Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

noemi 00:21, 05 sty 2013

Aniu ... będę ich obserwować ... czy będą dbać

Aniu ASC ... zaglądam do Ciebie ... i cieszę się, że Ty do mnie też i nawet dobre słowo zostawisz ... ściskam mocno

Izuś ale masz super pamięć ... tak było ... oj jak przyjemnie ... a u mnie też leje ... po 10 stycznia ma wrócić zima ... teraz to nie wiem czy to ma sens ... jak my już o wiośnie , lecie ... ale choróbska się szerzą ... to może trochę minusa się przyda ...

Wieloszka przyjedź do Madzi ... szybko musisz wyzdrowieć i nie ma chorowania

zdrówka życzę Wszystkim

Wieloszka 00:28, 05 sty 2013

noemi napisał(a)

Wieloszka przyjedź do Madzi ... szybko musisz wyzdrowieć i nie ma chorowania

Tak jest, Panie Kapitanie!!!!!
Evchen 01:02, 05 sty 2013

Madziu, a czym zaszkodziłaś lawendzie?.. aż boję się myśleć, czy moja przetrzyma zimę.. okrywac jej nie okryłam..macocha zła ze mnie?
noemi 01:25, 05 sty 2013

Podlewałam ją , a u mnie mokro i bardzo mocno ją przycięłam w sierpniu a powinnam tylko przekwitłe kwiatostany i wtedy już wyglądała bardzo kiepsko .... Finka mnie uświadomiła, jak mnie odwiedziła, że nie powinnam u siebie prawie nic podlewać ...żurawki też zaczęły padać ...
tak wyglądała we wrześniu ... po zastosowaniu dolomitu, zaczęła coś tam odbijać, ale była taka żółta i nie zakwitła po raz drugi , a innym kwitła ... a na wiosnę była taka piękna , widziałaś ?
agniecha973 01:30, 05 sty 2013

Ja też widziałam jaka była cudna.
No nie płacz już, może jakoś się pozbiera po tym dolomicie, co? Ona wbrew pozorom silna jest.
noemi 01:39, 05 sty 2013

Już nie płaczę, tylko ostrzegam , że nie wolno tak lać wody bo tak ładnie rośnie ....tak myślę, że się pozbiera ... wierzę w jej siłę

Aga ja naprawdę nie wiedziałam, że niektórzy nie podlewają ogrodów i rośliny rosną ... a szczególnie u mnie, poziom wód gruntowych mam na 70-80 cm może do 1 metra dobije ... jak nie pada deszcz ... bo jak pada , to pompuję , bo woda jest na głębokości 20-30cm.
Domi 06:11, 05 sty 2013

U mnie lawenda padła na mokrej glinie. Już do niej więcej nie wróciłam. Wytrzymała dwa sezony.
grupa_trzyma... 12:07, 05 sty 2013

Madziu! Lawenda odbije. Musi. Lawenda za dobrze wychowana jest. Przecież nie zrobi świństwa takiej miłej ogrodniczce. To nie w jej stylu. Chętnie obejrzę zdjęcia nowoczesnych ogrodów. Jak upolujesz już kilka zdjęć, daj cynk. Ja nie mam sąsiadów i nie mam ogrodu to nic mnie nie zszokuje. Pozdrawiam noworocznie.
magnolia 19:32, 05 sty 2013

noemi napisał(a)
Podlewałam ją , a u mnie mokro i bardzo mocno ją przycięłam w sierpniu a powinnam tylko przekwitłe kwiatostany i wtedy już wyglądała bardzo kiepsko .... Finka mnie uświadomiła, jak mnie odwiedziła, że nie powinnam u siebie prawie nic podlewać ...żurawki też zaczęły padać ...
tak wyglądała we wrześniu ... po zastosowaniu dolomitu, zaczęła coś tam odbijać, ale była taka żółta i nie zakwitła po raz drugi , a innym kwitła ... a na wiosnę była taka piękna , widziałaś ?

wiosną zrób akcję ratowania- mocno ją wytnij, potem skocz na pobliska budowę po taczkę lub kilka taczek piachu , albo tez żwiru czy gruzu , wykop dołki, wysp piach, wymieszaj z ziemią, udepcz. Zrób leciutkie wzniesiene i posadź lawendę na takim zdrenowanym poletku. Acha- dosyp popiołu do tego, albo dolomitu
Jak lawenda będzie bardzo, bardzo paskudna, to w kwietniu/maju pojedź do Auchan lub Obi, tam niedrogo co roku mają 6-paki lawendy która jest super- mała ale żywotna, z długimi listkami. Mam ją i jestem nią zachwycona.
A na przyszłość próbuj ją ciąć niżej.

magnolia 19:35, 05 sty 2013

widzę teraz że masz chyba lawendę Hidcote , taka zwarta i ciemna- może uda się ja uratować, bo śliczna jest