Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:47, 16 lis 2012

Do góry
co do aparatu- nie wiem czy to dobry wybór, muszę zaufać.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:46, 16 lis 2012

Do góry
jak będziecie jechać do nas, to wysmażę Ci mapkę i traficie.

Tak, mój M. ma masę takich wspomnień, o wiele więcej niż ja i napewno niż nasze dzieci będą miały. Tego te żałuję i czasem pozwalam im na małe, nieodpowiedzialne zachowania ( za co mój M. bardzo mnie krytykuje- zapomniał już że najfajniej się sika z drzewa, a najsmaczniejsza cebula jest z działki u sąsiada)
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:21, 16 lis 2012

Do góry
śliczne zdjęcia. Masz oko dziewczyno.
Ostatnio M. kupił nam aparat, chyba dobry ( nie znam się wcale)- canon eos 550. Ciesze się, i marzę że kiedyś będą mi wychodziły też takie piękne zdjęciaZ tymi wiśniami jest dziwna sprawa- u nas tez nie rodzą, jedynie Sabina wydaje się obiecująca. Rosną jak wściekłe, kwitną a potem 5 owoców na krzyż.

Pytaliśmy sadowników- mówią że teraz nowe odmiany tak mają- całe sady się nie udają, są mało plenne. Co któreś drzewko się sprawdza i że często nie zależy to od odmiany.
Polecał szukac starych wiśni, silnie rosnących, takich co daja odrosty korzeniowe.

M. przypomniał sobie że jako dzieciak biegał po swoich okolicach ( Warszwa- Stegny, Służew) i że tam były smaczne, wielkie wiśnie. Na wiosnę tam pojechaliśmy i wykopaliśmy sporo odrostów z wiśni które ostały się nad terenami zielonymi przy rzeczce nazywanej w okolicy Smródką ( M. 20 lat temu pływał na niej na styropianie i popijali tę wodę bo super się po niej odbijało benzyną). Wszystkie sadzonki się przyjeły, miały ładne liście i 1 drzewko nawet owocowało. Dla nas zostawiamy 2 drzewa, reszta idzie do rodziców i znajomych. Jak coś zostanie, mogę się podzielić
Od biedy moge tez powtórzyć kopanie na d Smródką, ale troche się tego boję, bo spacerowicze patrzyli na nas jakbyśmy zakopywali tam jakiś zwłoki. Spodziewaliśmy się Straży Miejskiej na horyzoncie.
Biały domek pod lasem 21:08, 15 lis 2012

Do góry
Betysiu - ja nie widzę sensu w hodowaniu owoców z chemią - takie kupię bez trudu, więc po co się męczyć. Jeśli hodować, to zdrowe.
Magnolia, miło Cię widzieć w moich skromnych progach Muszę się przyjrzeć mojej trawce, ale to już nie dziś, bo ciemno i mgła okropna.
Agniecha już idę poczytać u Ciebie.
Urszulla ja nie oczekuję idealnych owoców, ale też szkoda mi miejsca, na drzewka, które bez oprysków miałyby nie dać owoców. Jak to jest, że dawniej nikt nie pryskał, nie przycinał, a owoce były.
Ogródek na trzy lata 16:46, 15 lis 2012

Do góry
zajrzałam- podglądam czasami.
Ale tu ciepło i miło.
Musicie mieć wielkie okna na zachód w nowym domu- tu zachody też piękne, tylko rzecz w tym żeby ich nie zasłonić niczym ( choć czasem to nie my, a komin sąsiada czy podobne).

Ogród Leny. 12:34, 15 lis 2012

Do góry
Moja wyobraźnia ruszyła dopiero jak Magnolia czarnym po białym lub zielonym jak kto woli ...
Rób,twórz,zawsze ładnie to robisz i z wyczuciem
Ogród Leny. 09:53, 15 lis 2012

Do góry
chodzi o coś takiego?
Ogród Leny. 09:50, 15 lis 2012

Do góry
Lenko, pomysł brzmi fajnie ie, ale nie wiem czy dobrze go rozumiem. najlepiej narysuj to - rzut z góry. Wtedy będzie klarownie a łatwo będzie zobaczyć proporcje jakie powinny być. Z 'przodu' zdjecia , gdzie jest żwir to podjazd, czy ścieżka ?
Ogród Leny. 07:56, 15 lis 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
ja tez lubię jak takie dominanty nie są na środku, ale nie wszystkim to odpowiada.

pomyślałam, że ciekawiej wygląda jak nie ma takiej symetrii, ale to ogród Lenki więc to jej musi się podobać
Ogród Leny. 07:54, 15 lis 2012

Do góry
ja tez lubię jak takie dominanty nie są na środku, ale nie wszystkim to odpowiada.
Biały domek pod lasem 07:51, 15 lis 2012

Do góry
Witaj
Coraz ładniej u Ciebie, z trawnikiem zupełnie inaczej. Wszystko sie pięknie rozrasta.
Wydaje mi sie że trawka z pierwszego zdjęcia z tragu to nie jest jednak Carex "Praire Fire". Moim zdaniem to Carex 'Frosted Curls'. Teraz, jesienią powinno się łatwiej je odróżnić- Frosred Curls będzie miała 'loczki' na końcach liści, a Praire Fire powinna się złocić-przebarwiać. Na zdjęciach łatwo je pomylić.
Ogród Leny. 22:48, 14 lis 2012

Do góry
A ten Hair nie pokłada się bardzo?
Może też popróbuje z nasionami, może się uda?

Jak powiększysz koło to będzie dobrze. A czy koło czy kwadrat- zależy od otoczenia,jakie kształty są w pobliżu. Na zdjęciu widać że linie proste- kwadrat tez pasuje. Ładne nawiązanie do rabat obok.
Ogród Leny. 22:28, 14 lis 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Bardzo ładna ta żurawka. Tylko czy nie za niska jako środek do obwódki bukszpanowej? - bo obwódka pewnie wyższa będzie ?
Ja tez lubię bardzo czosnki, ale nie znam ich szeroko. Uwielbiam Szuberta, lubię karatawski, wielkogłówkowe, bardzo niedźwiedzi, a od zeszłego roku także różowy- ostrowskiego- w tym roku posadziłam tych 80 szt.
Będę wpadać po nauki. Bardzo mi się podoba ten nieuczesany, z zielonymi włosami u Ciebie- jaki to jest?

Rozczochraniec to "Hair"
Szubert to mój ulubieniec ale "Krzysztof" też piękny.
Ostrowski niski jest ale też fajny.
Ja wysiałam wiosną nasiona Szuberta i Krzysia wprost do ziemi .Wyrosły cieniutkie "cebulki" i pozostaje mi czekać jeszcze dwa lata aż cebule będą na tyle duże iż zaskoczą mnie pięknym kwieciem
Co do żurawki - to koło myślę ciut powiększyć i wtedy nie będą za małałe bo ta odmiana jest spora.Nachodzi mnie na kształt kwadratu ale chyba do drzewka lepsze koło?

Ogród Leny. 22:03, 14 lis 2012

Do góry
Bardzo ładna ta żurawka. Tylko czy nie za niska jako środek do obwódki bukszpanowej? - bo obwódka pewnie wyższa będzie ?
Ja tez lubię bardzo czosnki, ale nie znam ich szeroko. Uwielbiam Szuberta, lubię karatawski, wielkogłówkowe, bardzo niedźwiedzi, a od zeszłego roku także różowy- ostrowskiego- w tym roku posadziłam tych 80 szt.
Będę wpadać po nauki. Bardzo mi się podoba ten nieuczesany, z zielonymi włosami u Ciebie- jaki to jest?
Ogród Leny. 21:02, 14 lis 2012

Do góry
a nie przypali Ci tam żółtych żurawek słońce? Może lepiej duże żurawy o herbacianych barwach- duże, żeby żywopłocik nie przytłoczył ich. Albo trawiasto, lekko, jednocześnie na jasno- molinia 'Variegata'- nie za wysoka, rozjaśnia ładnie.
Ładnie u Ciebie bardzo. Jesteś dla mnie czosnkowym guru
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:52, 13 lis 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Wiecie, opisywanie przypadków pod kątem estetycznym jest moim narzędziem pracy.
Musiałam się tego nauczyć, choć i tak jestem mało konkretna.

Magnolio, tu nie chodzi o konkrety lecz o obrazowość i to Ci wychodzi super. A co do konkretów, nie zauważyłam w naszej "współpracy" kłopotów w definiowaniu konkretów.

A te pręty zbrojeniowe to mnie mocno zaintrygowały i na zdj. Magnolii i w ogrodzie Irci i w ogrodzie Pszczółki. Chyba nie są dla mnie takie oczywiste te połączenia, musiałabym się jednak z nimi trochę oswoić

A minę Pszczółki M mam w wyobraźni Mój też tak czasem ma, ale co raz grzeczniej wykonuje polecenia ogrodowe i co raz łatwiej go przekonać do nowych pomysłów. No musiał się chłop oswoić ze wszystkim.
A miało być tak pięknie.... 16:24, 13 lis 2012

Do góry
Dzisiaj się nareszcie uporałam z różami,poprzesadzałam co Magnolia kazała
Na fotki już za ciemni,zrobię jutro
Wszystko o czym ... Marzysz 15:37, 13 lis 2012

Do góry
niektórzy już czekają na wiosnę

magnolia susan

rododendrony

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:38, 13 lis 2012

Do góry
tak, cos takiego. Ja bym jeszcze dodała belkę poziomą na górze.
BUW- kiedys bardzo lubiłam ten ogród, teraz jak byłam wiosną to żal było patrzeć że nikt nie wymienił wymarźniętych nasadzeń i ktoś kto pielęgnuje zostawia samosiewy chwastów w żwirze bo chyba nie wie co tam ma rosnąć, a co samo się nasiało. Aż mnie ręce świerzbiły żeby tam podziałać bo ogród ma potencjał i pomysł, tylko pielęgnacja szwankuje.
Od czerwca tam nie byłam, może się zmieniło.
Ogrodowisko przemówiło, czyli nasze powiedzonka 13:33, 13 lis 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)

pieliłam bez rękawiczek i w niedzielnym ubraniu, żeby nie było że pracuję - taki cytat też mi się spodobał ..... może nie powiedzenie...ale.....dla mnie bomba .. autor Magnolia

nie, no Ania...nie przy jedzeniu, bo się zakrztuszę ze śmiechu....
To dobre. To ja też w niedzielnym ubraniu albo lepiej w piżamce będę pracować w ogrodzie...nikt się nie zorientuje
Będę wtedy incoguto

My z sąsiadką jak spotkałyśmy się przy niedzieli w piżamkach ... przy pieleniu rabatek... tak mimo woli... to sąsiadka stwierdziła, że to "piżama party" Sąsiadka nie z ogrodowiska (ale podczytuje) ....a ja na party byłam.. można dodać do powiedzeń
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies