Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ania i róże i cała reszta :) 14:00, 22 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
kostrzewy napewno da się podzielić- jak nie rękoma, to nożem kuchennym- swoje dzieliłam tak w piątek.

Kostrzewę dośle mi jeszcze Agnieszka, tylko owczą .
Ona chyba podobna do sinej?
A ten owies? Wysiedlic go?
W tej chwili jest w dwóch kępkach za kostrzewą.
Ania i róże i cała reszta :) 13:57, 22 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
witaj Aniu Namazałam w paincie jak myśle o bylinach. rzeczywiście najchętniej wysadziłabym goździki na rzecz lawendy, żeby było spójnie , ale rozumiem że możesz nie chcieć tego zrobić.

Zerknij ( być może wchodzę w Twoje plany różane, wtedy oczywiście róże mają pierwszeństwo)

Czerwone kółka- azalie
żólte- przywrotnik
Zielonym kostrzewy
granat- szałwia
fiolet- lawenda
niebieski-amsonia

I teraz mam czarno na białym, tzn. tak kolorowo, jak mi potrzeba było , jestem wzrokowcem a wyobraźnia bez obrazka nie działa u mnie, jak trzeba .
Lawenda i szałwia w dwóch rzędach, a kostrzewa?
Białe kółeczko to floksy?
Dziękuję i buziam w podzięce
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:54, 22 paź 2012

Do góry
zajrzę później Aga i cos podpowiem. zmykam teraz
A miało być tak pięknie.... 12:53, 22 paź 2012

Do góry
to musimy przemyslec oprawę roslinną dla niego.
Muszę zmykać , wpadnę później lub w niedługiej przyszłości.
A miało być tak pięknie.... 12:45, 22 paź 2012

Do góry
Rench napisał(a)
Tak tuje są wzdłuż ściany.

Tzn wzdłuż scoiany ogrodu=wzdłuż całej siatki na tym boku?
A miało być tak pięknie.... 12:45, 22 paź 2012

Do góry
marzenia muszą być wzięte pod uwagę- koniecznie.
Nawet te odłożone na za 10 lat.
A to nie sa jakieś mega koszty.
Planujemy lustro, ok?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:27, 22 paź 2012

Do góry
Fajnie, takie postępy cieszą. U nas też są plany na wiaty, za garażem, żeby pozbyć się tych szpetnych w każdym kątku, ale musimy się zorientować co można bez pozwoleń, a co należy z pozwoleniem. Już trzeci rok się zabieramy, ale ciągle coś. Tak samo z tarasem, ale kiedyś w końcu się doczekam.

Magnolio, ja mam cały czas problem z zamówieniem róż. Tzn. jeszcze nie zdecydowałam się kliknąć. Nie chcę ciągle Cię o wszystko pytać, bo już masz mnie dość, ale jednak nie umiem podjąć decyzji sama. Już się decyduję i nagle myślę, nie to nie zgra się z tym czy z tamtym. Szkoda mi "spsuć" moimi pomysłami to co już powstało dzięki Tobie.
Dużo dylematów, a czasu mało na pisanie Na razie podpowiedz mi czy dobrze myślę tu. Te róże mają być blisko siebie. Tak jak pisałaś przydałaby się większa jednorodność. Chcę z jednej zrezygnować. Twierdzę, że Mariatheresia najmniej pasuje do pozostałych ze względu na mocno falowane płatki. Co Ty na to? Z drugiej strony szkoda mi jej bo piszą, że zdrowa i ładna w odbiorze. Może na tą półkolistą rabatę by pasowała, tą gdzie ma być magnolia? Cholewka, przynudzam tymi różami, ale jak zamawiam wszystkie, które chcę, to mi wychodzi 450 zł. Jak tylko kilka, to bez sensu płacić za przesyłkę.
http://www.floribunda.pl/queen-of-sweden-austiger-id-167.html
http://www.floribunda.pl/mariatheresia-id-148.html
http://www.floribunda.pl/baronesse-id-138.html
http://www.floribunda.pl/natasha-richardson-id-199.html
A miało być tak pięknie.... 12:24, 22 paź 2012

Do góry
Rench napisał(a)
Problem w tym,że ta ściana jest sąsiada,ja i tak pozwoliłam sobie na puszczenie bluszcza po niej i próbuję ją zasłonić czym się da

ja bym pytała jednak, szczególnie że to ściana naprzeciwko tarasu.
Raczej mu nie ubędzie od kantówki na ścianie.
A jak nie, to może na tle ściany postawić konstrukcję drewnianą z grubych kantówek z cieńszymi porzeczkami. Wiem że to są koszty i praca, ale może włączyć to w plany, na przyszłość, bo to są istotne elementy.
Jeszcze jedno- to jest miejsce gdzie możnaby się pobawić w iluzję- w lustro w ogrodzie.

kształt tej rabaty na rysunku jest ładny, może całość jej można troszkę by było poszerzyć, np 0.5 metra bo będę momenty bardzo wąskie.
Na całej tej ścianie są tuje?
A miało być tak pięknie.... 11:54, 22 paź 2012

Do góry
przyszła mi na myśl jedna myśl- Twój M. mnie nie polubi. A gdyby tak wziął wiertarkę i przywiercił kilka kantówek poziomo do tej ściany? Tylko na takich kołkach z podkładakami czy na klockach od sciany, żeby między ścianą a kantówką był odstęp, tak ok 2 cm.
Byłoby pięknie i trwale.
Perowskia i tuje- nie za gęsto im tam? Nie za mało miejsca? Jaką szerokość ma rabata?

Perowskia może się wykładać, więć przed nią musi być coś niskiego, czemu raczej to nie zaszkodzi i czego nie będzie bardzo żal. Żurawka Palace Purple- dość zwykła, nie żaden rarytas, ale wg mnie ładna i wdzięczna. Może tez byc inna odmiana, ciemnolistna która toleruje słońce.
Albo np kostrzewa owcza czy sesleria skalna, a nawet sesleria heufleriana.

Ogród zmyślony 11:39, 22 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Tak Aniu to ostnica. Zakochałam się w niej 2 lata temu i ciągle patrzę w nią jak w obrazek. Muszę zdobyć "tą drugą" ostnicę i przetestować. (?). Magnolia mówiła, że "ta druga" zimuje w gruncie dobrze.

.

Ta druga ostnica to stipa capilata. Wiosną pewnie będę miała jej siewki to zostawię dla Ciebie. Tylko rosna razem ze stipa Pony Tails,więc początkowo nie będę wiedziała która siewka jest czyim dzieckiem. Ale będę o Tobie pamiętać.
Choć jednak bardziej spektakularna jest Pony Tails

O dziękuję Ci Magnolio.
Ja także postanowiłam coś zrobić w końcu dla ludzisków ogrodowiskowych. Pozbieram nasiona verbeny i porozsyłam, porozdaję niech idą w świat, a co, zrobimy sobie wszyscy małą Patagonię.
A miało być tak pięknie.... 11:27, 22 paź 2012

Do góry
do szarawej perowski bym dodała ciemną zieleń, albo bordo, żeby 'wzmocnić' te szarość. Osobiście niezbyt lubię łączenie szarego z żółtym. Więc jeśli hakonehl to tylko zieloną. Ona wolno rośnie, to tez nie przemawia za nią.
A masz gdzieś zdjęcie z perowskią u Ciebie? Gdzie ona jest i z czym?

A miało być tak pięknie.... 11:11, 22 paź 2012

Do góry
chyba lepiej nie. Najlepiej by było 'rozsuną' co jest na rabacie, albo dodać powtórzenie z tej rabaty- miskant, Chopin, lawenda, żeby łapać ten układ który juz jest i tworzy jakąś harmonię.
A miało być tak pięknie.... 10:54, 22 paź 2012

Do góry
pytałaś co na frontową , jeśli nie byłoby róż na niej.
Zamiast nich możnaby posadzić kilka krzewów lilaka meyera 'Palibin'- on jest niski, krągły, ma ładną formę.
Sadzić je co ok.90cm
Ładne by były tez derenie Kelsey, ale one muszą mieć wilgotno, pewnie tam jest za sucho.
Albo zamiast nich berberysy Atropurprurea Nana', a za nimi jeszcze kępy miskantów.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:34, 22 paź 2012

Do góry
fajne zakupy, nawet bardzo.

My skończyliśmy murować murek oporowy który będzie trzymał ziemię na granicy z sąsiadem. Tzn. to co chcieliśmy wymurować jesienią, bo na wiosnę zaczynamy murować pom. gosp które łączy się z tym murkiem.
To bardzo trudno wytłumaczyć- murek ten ma wys ok 60 cm, i jednocześnie będzie miejscem mocowania kantówek trzymających dach wiaty garażowej. Na końcu wiaty będzie pom. gosp.
Czyli sukces- punkt pierwszy z 10 na liście w kwestii wiaty i gospodarczego wykonany.Mina mi rzednie jak o tym myślę.
Ale cóż- byle do przodu

Aha- wyrównaliśmy teren za domem, a z pryzmy z ziemią ( zbierana przed budową) została połowa.

Ogród zmyślony 09:54, 22 paź 2012

Do góry
myszorek napisał(a)

Tak Aniu to ostnica. Zakochałam się w niej 2 lata temu i ciągle patrzę w nią jak w obrazek. Muszę zdobyć "tą drugą" ostnicę i przetestować. (?). Magnolia mówiła, że "ta druga" zimuje w gruncie dobrze.

.

Ta druga ostnica to stipa capilata. Wiosną pewnie będę miała jej siewki to zostawię dla Ciebie. Tylko rosna razem ze stipa Pony Tails,więc początkowo nie będę wiedziała która siewka jest czyim dzieckiem. Ale będę o Tobie pamiętać.
Choć jednak bardziej spektakularna jest Pony Tails
Ogród na 300 metrach kwadratowych 09:43, 22 paź 2012

Do góry
cudne zdjęcia. Niesamowite...
Kiedyś będzie tu pięknie ... 09:38, 22 paź 2012

Do góry
przyszłam i do Ciebie Mażdenko.
Pytałaś o czosnki Finkowe u Boćka- nie znam ich, tzn znam z widzenia tylko. Kolorystycznie graja pięknie z lawendą. Jednyne czego się obawiam to tego czy trzymaja się prosto, sztywno. Miałam kiedys inną odmianę, o podobnych gabarytach i rosnąć pokładały sie i skręcały. Ale to nie znaczy że te tez tak będą robiły. Najlepiej spytaj Finki- skoro poleca, to pewnie je testowała i wie.

Jeśli mogę, dorzuce swoje w sprawie buki Dawyk kontra graby- ja bym się nie decydowała na formy wysokie, wyższe niż 2 metry. Wg. mnie będzię za ciężko, zrobi się taki mocny podział w ogrodzie na podjeździe..

Kostki z bukszpanu czy grabu/buka- te mogłyby być nawet ponad metr, albo żywopłot na 'płasko' z rozpiętymi ramionami grabów na kandelabry wg mnie byłby bardzo na miejscu. Znowu nie za wysokie kostki dadzą takie świetne, masywne płaszczyzny- tez pięknie.

A jak nie to może szukać zamysłu z projektu- łany trzcinnika Karl Forester na gęsto- wysoki ok 160 cm, budzi się już chyba w marcu, zakwita na początku czerwca, jest idealnie pionowy, uporządkowany, a szumi i kołysze się....
Pod starą jabłonią 09:22, 22 paź 2012

Do góry
ale zmieniasz ten domek, dodajesz mu blasku.
Ślicznie
Pomysł z lustrem w tamtym miejscu można rozwinąć, jest dobry.
Rh. Roseum Elegans to bardzo dobra odmiana, bardzo dobrze zimuje. Związek szkółkarzy fajnie opisuje go jako odmianę o 'krzepkim wyglądzie'.
Wiciokrzew- cudnie pachnie, jest śliczny, niestety lubią go mszyce. Wiosną machnij go Promanalem jak będziesz pryskać w ogrodzie.

Czy sadzić wisterię?- pod warunkiem że będziesz ją ciąć, inaczej będzie łazić po dachu domku i bardzo go dociąży- taka 10-15 letnia to już waży nawet ze 100 kilko jak się rozbucha.A do tego pójdzie wysoko a na dole , przy barierce będzie tylko jej zdrewniały pień widać.

Ania i róże i cała reszta :) 09:10, 22 paź 2012

Do góry
kostrzewy napewno da się podzielić- jak nie rękoma, to nożem kuchennym- swoje dzieliłam tak w piątek.
Ania i róże i cała reszta :) 09:08, 22 paź 2012

Do góry
witaj Aniu Namazałam w paincie jak myśle o bylinach. rzeczywiście najchętniej wysadziłabym goździki na rzecz lawendy, żeby było spójnie , ale rozumiem że możesz nie chcieć tego zrobić.

Zerknij ( być może wchodzę w Twoje plany różane, wtedy oczywiście róże mają pierwszeństwo)

Czerwone kółka- azalie
żólte- przywrotnik
Zielonym kostrzewy
granat- szałwia
fiolet- lawenda
niebieski-amsonia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies