Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród na glinie 19:44, 13 kwi 2020

Do góry
Już po kwitnieniu śliw.
Ogród na glinie 19:42, 13 kwi 2020

Do góry
Moje tawuły wyglądają z daleka na pomarańczowe. Ale są jednak we wcześniejszym stadium rozwoju niż u greg66.
Przed nimi buduje się palenisko...
Ambrowiec śpi.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 19:38, 13 kwi 2020

Do góry
Anitko w ubiegłym roku kupiłam magnolię Stellata Rosea
dopiero zakwitła kilkoma kwiatkami bo jest mała jeszcze.
Bardzo podobna do Twojej.
Na necie znalazłam opis i fotkę moja prawie taka sama.
Ma mocno różowe płatki na zewnątrz

Zobacz sobie

Ogród wśród pól i wiatrów 19:38, 13 kwi 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Ale piękne pszczele portrety w różu

Zuza.. bardzo dziękuję
Pozostając w tematyce różu...zostawiam Pissardi.
W ub roku .. zaledwie pojedyncze kwiatki, w tym dosyć mocno ją widać.

Pozdrawiam świątecznie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:36, 13 kwi 2020

Do góry
jolanka napisał(a)
A u mnie szafirki pojawiły się w miejscu, gdzie na pewno ich nie sadziłam, po drugiej stronie ogrodu Może z ziemią je tam zatargalam bo to w miejscu gdzie przygotowywałam jesienią nową rabatę.
Twoje szafirki to już wypasione kępy, widać je z daleka, od razu buzia do uśmiechu się otwiera

Niektóre cebulki szafirków są faktycznie drobniutkie. Równie łatwo je przenosić jak cebulki czosnków główkowatych.
Te kępki na przedpłociu sadziłam jako drobinki 3 lata temu. Już w zeszłym sezonie pięknie kwitły.

2019

Pamiętajcie o ogrodach 19:34, 13 kwi 2020

Do góry
greg66 napisał(a)

Małgosiu też mam żółtawe tawuły.

To widzę że masz więcej tych tawuł. I krzewy lubisz. Ja mam za mały ogród. Jedynie jedną krzewuszkę mam, no i 5 tawuł japonskich.
Problemy z tujami 19:26, 13 kwi 2020

Do góry
Witam, przeczytałam cały wątek o chorobach tuji i nie tylko ten wątek, ale niestety wciąż nie potrafię postawić diagnozy dla moich brabantów.

Przygodę z tujami rozpoczeliśmy na poczatku listopada 2019r. Posadziliśmy wówczas ok 30 tuji o wysokości ok. 50-80 cm (goły korzeń). Naszym zdaniem sadzonki przyszły do nas w bardzo dobrym stanie. Zgodnie z zaleceniami obficie je podlewaliśmy (również zimą gdy nie było mrozów).

Około 3 tygodnie po posadzeniu większość tuji nam zbrunatniała. Gałązki wyglądały na żywe ale były brunatne.

Teraz na wiosnę część z nich już powoli wraca do koloru zielonego.
Część jednak wciąż jest brunatna i z lekko opadającymi gałązkami.
Niektóre końcówki gałązek przebarwiają się na biało i usychają. Dzieje się tak zarówno na tych brunatnych tujach jak i tych - nielicznych- zielonych.

Mamy wrażenie, że w jakiś sposób musimy je wspomóc (oprócz podlewania). Ale nie mamy zielonego pojęcia jak. Nie nawoziliśmy - zgodnie z zaleceniami sprzedawcy.

Co zatem z nimi się dzieje? Dlaczego brunatne nie powracają do koloru zielonego? Co mogą oznaczać te białe łamliwe i suche końcówki?

Prosimy choć o jakiś hasło, trop - bo trochę błądzimy
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:25, 13 kwi 2020

Do góry
Klon Ginnala

Na garażowej ładnie kwitnie świdosliwa. Kiedyś, zamiast turzyc, spróbuję tu dosadzić ciemierniki. Jeden już rośnie i stanowisko mu się podoba.

Widać ją z daleka.

Powolutku wypełnia się rabata z zegarem.

Jabłonka Ola

tawuła wczesna

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:09, 13 kwi 2020

Do góry
Pogubiłam się już w swoich cebulowych nasadzeniach. Po kilku latach dosadzania i różnorakich tetrisów ogrodowych, nie wiem, czego się spodziewać.

Jedynym stabilnym elementem w świecie cebulowych jest szafirek.
Tych tulipanów za rok pewnie już nie będzie. Na przedpłociu w trzecim sezonie z kilkudziesięciu sztuk zostało kilka. Trzeba będzie kombinować, czym na wiosnę przesłonić ścięte turzyce. Pewnie padnie na szafirki.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:05, 13 kwi 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Alez macie niespodzianki w ogrodzie...
Kanciki super. W ogole podoba mi sie u Ciebie, ale to wiesz

Kanciki to sobie mój Emuś wymyślił dwa sezony temu i działa z nimi jak umie, jak mam czas to Mu wycinam ja, jak nie mam bo robię coś innego to sam tnie

A tu autor moich budek, dmuchawców i innych dekoracji, kiedy znowu będzie można tak się spotykać?

Dzieciaki uwielbiają do nas przychodzić, a teraz nie wolno

i zawsze zdziwienie, że już się z górki na pazurki skończyło turlanie, trzeba znów na górę wyjść

Rodzice pozwolili fotki pokazać
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 19:04, 13 kwi 2020

Do góry
Drugi poziom, niższy przy drodze wygląda tak:

Między murkami na razie same juki

Pojawiły się (chyba nie pokazywałam) rownież schodki

A z tyłu domu rozpacz na razie
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 19:00, 13 kwi 2020

Do góry
Magnolka Daphne dla Helen

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 18:59, 13 kwi 2020

Do góry
Przy tarasie na razie tak:

Na pierwszy rzut do roboty pójdą obrzegowania, żeby oddzielić thuje i rabatę na której są róże. No i trawnik reanimacja.
Następnie poprawianie płyt, bo osadziliśmy na ziemi i po tym, jak się uleżały idać, gdzie trzeba ciut poprawić. Zastanawiam się też czy zostawić je w trawie, czy jednak przerobić je tak, żeby leżały w żwirku.

Jak widać, na razie nadawl brakuje brzegu tarasu, koncepcji jest 1000. Skrycie marzę o tym,żeby się teść jednak zlitował i nam go zrobił.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 18:55, 13 kwi 2020

Do góry
Witam wszystkich szukam sposobu jak uzyskać trochę prywatności w ogrodzie Po sąsiedzku wyrósł dom na nasypie a było tak pięknie Próbuję z Waszymi sugestiami stworzyć ogród nowoczesny (mam już w swoim ogrodzie trawy ozdobne, lawendy, hortensje, derenia) Teraz przyszedł czas na ostatnią część ogrodu, która ze względu na bryłę sąsiadującego domu jest dla mnie nie lada wyzwaniem. Zima pokazał też, że jak znikają liście brakuje zieleni w ogrodzie. Na zdjęciu poniżej widok z mojego tarasu - brzozy doorenbos posadzone dość nieregularnie. Od roku głowię się co za nimi, żeby trochę się przesłonić. Był już pomysł z tują brabant, laurowiśnią caucasica ciętymi na równą ścianę a nawet bambusy. Odstęp między brzozami a ogrodzeniem to ok 1,80. Może coś poradzicie Dodam, że po lewej przy palenisku chciałam obsadzić jedną ze ścian laurowiśnią odmiana niższą a na drugiej posadzić jakiegoś wyższego miskanta.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies