem różowego w różnych odcieniach.

zielony kolor, to oznaczone żywopłoty, które chcę aby były formowane w prostopadłościany, kolor limonkowy, to niski żywopłot może z bukszpanu, poniżej chciałabym posadzić bergenie oraz trawy zimozielone w odcieniu bordowego, natomiast między drzewami, które będą przed zywopłotem ( 3 śliwy pissardi szczepione na około 1,70), a niskim żywopłotem z bukszpanu też chciałabym jakieś zimozielone trawy, a pomiędzy nie jeżowki w kolorze ciemnej fuksji.

Widzę, że zdjęcie mojego planu nie wygląda dobrze i nic na nim nie widać, jutro to poprawię i wkleję nowe zdjęcie ;(
Tulipan - Tulipa 22:37, 05 maj 2020

Do góry
dzika_roza napisał(a)
kolor by się zgadzał, ale on kwitnie już drugi tydzień, a ten Dynasty to późny, od połowy maja niby...

U mnie też kwitnie już drugi tydzieńtak wyglądał 20 kwietnia

tak wyglądał 26 kwietnia

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:34, 05 maj 2020

Do góry
Dla tych co maja złudzenia, że zaduszą perz lub podagrycznik folią lub włókniną i potem jak zdejmą to ich nie będzie. Po 6 latach przykrycia folią i potem zasypaniu kamieniem tak wyglądają korzenie perzu i innych pod folią

żywe i dobrze się mają

Nie ma mocnych na te chwasty
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:29, 05 maj 2020

Do góry
prof Sprenger i podkład pod nową rabatkę

stopnie zlikwidowane, Emuś uprawia

Za drzwiami do ogrodu... 22:18, 05 maj 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Zaczyna też kwitnienie jabłoń rajska Royalty.

U mnie jabłoń ozdobna Ola, ale nie jest tak kolorowa jak ta Twoja chyba muszę się za taką jeszcze rozejrzeć
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:17, 05 maj 2020

Do góry
Donia72 napisał(a)
Sylwia, to oczko , ten kącik zadumy jest cudowny. Życzę Ci, żebyś zawsze spokojnie mogła sobie tam odpoczywać

Dorotko kącik zadumy jest naprzeciw oczka, jeszcze nie ogarnięty, a przy oczku tylko drogowskaz
Tak wyglądał w ubiegłym sezonie, są tam winogrona, aktinidia i róże pnące

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies